用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生收生很不公平!!!
樓主: sumyu2012
go

民生收生很不公平!!!   [複製鏈接]

我反而冇留意係唔係只有2012年出生先可報, 我既理解入面, 2011年11,12月既小朋友大多幼稚園都可以以大B身份再考.

樓主唔洗咁失望丫. 民生唔係唯一, 反而收OFFER我會有回爭扎, 好唔好放棄依家果間而簡呢間半龍既幼稚園, 我唔知民生好唔好, 只知道咁多人簡佢只係出於佢係半龍, 但係我郵認識既家長堆入面, 好多都唔太中意民生的.

冇報到OR冇收到OFFER有時可能唔係損失.

再者, 民生安排面試既程序我都覺得好搞笑, 我個小朋友就係唔識國語又未能用全英語同你對答我先簡LOCAL STREAM, 但係INTERVIEW就RANDOM INTERVIEW既老師, 抽中廣東話係母語既就好彩, 抽中係英文都聽到下答到D, 抽中係國語既真係只有問非所答. 又咁樣講, 如果一早係報名時講明係咁樣既形式, 我就會簡國際班囉. 所以....呢間幼稚園都係有點令我無言的.
ANYWAY, 收OFFER既恭喜, 收唔到既唔洗失望, 無報既更唔洗DUM心口.

sunnymama2 發表於 14-12-10 11:23
其實一早知會有net in,但估唔到今年竟然有2/3機會net in,咁諗住net in 和local in的會調較分數,但結果係 ...
真心唔係酸葡萄呢.....我唔否認佢可能係間好幼稚園, 不過係我綜合我所認識既媽媽入面真係可以講係冇一個真心中意民生的, 會報OR收佢OFFER會讀都完全係基於半龍既優勢上面, 如果佢半龍也不是, 其實我真係可以當佢無物. SORRY, 對中意民生既家長黎講可能好銀耳, 不過係完全係個人既真感受.
我都冇試過咁CHI線, 冇試過有間係咁唔想收OFFER的, 真係只有民生. 咁又有人會問...你唔中意又去報咁矛盾...係呀..真係好矛盾, 因為同大多我所認識既媽媽一樣, 只純為左佢條半龍囉. 報左唔收好地地, 佢收又煩到底去唔去馬讀, 所以都係報左考唔到唔收叫做好過點......
所以呢...冇收OFFER又好, 有收OFFER又好, 唔代表D咩呀....就當呢間野同你無緣囉.

Binlojai  認同~ 我都係呢個矛盾心態下報民   發表於 14-12-11 12:26
Binlojai  認同~ 我都係呢個矛盾心態下報民   發表於 14-12-11 12:25

sumyu2012 發表於 14-12-10 13:10
我都係因為半龍,所以就算重讀都唔想小朋友太大壓力成長,叫做有半個back up

...
所以我話好多都係睇在半龍份上囉, 不過真係一個好奇怪既現象, 唔知點解真係好多家長對民生個感覺都好似次左等的.

enkolee 發表於 14-12-10 16:22
你又啱wor, 適齡唔入學, 又要同下年適齡的爭學位, 過份
好彩有d學校寫明收取學生出生日期
...
一間幼稚園點做都好, 都唔會有絕對公平, 呢樣大家都明的.
但係如果你話細B適齡唔去讀又要同第二年既小朋友爭學位叫過份我就真心覺得你咁講係過份.
要知道就算小朋友有能力以細B身份收OFFER, 到佢考小一時其實都有部份既私校係唔收細B的, 何況小朋友差一個月發展真可以差好遠. 企係細B個堆佢輸哂, 做大你又話佢爭人野, 有點兒那個呢.
更何況, 依家樓主唔係講緊收生公唔公平既問題, 確係民生收生細則入面有錯, 如果真係唔收大B既就要徹底真係唔好收囉, 學下人地CCKG咁樣, 寫唔收又收就係講一套做一套, 令人不滿確好正常.

enkolee 發表於 14-12-10 17:26
回覆 CM910 的帖子

真心問, 到小一時已經6歲, 學校仲會睇係未細b? 6歲頭同6歲差好遠?正常全部都係2012年
真心回應, 我所知真係有私小係唔收細b的, 呢個都係其中一個原因令家長點解細b要做大b.

enkolee  咁真係要做多d功課先  發表於 14-12-10 17:39

enkolee 發表於 14-12-10 17:12
因唔明白何解適齡唔入學? 係今年讀書就今年讀書啦. 點解要下年讀? 無學校收定係無你心怡既學校收? 下年又 ...

你可能可以好豁達, 只要有幼稚園肯收, 你就唔介意佢地係咩層次都會比仔女去讀, 但我認為大多父母都希望仔女入到一間佢地認為好既幼稚園係好合情理既事. 更何況依家競爭激烈, 就算你肯降grade讀村校都唔係咁易收offer.(無意標籤村校係次等)
其實任何幼稚園都可以收佢地想收既學生, 簡佢地想要既家長, 不過講返民生今次, 確係做得唔0岩係事實, 所以樓主不滿亦屬正常.
相反, 好似cckg 0個d咁, 講明只收當年年度唔收大b, 你可以覺得唔公平, 但係大家都心甘命底, 因為人地真係講得出又做得到.
嘗試逆地而處感受下細b既家長, 你就會明白.

大白兔糖 發表於 14-12-10 20:18
咩野係適齡?2011年11, 12月細b同2012年1, 2月大b差個2~3個月,唔通咁就唔可以一齊讀K1?其實細b入學時僅僅m ...
依家作為家長的就係太多唔明白咩叫老吾老以及人之老,幼吾幼以及人之幼. 唔難理解.
‹ 上一主題|下一主題