用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名牌小學
go

名牌小學 [複製鏈接]

http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20150821/19263613

朋友的孩子讀本地名牌小學,五年級,壓力巨大。
學校規定學生一定要會一樣樂器,朋友的兒子告訴老師,自己已考到了八級鋼琴資格,以為可以免役,不料老師說,鋼琴不算。對於這家名牌小學的學生來說,鋼琴不在要求要學的樂器之內,學校規定的樂器,是小提琴、大提琴、單簧管之類。學鋼琴的孩子太多了,一個考了八級鋼琴的學生一點都沒有優勢,在五年級裏,不要說八級,考到演奏級的也有好幾個,都不算數,都不算「一種樂器」。
學校要求學生要多學一種外語,英文就像鋼琴一樣,是不算數的。理由是會英文的學生太多了,所以所謂的「多學一門外語」「兩文三語」都不作數。那是法語、德語、西班牙語、希臘語、日語之類。孟加拉語也是外語,菲律賓語也是外語,但你給孩子試試,學校不承認的。
暑假搞活動,同學們回到學校交流旅遊經歷,朋友之前帶兒子去了日本,但他教兒子只說去了大陸旅行。兒子回去就跟同學說跟父母去了大陸旅行。同學們聽了,都「唓」一聲,不跟他搭理了。兒子回家把事情告訴父親,父親很氣忿,說這些孩子怎麼都不愛國呢?香港回歸十七年,這些孩子怎麼就人心不歸祖國呢?兒子見父親生氣,連忙安慰說這些同學不是單單「唓」大陸的,有同學去了日本,去了英國也都被他們「唓」,他們一聽日本和英國,就說:「唓,去過晒啦,咁老土㗎!」聽了這個,朋友心理才暫時平衡了一點。然後想想又心驚了,問兒子,那要去哪裏才不被同學「唓」呀?兒子說,去南極看企鵝,去東非看動物大遷徙,就不會被人「唓」了。

李純恩

heidya    發表於 15-8-22 11:02
   6    0    1    0

回覆:名牌小學

小學生暑假活動搞回學校交流旅遊經歷!?如果學生暑假冇去旅遊係唔係冇得參加?我諗冇乜學校會搞呢啲活動,反而開學後交流下學生參與過乜嘢暑期活動或今享下睇過乜嘢好書我就見過,但特登分享旅遊就比較匪夷所思。唔怪得生果報跌紙跌得咁嚴重啦!

引用:唔明白要講大話,明明係去日本,點解話返大

原帖由 細芝麻 於 15-08-21 發表
唔明白要講大話,明明係去日本,點解話返大陸呢?
驚俾其他人話做漢奸啩!

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-8-22+07:52+編

原帖由 MrBeast 於 15-08-22 發表

小學生之間互相吹噓其實喺任何學校都會存在,就算一啲街坊小學,學生之間亦有機會將事無大小既東西互相吹噓或比拼,就算邊個爸爸放個屁大聲啲都可以較一番,咁樣又何需太上心呢?學校亦喺一個社會縮影,小朋友除咗追求學業成績外亦應該學懂處理社交問題,家境比較好嘅小朋友應該學懂內歛,弱勢家境嘅小朋友亦要懂得建立物質以外嘅自信.....講真,(如果要比拼)比拼小朋友嘅學業成績比其他物質上嘅比拼更實際同有意思。

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-8-22+10:03+冇冷

原帖由 MASAYA 於 15-08-22 發表
因為以前一年開唔到幾次冷氣,裝修既時候就剷走左佢,唔好唓我呀
我家夏天係沖凍水涼同冇冷氣嘆,幾貧苦 :p ...

喺香港如果生活喺冇冷氣、四季冲凍水涼嘅環境仲頂得住,你已異於常人,"唓"其他人嗰個應該係你!

HaYi  very good point !  發表於 15-8-22 12:59

引用:Quote:原帖由+toutou1024+於+15-08-22+發表

原帖由 lovebb2 於 15-08-22 發表
蘋果信一成都死 x2,這報紙的新聞是作出來的。
呢份報紙,只有報紙上刋登嘅日子係冇老作。

siden    發表於 15-8-22 13:36

引用:係放毒都係專欄放,唔關報紙事吧

原帖由 ACE2126 於 16-07-19 發表
係放毒都係專欄放,唔關報紙事吧
所有專欄都需要通過報紙䡢輯審㧗,所以永遠唔會見到一尐親中言論喺生果報出現,報紙係需要對專欄嘅內容負責嘅。

‹ 上一主題|下一主題