用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實王錦輝係一間點樣嘅中學
樓主: chingcat
go

其實王錦輝係一間點樣嘅中學   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-8-11 12:49
實你要留意一點, 部份直資龍校中學部, 學生人數S1至S6係金字塔式, 即係中途不少人離校, 相關家長就話佢地係去海外升學, 係正常不過既流失.
先當呢樣嘢係真, 但如果年年持續咁多人中途放洋, 又係咪自己想見到既呢?
個人認為, 小朋友如果一心諗住未畢業就走, 自然唔會太認真學習. 如果此類學生佔一定比例, 對整體學習氣氛一定有負面影響

路過, 搭訕分享幾句而已. 唔係王錦輝, 另一直資. 容我大膽講句, 我真係覺得直資係比較多人中途去海外升學的, 作為直資家長, 最好向孩子打底及做好心理預備身邊同學每年會走啲走啲, 以免當事情發生時孩子有 "切膚之痛" 嘅難過及難受

親身經歷, 孩子今年年初開始 (S4) 已陸陸續續知道身邊同學 / 好友 / 閨蜜 呢個暑假期間就會移民 / 獨自留學 (當然 S2-S3 都有但少好多) . 同學間嘅離別原來對仍留係度嘅同學情緒會有好大影響, 孩子最後嗰期的測驗及6月期終考試真係無心情溫習, 心裏不斷倒數幾多日呢個同學走要食飯及送機, 嗰個同學走要買送別禮物. 或者, 可能是個別例子只是自己孩子感情豐富多愁善感吧.

眼見自己孩子因為同學間嘅離愁別緒嘅情緒及S4 高中課程嘅高深&趕快教授, 孩子呢半年至大半年情緒狀態係低位徘徊, 作為媽媽嘅我心疼不已啊!

P.S. 我其實由 S2 已不斷向孩子灌輸越高年級越多人去海外升學 (因為當時我鋪排緊孩子S4去海外留學嘛), 已灌輸咗幾年, 但當最要好同學都要走時, 當事人縱然理性上知道亦有幾年心理預備, 但真正發生時一樣會照難過, 傷心, 而離開嘅唔係一個半個, 係一個兩個三個.... 嗰份傷痛, 對十幾歲人仔來講真係好傷的

bobbob 發表於 21-8-12 09:26
我又路過搭下訕,可能男女不同,我仔都有小學同學讀你女嗰間,慣咗同學年年轉校,情緒無乜影響。我見你哋好似年年同班,會唔會因為咁所以令你女情緒低落?女仔多愁善感,家人最好關心多啲

唉! 男女真係好唔同.

我又多口, 見樓上講 WKF S4 入 GCEAL 班要成績好嘅同學才能入, 而孩子學校嘅 GCEAL 只開純理科 班無限制成績好才能入讀, 反而 GCEAL 班係收外來插班生最多嘅一班及全班人數係 S4 級中 最 Full & 收爆學生, 超過30人, 好似35人定40人? (自己直升學生唔多人選讀GCEAL 班, 因只有純理 phy, chem, bio, maths 呢 4科提供)

如真係好似樓上咁講, 我唔明 WKF 點解 GCEAL 班唔收多啲學生, 應該好多人申請插班架, 因為開辦商&理科!

schrodinger 發表於 21-8-12 11:20
我睇WKF GCE學生數字,及佢開既科目數目,判斷佢係極少班教學,甚至少到不合情理,有機會係1對幾甚至1對1。
不過佢地好似唔係升中四就揀GCE,而係中四都係DSE課程,中五先再轉去GCE,唔知會唔會只基於2年時間去衝個IGCSE及GCE AL,揀人相當嚴格。

純粹理性探討下, WKF

S4 應該考 IGCSE
S5 - S6 考 GCEAL

https://www.hkbuas.edu.hk/en/international-curriculum
A-School offers the international curriculum, GCE Advanced Level (GCE AL/IAL), at Grades 11 and 12. GCE AL is a widely recognised international qualification, taken in over 125 countries, and is accepted as a proof of academic ability for entry to universities worldwide. The syllabuses develop a deep understanding of subjects and independent thinking skills. All the GCE AL subjects offered are administered by either University of Cambridge International Examinations (CIE) or London Examinations
(Edexcel).

