用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比你, 你還會選宜資嗎?
樓主: heismama
go

比你, 你還會選宜資嗎? [複製鏈接]

大仔本身工人湊, 而家K3, 出年小一,
細女出年1月出世, 大仔讀P1時先9個月
大仔APPLY左2間直資, 自行面試入左區內TOP3既小學,亦即係我母校(有20分)
但我中意誇區小學多,
因怕大抽獎唔知去左邊, 所以入左我母校backup, 到時6月再叩誇區小學
直資已interview, 而定諗緊直資如果收, 究竟讀唔讀

1/ chk過直資校車只到地鐵站, 即工人日日要帶9個月細女搭車去mtr接送(約15分鐘車程)
2/老公把口就話知直資好, 但佢覺得政府免費教育無理由唔用要自己比學費, 即暗示佢唔會因此加家用, 我要全數負責(每月3-4千蚊)
3/本身話大家share一半家庭開支,各7千共萬四 但實際上佢比既都唔夠, 萬四只夠cover工人+租+煮飯+學費錢,
我每月最少要拎9千-1萬出黎,先比到水電煤+大仔興趣班錢, 到時細女出世我相信佢都係會比多一千家用, 老公一路唔主張迫小朋友學咁多野所以興趣班唔會比$
4/而家我地都係租樓住. 如果比埋直資的話, 已經無咩錢剩, 即一係比個仔讀書, 一係買樓

如果比大仔讀直資, 基本上我人工都仲岩岩好cover到, 比你地, 咁既情況下, 直資收還會讀嗎??
我好想比呀仔讀好書, 其實我地家庭收入唔少的, 要供個仔讀直資係夠的,
無奈老公成日唔主張迫小朋友, 如果我要呀仔咁既我就要自費....
   1    0    0    0

因為自行同直資差不多時間宣佈(都係11月), 如果直資收, 我覺得呀仔好叻, 我真係唔想miss左個機會....

我問過到時我細女都係20分(畢業生加適齡)
其實我之前有返過母校 見到校長
我有問過佢 佢話基本上有20分係9成收
除非下年好多學生有兄姐係度讀
但so far幾年佢地自行收生20分都係收的
反而呢間學校比直資更谷
我本身報左TSL同英華
九龍塘個D名大於實 所以無諗住報
呢兩間都係學費比較平 教學方式我自己都幾中意
連埋校車同食飯 預3千蚊左右
我個仔亦比較ACTIVE 入官校我都驚佢讀得辛苦 間學校亦算多功課,測驗 但中學派位OK
C6細個讀SFA 佢童年就係比PA呀MA谷
所以佢好唔BUY 坦白講
今日行出街周街都係U GARD.
我亦覺得呢個係底線
情願佢辛苦頭廿年 好過到時大個咁辛苦
所以TSL/WINGWA收而唔讀
我覺得真係好"晒"....

其實我首選係TSL, 個english atmosphere我好喜歡, 而呀仔亦好中意英文,
感覺呢間學校係學生好active,
wingwa我覺得比TSL谷, 不過我中意個校長好有心,
亦好了解男仔需要D咩, 加上有中學BACKUP,
但官校, 我相信比以上2間更谷, 我個仔又咁ACTIVE,又易分心,
我驚佢會好辛苦,呢間官校, 係區內出名多功課,
家長complain過, 而家先少左,
同幼稚園老師傾過, 佢話呀仔其實學野好快(佢本身係年尾細仔),
不過比年頭既一d都輸蝕, 但真係要搵到一個佢有興趣既方法去上堂,
呢3間學校老師都有比意見,
官校佢驚呀仔操行問題, 因為佢好多野講, 亦問好多野,
直資比較active少少, 可能會岩呀仔多d
所以我好想比呀仔去直資,
因材拖教, 我覺得好緊要,
我唔係話官校唔好, 直資一定好,
我只係怕官校唔多適合自己個仔,
第日細女如果適合官校既,
我亦唔會考慮直資....
最大問題, 係c6都覺得間間直資都好似SFA咁谷小朋友,
佢唔中意, 但WINGWA同TSL, 跟SFA根本就唔係同一級數,
我真係唔知點講明佢.....

