用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係.... ...
go

香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....   [複製鏈接]

引用:所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他

原帖由 ecml 於 15-09-28 發表
所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他小朋友就唔收唔教,呢D係教育界所為嗎?

...

千祈唔好誤會!直私學校喺收生過程中係想搵出最能夠吻合該學校教學理念及適合該校教育模式嘅申請者(包括家庭),未必一定喺學術或特異功能上表現愈特出就愈能被取錄。況且而家好多直私學校都有幾千人報考,令到部分小朋友未能被取錄嘅家長以為能夠被取錄嘅小朋友一定係三頭六臂,其實並非必然。

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-09-28+發表官

原帖由 ecml 於 15-09-28 發表
Yanomami, 你就帶出到我想講嘅重點喇!
政府嘅就話填鴨式!所以先有咁多人想唔跟教育局果套報直資私小!因 ...
直私學校唔係每一間都係「活動教學」。尤其直資學校所收嘅學費唔一定為咗去搞「活動教學」,有可能只係為咗請多啲尊科教師、加老師薪金、維修學校或甚至購買硬件去維持「傳統教學」之用,未必同「活動教學」有關。樓主喺選擇學校之前最好多了解一下心儀學校究竟係乜野教學模先至投考,唔好搞錯!

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-09-29+發表同意

原帖由 ffaye 於 15-09-29 發表
香港都有擴大學額架!不過係俾國內生囉!我問d new grad staff,佢地話自己嗰屆有50人,有1/3係國內生。

...
呢個情況除咗香港之外,其實喺世界各知名大學都幾普遍,就以Ivy League嘅Columbia University為例,近年有大約一半讀Statistic嘅學生都係來自中國大陸。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-09-30+發表

原帖由 B.BB 於 15-09-30 發表
只是小部份吧!好多家長考直私只為了一個較安心的保障,如派位不是太差的話,都有很多人寧靜放棄直私而讀津 ...

溫馨提示:只有某部分私校容許學生被取錄後仍然可以參加統一派位。直資直情係唔可再參加統一派位(大抽獎)的。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-9-30+11:17+其

原帖由 mcl203 於 15-09-30 發表
我有朋友曾分享佢既認為....我又覺得岩喎...夠現實又寫實

佢話讀直私係家庭背景較接近....學校動 ...
呢個簡直係謬論。沙士只係影響一段短時間,無理由連幾個月學費都交唔起。而你朋友可能只聚焦喺某幾間頂級直私嘅升中派位結果,其實唔係普遍現象,唔少直私升中派位都係十分普通。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-9-30+11:17+其

我有朋友曾分享佢既認為....我又覺得岩喎...夠現實又寫實

佢話讀直私係家庭背景較接近....學校動 ...
嗰幾間一線直資其實未轉為直資之前,喺津校年代嘅成績都已經十分標青,所以係唔係直資其實冇直接關係,而且嗰啲百年老校坐擁龐大儲備,根本無需轉為直資。轉為直資好大可能為咗只想教「好學生」。

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-9-30+14:38+編輯

我對私校冇意見,因私校係完全自負盈虧,好似SFA、APS、KTS可以有權自決收生!但我所指嘅係嗰啲極受家長追捧嘅傳統名校喺津校年代喺唔需要收額外學費同揀學生嘅情況之下都已經十分出色,點解而家仲要同其他學校爭資源,揀「好學生」嚟教?點解唔可以負多少少社會良心去「教好」學生?只有轉為直資就可以透過收學費、揀學生而令學校變得更好更有質素?呢點我不能苟同。請睇清楚香港多間直資學校嘅成績,除左講來講去嗰幾間極受家長追捧嘅直資學校之外,其實仲有唔少直資學校跟好多辦得唔錯嘅官津學校仍然有一段距離。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-9-30+22:55+

直資學校家長亦可能除直資學費外,其他各方面投資可能更多,理論上應該更好成績喎讀咗直資唔通就唔可以投放更多資源俾小朋友?而且好多辦得好嘅官津學校冇得揀「好學生」,嚟乜教乜都有好成績又點計呢?

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-30+發表真正

原帖由 bubuG 於 15-09-30 發表
我見到嘅係把自己背後發功的成果全歸功於學校,學校真係好成功!
閣下嘅睇法未免對學校所有正在努力付出嘅教職員唔多公道。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-9-30+23:48+

原帖由 mcl203 於 15-10-01 發表
大哥....你揀D辦得幾好既官津....去比D辦得一般既直資....咪咁咁咁囉
若揀D辦得幾好既官津.....去比D辦得幾 ...
既然官津或直資嘅家長都可同等地投放資源,嘅呢方面可能平手,但直資收學費,亦有權揀學生,理應條件較佳。我意思辦得好嘅學校唔係一定指MCS或St Jo等學校,只係想話香港仲有唔少官津學校喺比例上仍然好過唔少直資學校。

bubuG 發表於 15-10-1 00:39
我冇講教職員有咩唔ok. Don't put your words into my mouth.

我意思只係想講教職員都應該有credit會比較公道,我冇講你話教職員有咩唔ok

‹ 上一主題|下一主題