2021 年 GCEAL / IAL 課程資料
https://www.hkbuas.edu.hk/en/international-curriculum &
https://www.hkbuas.edu.hk/sites/hkbuas/files/web/admissions/international_curriculum/International_Curriculum_GCEAL_2021.pdf <<< 啱啱睇呢度, 第一次發現同 OSSD 有聯係!

https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/business-accounting-financial-studies
(Cambridge) General Certificate of Education (GCE) Advanced Level Accounting (9706)

(Cambridge) General Certificate of Education (GCE) Advanced Level Business Studies (9609)

https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/economics
(Cambridge) General Certificate of Education (GCE) Advanced Level Economics (9708)

https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/physics
IAL Physics

https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/chemistry
IAL Chemistry

https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/biology
IAL Bio

https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/mathematics
IAL Maths

利申: 2年前我亦曾經考慮孩子不如考插班 WKF GCEAL 商科, 而我亦識一個同我孩子由細識到大嘅朋友女前年 WKF GCEAL 班畢業 (她一條龍, 小學讀到中學, 她中文科一直以來很弱), 依家係科大讀 year 2

schrodinger 發表於 21-8-12 11:40
以下係去年考得較差之情況,從校務報告中攞出黎。Banding係咩好難定義,但我認識既band 2學校,呢個成績已甚不可能,否則都應無咩人太介意讀唔到band 1。
Through JUPAS (main round), 60% of our DSE graduates received offers, among which 82% are from the eight-UGC-fundeduniversities, and 43% are from HKU, CUHK or HKUST. Offers included Medicine, Law, BBA Law, Pharmacy and Engineering.  The GCEAL graduates also got outstanding results in the Cambridge and Edexcel AL exams, allowing them to receive offers from the top UK universities, including University of Oxford, University of Edinburgh, University College London, Imperial College London,University of London, King’s College London (with a professional placement year in Psychology), etc

Band 1 / Band 2 唔洗太介懷吧. 適合孩子嘅學校就係最好嘅學校. 唔好太執著 Band 1 / Band 2 名稱

純粹我自己咋, 深水步基崇 / 沙田培基 EK 網友口中評為Band 2, 但我心目中及北區津校水準中係我嘅 Band 1, 所以, 你真係唔洗太介懷喇

schrodinger 發表於 21-8-12 11:45
因我睇過佢地個入學介紹powerpoint,好似話中四完左,揀GCE果班要係中四升中五暑假去讀個top-up program,好似無暑假放咁濟的。
我想搵返果個powerpoint,但一時間搵唔到。
佢地學校報告係grade 11 考IGCSE。
如果, 真係好似你咁講 Grade 11 考 IGCSE, 學校咁安排, 我自己個人感覺及意見唔係幾好.

純我自己個人喜好及意見, 我鍾意 S4 (Grade 10) 讀及考 IGCSE, S5 (Grade 11) 考 IAS, S6 (Grade 12) 考 IAL, 咁樣逐啲逐啲考, 無咁大壓力.

如WKF S5(Grade 11) 考 IGCSE; S6(Grade 12) 考 IAL/GCEAL, 好似好壓迫&好趕咁

bobbob 發表於 21-8-12 12:05
點解唔轉?印象中你女好想留學,又好似住新界,wkf應該就腳啲?

呢樣野, 就係當事人要學習承擔佢自己決定嘅後果了.

當事人決定2件事: 1) 中學唔去海外留學; 2) 唔考插班轉校 >>>> 因為, 佢唔捨得啲老師及最重要係唔捨得同學.

