用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs 陳守仁
樓主: erichhk
go

SPCCPS vs 陳守仁   [複製鏈接]

回覆樓主:

如果SPCCPS考慮路途遙遠,又唔想搬屋,其實每日來回搭五百蚊的士,一個月大约一萬蚊,長期搭仲有折頭,讀SPCCPS使多一萬蚊,而且一般學校嘅校車都唔平,讀得直資應該手頭比較充裕,讀SPCCPS值得俾多少少錢嘅。

b3410 發表於 20-7-19 18:23
中學生自己搭的士還可以考慮,小一同學搭的士一定還要大人接送。如果往返也的士就double, 如果自己唔舍得的 ...

讀直資有幾多家庭冇工人姐姐?姐姐帶完返學可搭地鐵離開,搭的士荃灣到南區大約四十分鐘。我仔原本讀區內學校,搭校巴兜完全區接送學生都要四十分鐘先至到達學校或返到屋企。

回覆樓主:

自由資本世界,貧富懸殊唔係香港獨有,我之前亦經常批評傳統名校轉為直資做成社會分化,對基層少咗入讀一啲優質學校嘅機會。

但既然樓主申請得SPCCPS,亦應該明白呢間係甚麼規模嘅學校,對家庭資源有什麼要求,若果樓主喺經濟上咁捉襟見肘,一早就唔應該申請SPCCPS,更加唔使上嚟EK討論。

至於TSL根本唔可用佢嘅學費去衡量SPCCPS 嘅規模與及質素,根本兩者唔係apple to apple嘅比較。

ar_mak 發表於 20-7-20 20:43
聖保羅同陳守仁唔能夠直接比較,同意。

於是,我就用一晚諗左個辦法,就係用喇沙分別去同呢兩間學校做一個 ...

TSL一個月學費已經夠俾喇小兩年冷氣雜費,理論上比TSL抵讀

ar_mak 發表於 20-7-20 23:23
喂,我叫你用喇沙作一個間接比較,去將近陳守仁同聖保羅分出一個高下喎,冇叫你借D意去自己讚自己個喇沙係 ...

你睇清楚先啦,我冇話喇小係好嘢,只係話佢抵讀。呢個帖係SPCCPS vs TSL,唔好講咗去其他學校。

ar_mak 發表於 20-7-21 00:15
OKOK!

咁我引用差餉物業估價署既數據,睇睇呢個陳守仁同埋呢個聖保羅既地段有幾多估值先。。。啊~用 ...

你又搞錯咗喇!SPCC喺另一地段麥當勞道。荃灣有不停站小巴直到灣仔,小朋友可以到高年班時喺灣仔轉的士,慳返唔少。到中學時返麥當勞道就更加冇問題,我都識人由荃灣返SPCC。

ar_mak 發表於 20-7-21 00:54
喂~你好喇喎!成日都話我攪錯~

PS:你識人係荃灣返SPCC好巴閉咩?你識人係大亞灣每日往返 ...

識得最遠距離返學喺屯門返聖心

ar_mak 發表於 20-7-21 01:13
聖心同美心一樣,好多分店架喎!邊一間先?

PS:你有冇聽過果個每日要5點起身搭九廣鐵路返聖保 ...

嘉諾撒系列嘅學校就多啫,聖心得小學同中學兩個校址,嗰位學生由小學讀到中學,佢都係每日天未光就起身返學。

hkpapa852 發表於 20-7-21 08:52
沙田區仲有2間有“聖心”字樣既學校(中學小學各一),長洲都有一間

係喎....究竟聖心多,定係聖若瑟多?

MrBeast 發表於 20-7-21 13:41
我有fd 真的覺得太遠冇報,我就費事第時小朋友埋yuen 照報,勝在唔使$。
家境問題,我覺得小朋友遲早會察 ...

阿仔讀幼稚園時有同學喺馬會雙魚河會所搞生日派對,喺大草地有Bouncy Castle,小丑魔術表演及其他遊戲,走嘅時候每位小朋友仲有禮物....心諗往後嘅生日唔知點樣去慶祝

ar_mak 發表於 20-7-21 15:24
咁你帶左D咩去做賀禮?

一套圖書

GreenMaDad 發表於 20-7-22 10:10
名校內確實有一部份住獨立屋,有私家泳池的小朋友,但我覺得不是大問題,小朋友當然會羨慕,但亦開始明白這 ...

驚仔女去完有錢人屋企之後會問父母:「點解同學屋企個廁所大過自己屋企個廳?」通常只係父母介意,要比較通常係家長本身...唔通驚仔女會因為咁樣而睇唔起自己父母咩!?小朋友嘅世界比較簡單,啱唔啱玩埋一齊仲緊要。而且喺校園入面,好成績先至係校內嘅富戶,受人景仰,俾心機讀書好過啦。

ar_mak 發表於 20-7-22 10:36
HKPAPA:講身家,要睇家長個資產負債表。睇數據,唔好睇眼前既幻象。 ...

睇人有冇錢唔可以睇表面,我認識有上市公司主席周圍問人借錢,亦識人(免按揭買全幢物業),見佢幾年都係著同一對鞋頭披咗嘅鞋,喜歡著贈品T shirt

ar_mak 發表於 20-7-24 14:32
同意。有錢既通常係做生意,專業人士果類就好難好有錢,除非佢做醫生再加埋做診所生意咁就另計,咁都已經係 ...

做醫生本身唔係搵大錢嘅行業,只係比一般人收入高,如果做醫生要搵得多錢,好似我某尐醫生朋友咁,喺中環開間靚診所,經常出席上流社交場合,廣識有錢人,聯同一尐持有大客喺手嘅保險代理,更加要好了解保險內容點樣claim盡保單,亦當然要好識包裝自己,咁樣先至搵到錢....朋友話齋:「窮人同有錢人嘅身體構造都一樣,但收錢可以有好大分別。」,最後除咗醫術之外仲要識得投資。

另一醫生朋友喺公立醫院做Surgery COS,佢做嘅手術全香港得幾個醫生識得做(每次手術超過十小時),據佢話私家醫生唔會做呢種手術,因為複雜、高風險,十幾個鐘冇乜病人俾得起手術費....私家醫生有得揀客,當然揀低風險、回報高嘅症,例如照腸鏡、通波仔,見到麻煩複雜嘅症都寫紙轉去公立醫院....公立醫院冇得推症,乜症都需要落手落腳。我問朋友點解唔自己掛牌搵真銀,佢答我只識醫人唔識搵錢。

當然,公立或私人執業都有好或唔好嘅醫生,大家選擇醫生嘅時候要小心。

‹ 上一主題|下一主題