用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 另類集郵:被reject
go

另類集郵:被reject [複製鏈接]

回覆:另類集郵:被reject

我阿仔當年都係reject大滿貫,冇一間直/私學校收佢,連waiting list都冇機會,後來大抽獎派第六志願,跟住去叩門竟然全部冇回音。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-06-25+發

原帖由 daisylhn 於 15-06-25 發表
但入到LS?
當年喺冇選擇嘅情況之下阿仔入讀第六志願學校,喺嗰間學校渡過兩年校園生活之後我地向LS遞上成績表副本及申請插班信,再通過幾個鐘頭嘅筆試及面試之後被取錄。

Lam3Tai  幾小時,不容易呢!  發表於 15-6-26 08:16
Tintin926  小孩真材實料,家長能屈能伸,佩服  發表於 15-6-26 01:10

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-06-26+發

原帖由 daisylhn 於 15-06-26 發表
你仔仔好叻!舊校全級第一?要大型比賽獎項嗎?
叻乜鬼吖,缺點多籮籮,普通細路一名....當年佢喺舊校一二年級考試有幸都係全級第一,阿仔對視藝有啲興趣,所以佢以"我的校園生活"為題畫咗一幅畫成為申請插班信嘅封面,佢鐘意打網球但又未至於特異功能級別。

我覺得無論投考直/私學校或大抽獎都存在好多幸運成份,考唔考到直/私學校未必關小朋友能力問題,阿仔除咗LS之外仲被另一間直資學校取錄插班,所以我唔相信喺小一收生階段被直/私學校取錄嘅小朋友就係什麼精英中嘅精英,如果嗰啲學校咁有慧眼,當年就已經收咗我個仔啦!

引用:Quote:原帖由+mayyylai+於+15-06-28+發表有

原帖由 happyritamama 於 15-06-28 發表
雖然插二年級是可行,但睇我仔今年考得咁唔掂,而且又入了間我唔心儀既學校,一年後我估佢唔會進步到好多, ...
如果真系冇選擇,就唔好諗得太多,俾心機讀好所派學校先至去考慮進一步計劃再作打算,無論系唔系為咗將來插班轉校都一樣要努力讀書,所以系冇分別。我唔知貴子弟派咗去邊間學校,但希望您唔好先入為主,認定所派嘅系一間好差嘅學校。學校可能喺升中派位數據唔理想,喺其他人眼中唔多起眼,但唔代表對貴子弟唔系一間好好嘅學校。當年阿仔所派嘅都系一間唔起眼嘅學校,但讀落其實都有好多值得欣賞嘅地方。兩年過去,老師亦好鼓勵阿仔嘗試轉到條件及資源較好嘅學校,如果唔喺能夠插入有Band1A中學嘅附屬小學,我系願意俾阿仔讀到小六畢業而唔會轉去其他冇B1A中學嘅學校。

bb67890  Agree  發表於 15-6-29 13:51

引用:Quote:sissysze+發表於+15-6-29+14:35+重讀

原帖由 hkpapa852 於 15-06-29 發表
讀緊二線私小去重考名校小一都大有人在, 有咩咁出奇?

其實小一考包尾再去考番直資/私立小學既小一都得嫁
理論上當然可以,但成功嘅機會率就不敢想象。

‹ 上一主題|下一主題