其實由呀仔幼稚園開始 已經就報咩幼稚園開始有argue 佢成日講今時今日大學生唔一定有料 好多大學生水平都很低 呢個我明 但無奈今日行出街既都係u grad,出黎做野好多都係睇cert,而家個遊戲規則係就你無u grad,呢個game你係入唔到去玩, 莫講同人地爭份好工,c6做開工程既 可能唔多覺, 我自己做文職就好清楚, 搵工係米都講到明u.grad, 唔係既你in都無得in, 佢成日話行行出狀元 第日揸車都搵到食 我話佢讀好書既我唔介意佢大個仔倒垃圾添 問題係你揀工 定工揀你 你謮好書大把好工比你揀 你唔揀一回事, 但我唔想佢係大左之後因學歷無能力揀亦無得揀 如果TSL收左唔讀 我真係覺得好對唔住呀仔 4千個人入面收得百幾個 佢收得既我亦都覺得間學校都覺得呢個小朋友岩佢學校 如果因為錢而放棄 我覺得好唔值得 但C6死牛一面頸 我真係唔知點說服佢 而家我地住個度個業主已經移民 唔會收番間屋 亦無諗住賣 加租都幾係咁耳幾百 所以我覺得仲可以供個仔讀書 其實我地2公婆每個月都搵成4萬 供個仔讀3千蚊書 我真係覺得唔應該係一個問題 問題在於佢唔肯拎錢出黎 所以我先覺得如果TSL收左唔讀 真係好可惜...

我而家既心態都係妯女無得諗住, 因為細女就算入唔到直資 都係有20分頂住 大不了又係入返我母校 同埋咁多年後既事 已經諗唔到了 就因為SFA教深最少一年, 所以C6好憎佢, 佢都覺得自己細個讀sfa好辛苦, 所以唔主張呀仔好似佢咁, 但SFA同TSL同yingwa根本就唔同, 佢就當左要比學費既同係同一類學校.....
呢下我先最頭痛

原帖由 silvia_ng 於 11-10-13 13:34 發表
第一, 收左先算

第二, 直資對妹妹冇著數, 都要照interview。呢樣要唸清楚呀! (再者英華妹妹一定冇得入)

第三, 學唔學其他野都係睇送食飯, 冇咩所謂既。反正兩間學費都平。

第四, 不應該用sfa相提並論, sfa係比正 ...

我問過大仔細女都20分 用左畢業生係大仔五分 岩唔岩??

而家租樓係收入既20% 我計過其實應該afford到 業主亦唔會狂加租 因為佢講明他移民唔返 唔想搞咁多野 所以租比我時係要長租 我都租左六年了 加都係加幾百蚊 唔係好多個隻 但如果我一個人cover晒條數 就輪到我無咩多餘錢剩

其實我已經睇左好耐直資小學 去到而家真係in我再同c6講 雖然我有份工仲afford到 但我真係唔知究竟係我執著定咩問題 點解佢好似硬係覺得我唔應該報直資咁 我明白我應該比一個快樂既童年小朋友 但同時係米要諗埋將來呢 假如真係二選一 我覺得將來緊要

我都好想 而家都希望到時可以抽到置安心 不過都幾年後既事 而家樓價又咁貴 所以先諗買樓好 定供個仔讀書好

回覆 64# 獅子狗 的文章

其實我曾經都有諗過 咁或者可申請公屋 但我覺得有d過火 除非真係有離婚打算 否則第日唔通又註冊? 而且我唔想比小朋友知 作為家長 唔想比佢地覺得為左達到目的 而不擇手段 所以最終打消左呢個念頭

