用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 這樣教仔
樓主: tianchan
go

這樣教仔 [複製鏈接]

回覆樓主

我仔當年考直私全部失敗,派位亦派得唔好,有位朋友問我點解會俾阿仔去讀嗰間唔出名嘅學校,點解又唔去讀某某名校....不過我呢位朋友五六十歲人,成世人生活喺象牙塔,最重要係佢兩公婆無兒無女,所以唔會明白小一派位有幾咁困難。

lulumelody 發表於 18-7-13 15:36
呀,品格係中小學灌輸,大學只教知識! 這是現實。

呢尐唔關小學、中學或大學嘅事,根本就係從小到大嘅家庭教育及父母與子女之間嘅關係發展問題。

lulumelody 發表於 18-7-13 17:11

只想表達名校出來並非高人一等,寶校出來亦非次人一等。 ...

依家嘅傳媒,除咗鱔稿或每年放䅭日之外,又會有幾多報導會歌頌名校吖? 現在傳媒及部份家長已經對出自名校人士都抱有一種「不外如是」嘅眼光,好似呢件事一樣,根本係個別事件,但學校就要卧地中鎗。前商品交易所主席張震遠喺Harvard畢業,但後來犯咗法被判有罪,唔通咁又關Harvard嘅事?

CyrCur 發表於 18-7-14 01:09
我都有個朋友好耐都唔聯絡吓,有日突然send 個message嚟我哋班朋友個 chat group,就係宣布佢個女考到入 D ...

所以喺朋友之間有三樣東西我唔會用嚟做話題去討論,1/ 政治、2/ 宗教、3//教養兒女,所以我只會喺EK傾湊仔經,因為大家都係三唔識七,大家唔會傷感情。

回覆樓主:

..........
‹ 上一主題|下一主題