世事如棋, 你唔走唔捨得, 唔等於人哋唔走架嘛. 當佢知道嚟緊9月教佢嘅老師走咗近一半以上 (好多係移民), 而佢最 close 嘅同學亦走咗幾個, 佢都曾講過後悔自己無走, 咁佢就無咁難過了. 但我安慰佢講, 如果妳走咗, 雖然好似無依家咁難過, 但係新環境 (轉校 / 海外留學) 要自己面對及克服新轉變, 當中嘅壓力及情緒起伏亦唔容易處理.

schrodinger 發表於 21-8-12 11:45
因我睇過佢地個入學介紹powerpoint,好似話中四完左,揀GCE果班要係中四升中五暑假去讀個top-up program,好似無暑假放咁濟的。
我想搵返果個powerpoint,但一時間搵唔到。
佢地學校報告係grade 11 考IGCSE。

純粹以WKF 嘅 GCEAL / IAL 課程探討:
1) Econ  / Accounting / Business >> Cambridge Assessment International Education GCEAL
2) Phy / Chem / Bio >> Pearson Edexcel IAL

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842&extra=page%3D1 & https://www.hkeaa.edu.hk/en/IPE/gce_gcse_igcse_ial/gce/

純我資料搜集所知, 如有錯漏, 懇請其他網友更正, 謝謝先.

Cambridge Assessment International Education GCEAL 係香港只有 HKEAA 提供, 一年有2次考期, 考期如下:
Cambridge Assessment International Education, GCE
Examination PeriodRegistration
                                    Period

Autumn Series

Oct - Nov

Late Jun -  Early Jul

Summer Series

May - Jun

Late Nov -  Early Dec

Important Dates for the Oct / Nov 2021 Examinations
  • Period of examinations:  Oct - Nov 2021
  • Online Registration (online.hkeaa.edu.hk):   28 June 2021 (8:30am) - 12 July 2021 (5:30pm)

純以考期來講, 考 Cambridge Assessment International Education GCEAL 唔太理想, 學生如果想自己俾錢以自修生考 10 月嗰期好似早咗啲, 唔知教晒書未? 如唔自費考一次, 經學校報名考 5月個次, 只得一次機會了.

https://www.itseducation.asia/exams.php#edexcel
International A-level (IAL) (每年辦 3 次考試)
January session
May/June session
Oct/Nov session
IAL 可以係 ITS 及 HKEAA 2間機構提供, 而 IAL 可以 10月, 1月及 5月有 3期考, 1月自費自修生考好似時間比較鬆動啲, 無咁趕咁. 另外, IAL 又可以係S5 考 IAS

所以, WKF GCEAL 課程怪怪地, 怪嘅地方有以下 2 點:

1) Grade 10 (S4) 唔考 IGCSE而是 G11 (S5) 先至去考. 如果讀 Edexcel IAL 的話 G11 (S5) 應該係考 IAS了, 而唔係好似 WKF 去考 IGCSE, 怪怪的
2) 考 2 個 exam board: Phy, Chem, Bio 考 IAL; Econ, Accounting, Business 考 GCEAL

真係我估, 我推測, WKF GCEAL 商科 Econ  / Accounting / Business 少人讀 (可能有啲科直頭開唔到,只可遠觀卻無得讀), 唔知有無係 WKF 讀緊嘅家長查證一下, 謝謝!

P.S. 我識嗰個朋友女係讀GCEAL 純理科

hkpapa852 發表於 21-8-17 09:19
多元出路唔一定要讀大學,係一個理想既願景,可惜不適用於香港呢個有嚴重學歷同職業歧視既地方。係香港如果連大學學歷都無,註定要行多唔少冤枉路(除非有父母庇蔭)。
一個真正支援學生多元出路既地方,唔係只係口講支持學生追夢但繼續教授一般學術課程。
應該要做既係,教曉學生係現實與追夢間取得平衡,兼且開辦相應課程協助追夢。
真正能協助學生去追非一般大學夢既地方,開辦既課程唔應該係IBDP/GCE-AL呢類,而應該係BTEC。
DSE ApL 亦係一個唔錯職業導向性強嘅中學課程科目
‹ 上一主題|下一主題