回復 70# ANChan59 的帖子

其實我已經盡量有機會既都比佢認識呢2間學校, TSL OPENDAY佢有事去唔到, WINGWA上次interview佢有同我一齊去, 係等緊呀仔個一個鐘既talk入面, 好開心終於有呢個機會比佢認識到個校長, 聽到佢亦好buy校長個套, 見完個下佢同我講"唔好太緊張, 放鬆啦, 如果真係一個好學校, 佢自然會收呀仔, 如果唔收既, 唔覺得呢間學校有咩過人之處"個下我聽到真係以為改變左佢想法, 佢同我同一個諗法, 但返到屋企同呀仔傾計時. 似乎in得麻麻, 佢話佢d中文唔識, 我亦不抱太多寄望, 反面TSL我比較有信心, 因為我本身好多時用英文同呀仔對話, 工人亦係用英文, 加上呀仔本身好中意英文. conversation完全無問題, 學校老師都話佢英文好好, 但中文真係唔係好得, 所以我覺得可能考到TSL既機會可能大少少, IN完之後問呀仔, 佢都話好多野都識答老師, 當然我希望有2nd in la, 聽到呀仔好似in得ok, 又同c6講直資呢個問題啦,因為我見上年TSL係11月中左右公佈, 同自行派位差不多時間, 佢又話其實有間唔錯既官小backup, 點解仲要比$入直資, 一黎我話呢間唔係我心水既官小, 當然6月我會再去叩我心儀個間, 但因為個間小學同一間band1既中學有聯繫(每年有40個學生入到), 所以超級多人考, 機會好微, 而backup既呢間官小, 亦出名功課多, 同谷, 當然佢既派位係唔差, 但都唔夠我心儀個間小學 加上呀仔既性格 我覺得直資佢會讀得無咁辛苦 官小太填鴨式死讀書既唔岩佢 佢會似遊雲咁 其實我好中意林校長講過一句說話:你就咁講未必會記得 但經歷過學習過程既, 會好記得" 我個仔就係呢類 拎住本書就咁讀係唔得架 佢呢樣野我同幼稚園老師都認同, 但佢成日覺得直資為左名氣, 會好谷小朋友, 好似sfa咁, 覺得間間要交學費既學校都一樣, 佢唔想呀仔好似佢細個時咁辛苦, 佢覺得官小一步步黎, 唔會讀深一年書, 所以唔想比呀仔入直資,我話我無諗過九龍塘既學校, 一黎我覺得名過於實, 同埋除非我唔做野日日同佢溫書, 否則追唔到的, 咁我同個仔都會好辛苦, 反而wingwa同TSL, 我覺得呀仔handle到, 所以我先會考量, 但比ban晒....佢話間間直資收得學費都一樣的.....

回覆 73# 獅子狗 的文章

yes, you right, is my gov't school, not SFA

yes, i know, but i really afraid once we get the result and if my son is accepted, there is ard 3-5days to register, the time is not enough for me to think carefully and make the right decision....that's why i am thinking of this at this early stage, since i chk TSL result was released in mid/nov last year, meaning which is close to the gov't 1st result, if i take the offer of TSL, then DSS is my only choice bcoz i give up my parent school, but wingwa, it's fine becoz the 3rd IN is in Jan of next year, so even i register my parent school, i can still take the offer fm wingwa in case finally they accept my son

actually my parent school is not famous so i dont want to open its name here,
as most of you wl not know it,it's only popular in my district,
for me, i think YW & TSL is much suitable for my son.
i'm not saying the traditional school is not gd, but just not fit to me son.
i hv chk the traditional school record,
ard40-45% can go to the secondary school(with eng. as main lang,).
it's one of the PLK school so they are easily to get into a PLK english secondard school,
so you can find the % to go english school is not bad,
but i think the traditional school which may be boring and not fit to my son,
they force the student to hv a good result by giving a lot of homework, quiz,
you can imagine the homework is really a lot that the parent hv to complain to the school,
to be honest, i don't want to make my son feel study is boring,
i want it's interesting & fun to him so that's why i wonder if i should send him to a DSS school,
no matter resource & support i believe it's much better than a traditional school,
but now the main concern is my hushund think DSS not meaning the best, traditional school is always bad,
of coz i know it's the fact also, but i don't want to make my son afraid by doing a lot of homework,quiz,
i hv to take the bal.,how to make him interest so he is willing & happy to learn,
to our family income, I don't think it's a great issue on the school fee,
but of coz both me and my hushand hv to support and standing at the same way,
but now, he isn't, i'm thinking of how to make him standing with me,
everytime when i talk abt. the school to him, just like "playing piano to the cow",
he only believe his way, all DSS school like SFA, he doesn't want our son to hv the same child time like him,
i know he wants our son to be happy, but the fact is TSL & YW is not the same level as SFA,
our boy can hv a happy child time also better education, but it's charged, not free......
‹ 上一主題|下一主題