用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2nd In
go

港大同學會書院2nd In [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

OCHC 發表於 16-1-25 17:05
我無留意啊......
見有d家長去了校務處, 知唔知係咪有人即收咗??
以往無聽過1ST IN即收, 就算有都唔會咁揚啦, 放心

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 Thanks!您小朋

原帖由 OCHC 於 16-01-25 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

Thanks!您小朋友在小學部讀嗎? 還是外校生去報呀?
一個已中學,一個今年會直升

醒目開學勳章 王國長老

回覆:港大同學會書院2nd In

今日新消息,應該會繼續有黎,係咪考慮因素呢(15年有狀元,無牛津劍橋,14有一個劍橋,13有一個牛津)

醒目開學勳章 王國長老

引用:家長日見過D老師,+老師都幾了解學生既特質,

原帖由 aleung922 於 16-01-27 發表
家長日見過D老師, 老師都幾了解學生既特質, 感覺良好. 但如果認為讀港同無壓力, 好happy school. 咁我又唔 ...
中學喇,係有要求。我以前都講過一開學三科quiz。不過總算學校較活動較多元化,就算唔係模範生都好多機會。而外來生一般都好快融入到,因為港小生都較外向唔排外,要傻要玩都一齊。呢方面你同意嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-1-27+18:09

原帖由 RoseRose1980 於 16-01-27 發表
期望你女女和仔仔係下一個入劍橋或牛津,記得上bk報喜
好高難度呀不過多謝你。我都祝你小朋友學業蒸蒸日上

醒目開學勳章 王國長老

引用:陸陸續續問到,+原來好唔少人1st+Interview

原帖由 OCHC 於 16-01-28 發表
陸陸續續問到, 原來好唔少人1st Interview後都有去拎到scholarship application form, 但聽講又唔係即收,  ...
以我8返黎,的確唔係代表即收。可能學校係順便介紹獎學金,吸引家長吧!其實張表在學校網頁都可以自行download,唔一定要by invitation的。
至於獎幾多,我知係每年申請每年評估,除學業外,其他成就都可以。批幾多就由學校決定。

醒目開學勳章 王國長老

都唔係嘅, 老實講, 亦唔少家長報直資想試水位, 當MOCK INTERVIEW, 你揀人時, 人揀你, 可以理解
之前睇小說學到句話: 我唔可以做最好果個, 但我可以做個最好嘅我

共勉之

OCHC  嗯嗯, 我只想揀最適合阿女的學校, 希望有機會有2nd In  發表於 16-1-28 11:06
asman    發表於 16-1-28 11:01

醒目開學勳章 王國長老

引用:都收唔到電話,我想都冇機會 +

原帖由 bb20040225 於 16-02-16 發表
都收唔到電話,我想都冇機會
一批批架,唔好灰心

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+tung_yan0623+於+16-2-17+12:0

原帖由 tung_yan0623 於 16-02-17 發表

好似唔見有人收到call, 來來去去都係得一个人話收到, ...
消息人士話:過年前真係call左一輪,而家見緊。尋日再call另一批。

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+maggie789+的帖子 噚日收到信3月2日

原帖由 duckduckQ 於 16-02-24 發表
回覆 maggie789 的帖子

噚日收到信3月2日前親身交留位費和放棄大抽獎回條
咁快恭喜晒

醒目開學勳章 王國長老

引用:收到信waiting+list+想問下係唔係有機?要

原帖由 bb20040225 於 16-04-13 發表
收到信waiting list 想問下係唔係有機?要等7月放榜後嗎?
要有位至會再收。而家應該少人郁。睇下派彩後音樂椅效應點樣啦。FYI今年小六生多選擇直升。好多就算top的我都聽到家長話小朋友「此志不渝」地表明要直升。

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問統一派位後去,+有冇叩門學位呢?請問有

原帖由 ichome2002 於 16-05-05 發表
請問統一派位後去, 有冇叩門學位呢?
請問有冇這校叩門的資訊.
舊年情況:同時開兩檯,一檯處理新申請,一檯收waitlist生叩門申請

‹ 上一主題|下一主題