用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔interview 的情況
樓主: WWS
go

男拔interview 的情況 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 applemama 於 11-10-9 17:56 發表
Agreed with fsforth.
粗略估計, 每日8小時X每考生由2位家長陪同X2日, 每時段約有300家長入和300家長出, 包括有工人和弟妹。
男拔星期五停課和星期六停止課外活動, 動員學生perfect、老師和校工維持秩序, 都是想關 ...

MISS LO唔係高調既校長, 但學校係有''愛心溫情''既!!
學校唔會白鴿眼基層學生, 而且仲會幫助基層學生, 對窮學生既幫助都唔會高調宣傳!
如果要睇門面功夫, 表面關心, 呢間學校可能滿足唔到大家!

學校唔歧視基層學生, 但因為名校呢個名就惹黎好人既挑剔~~

醒目開學勳章

原帖由 ANChan59 於 11-10-9 21:39 發表
一間被眾家長鬧到狗血淋頭既學校,英明既家長應該唔再申請,拒絕第二次面試或者在面試時教訓張灼祥的管理不善........

好似張灼祥做埋今年退休,唔知會唔會有政黨掛橫額"成功爭取拔萃切換校長......民XX" ...

醒目開學勳章

原帖由 dvb 於 11-10-10 15:24 發表
今年帶阿仔去了多間學校面試, 我最欣賞的就係DBS.
DBS的安排又有心思又有氣派.

排長龍聽講座, 排長龍交表, 排長龍入去面試, 排長龍接仔
這些才是Unique.
而且全香港同全世界的人都可以用眼睛見到DBS是幾多人想入讀, ...

上年我有個朋友去簡介會, 因為要排長龍, 所以佢就掉頭走, 連報都冇報!
我好欣賞佢!!!!
唔滿意話唔報就唔報, 唔會有怨言, 唔會呢頭彈間學校, o個頭又要去考!!!

而我本人就冇去簡介會, 所以真係唔知個情況, 但係1st in既時候我冇刻意早到, 只係照佢比我既時間(提早半個鐘o個個)去, 唔駛排隊唔駛等, 學校唔比家長留係到我接受到呀, 成2個鐘喎, 留係學校真係唔知做乜, 出去行下街食下野返黎接仔好過啦, 印象之中聖芳濟各都比你留係學校到等, 但又係唔夠位, 就咁企係禮堂, 結果我都係走左去行下~~
至於個廁所問題, 上年我考左6間, 一間學校既廁所我仔都冇入過, 全部我都係叫阿仔痾左先入去, 因為我個仔係去面試, 唔係去廁所既~~

可能我想像力唔夠, 我真係feel唔到我阿仔個頭頂有光環......

如果唔等得而又咁唔好彩入到2nd in就真係唔好去啦, 因為2nd in等得仲耐呀, 無謂到時又攪到自己一肚氣~~

醒目開學勳章

原帖由 PP_Couple 於 11-10-11 16:27 發表
我本來冇打算報DBS, 怕嘅係入面階級觀念太重, 自己係普遍家庭, $4K嘅學費係俾得起, 如果收阿仔, 我又冇理由唔俾佢讀. 不過怕太多有錢學生, 小朋友大大下會自卑, 見到人地有嘅野, 佢父母俾唔到佢, 會唔開心, 怕自己到 ...

$4K學費都比得起, 係我心目中唔叫普通啦, 因為我都係申請學費減免咋!

醒目開學勳章

原帖由 didima 於 11-10-13 09:24 發表

我可以代買lunch ticket,有興趣就pm我啦

請問係咪一定要買lunch ticket架?
因為我只係買左coupon咋.......

醒目開學勳章

[quote]原帖由 Edsie 於 11-10-13 13:59 發表
No, you don't need to go there for lunch at all.  You can buy the tickets for 'games' only if you like.  You can get the tickets at the garden fete yourself. [/quote

thank you!!

醒目開學勳章

原帖由 didima 於 11-10-14 10:09 發表

reply:你係DBSPD家長就食埋lunch啦,支持下嘛,你嘅支持好重耍的

TNANKS! 咁我真係要好認真咁諗下....
因為我係一個好基層既DBSPD家長........

醒目開學勳章

原帖由 didima 於 11-10-14 16:18 發表

唔好有壓力,我今年有份幫手school fete,随便問你,唔好介意呀^^

醒目開學勳章

原帖由 bobbbby 於 11-10-14 23:35 發表
最初 (大約係 195X年)舉辦School/Garden Fete原意,係為左籌款,用來提供廉價午餐比一啲清貧學生,希望比較富裕/有能力o既家庭可以幫助一啲有需要o既學生,所以唔應該本末倒置,勉強做一啲能力範圍以外o既事,只要"有錢出錢,有力出 ...

呢句話令我好感動!!!!

其實學費資助, 車船津貼等等, 我地呢d草根真係有需要先申請, 但唔明點解總有人會眼紅我地.....

醒目開學勳章

原帖由 ANChan59 於 11-10-16 00:54 發表
Forget about those sour grape.

Subsidies are confidential, take it gracefully. Help others when you are or you boy is ok....

thank you!!

放心啦, 我唔會在意, 因為學校對我地好好!
坦白講, 未開學前我都好担心阿仔會比人蝦....又或者可能好多野係人有佢冇會唔開心, 但原來唔係我想像中咁, 阿仔讀得好開心, 同同學相處得好好, 淨係呢d咩都夠啦!

醒目開學勳章

原帖由 bobbbby 於 11-10-16 01:20 發表
DBS絕對歡迎任何階層學生入讀,佢地為左釋除一般人心目中"貴族"學校形象,仲會主動去一啲普通津貼學校(非名校)舉行推介會,鼓勵一啲成績好但係擔心經濟唔能夠負擔嘅學生報考~~~

學校係擔心家長心態,多過擔心家長經濟能力,有時要 ...

非常同意你最尾o個句!!!!!!
題外話, 就係因為dbs個名氣, 所以好多人都會對學校要求好高, 郁d就用''所謂名校'', ''乜名校係咁咁咁''等等呢d字眼黎形容........都唔知道擺出高姿態既係家長定係學校........mouth:" />
上年, 我去交表到第一+第二次in, 我遇到既都係好nice既對待, 不過我仔1st in完後, 因為我去左行街, 遲左接佢, 結果我係跑上去, 跟住阿仔一見到我又跑出黎, 結果比miss yip 喝住  
咁唔通我又要話miss yip喝我地咩....
‹ 上一主題|下一主題