用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 滙基東九龍offer
樓主: liusumyiu
go

滙基東九龍offer   [複製鏈接]

我聽校長講的是早場9:15分那場,那場校長都係話最早都要2月底先會收到通知(校長講得好坦白,2月底第一輪收啲表現非常標青那些,不過當時校長無再詳細講係成績標青定係面試又或者係特異功能標青呀!)

唔知大家仔女面試時有無5分鐘時間俾小朋友問老師問題?我女嗰組有。
阿女講啲組員非常主動及熱烈咁問問題去了解間學校,例如幾點上堂? 放學放幾點? 有無家政堂? 宿舍生活如何, 。。。呢5分鐘對我女來講對匯基有更深刻的認識&有非常正面嘅感受,這亦改變阿女從前自己對匯基嘅偏見。

因為呢5分鐘係小朋友自己第一身問問題去了解間學校,唔再係聽阿媽話間學校點好點好。阿女自匯基面完試後再俾佢選,如果兩間直資都取錄阿女培基VS匯基,阿女已好肯定咁話讀匯基了。(唉!人心善變!)

P.S1: 匯基收生操行要B+,阿女只係B。唉! 機會留俾操行好的學生的!(我無當面直接對住阿女講以免掃阿女興)

P.S2: 阿媽及阿女每晚都會去信箱睇有無信,繼續等運中。

tongtongwhite 發表於 17-2-25 16:33
我囡面試時,無你講個5分鐘,所以佢依然最鍾意培基。
但係我自己聽完校長同家長的熱烈提問,我自己真是有點改變,覺得如果匯基有 offer, 真是好好諗下好唔好放棄培基。我有點怪自己改變得太快,唉。
但係最後係阿囡讀,所以我們都係會同佢好好傾下。

噢!我仲以為每組都會有5分鐘俾小朋友問學校問題,原來唔係架。咁唔知點解阿女嗰組會咁,唔通佢哋嗰組好早討論完有時間剩

5分鐘小朋友問學校問題時, 唔知星期三定星期四放學放1點幾定係兩點,放咁早阿女覺得有一星期有一日返半日學好開心好正,阿女因為咁而對匯基大大改觀。(小朋友就係咁容易變心及好容易滿足!)

tongtongwhite 想問下您 (如果唔方便唔洗覆我的):

1) 之前其他帖見您好掙扎及苦惱點解啲人要俾錢讀直資, 咁您津中/直資考慮清楚讀邊樣未?

2) 之前聽您語氣對顏寶鈴都幾有興趣,顏寶鈴剛出了Offer,唔知您會唔會讀顏寶鈴呢?

3) "如果匯基有 offer, 真是好好諗下好唔好放棄培基" ,培基您註冊了?

Manman1010 發表於 17-3-2 20:28
我地都收到信,band 1C, 非教友,無專長,所以都好驚喜!
希望各位都快啲收到好消息
...

雖然自己阿女無收到信(其實考呢間都預咗係陪跑,所以我無唔開心

匯基真係一間非常非常好嘅基督教中學,您哋收到取錄信好有福氣呀!希望您哋子女考入匯基後,天父嘅福氣繼續 "上尖下流連搖帶按" 咁傾福於大家,希望日後更加有機會認識天父。真心祝賀收到取錄信嘅網友啊!

KelMa 發表於 17-3-3 16:30
請問住宿費用每月多少?

http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/552810.pdf
中一(學費) $2,600.00 (交10期)
中一 (宿費)$5,200.00 (如自願申請住宿 交9 期 )
( 生效日期 With effect from : 01.09.2016 )

KelMa 發表於 17-3-3 17:25

以有宿舍同類直資來計, 匯基(東九龍)學費及住宿唔算太費喇

保良局顏寶鈴書院
http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/552801.pdf
中一 (學費): $3,100.00 (交10期)
中一 (宿費): $5,800.00 (交10期)
( 生效日期 With effect from : 01.09.2016 )

聖士提反書院
http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/170712.pdf
中一 (學費): $6,450.00(交10期)
中一 (宿費): $6,640.00(交10期)

celialing  宿費就不知有沒有變  發表於 17-3-3 18:09
celialing  顏寶鈴今年學費已加了,$3,300  發表於 17-3-3 18:08

感恩我能在此報喜。明天註冊

Ginger_Cat    恭喜哂  發表於 17-3-23 10:14
HaYi  太為你開心, 祝女女讀得開心!  發表於 17-3-15 08:43
wongkaka  恭喜哂小時了了  發表於 17-3-14 15:16
Eat_Sleep_Play  恭喜哂小時  發表於 17-3-14 02:40
lojo11    發表於 17-3-13 13:26

TTMA 發表於 17-3-17 23:46
我都報喜,中基vs滙基煩惱中,大家會點揀

睇下您想間學校要啲咩野,只有您自己最清楚。用 EK 關鍵字搜尋功能搜尋 "中基" "匯基" "滙基" 有用資料參考如下:

中基 VS 港大同學會: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3390760&highlight=%E4%B8%AD%E5%9F%BA

中基vs聖公會鄧肇堅: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3164358&highlight=%E4%B8%AD%E5%9F%BA
中基資料太少, 得4以上睇唔出D咩WOR, 如果呢度係全部5**, 就真係算少
從舊年ANNUAL REPORT睇, 3322係59.7%, 得JUPAS OFFER係25.2%, 今年3322係62%, 比去年稍高, JUPAS OFFER數字就未有公佈了

中基 2015 DSE: http://www.cfss.edu.hk/pdf/2015HKDSE.pdf

滙基
考直資中學之我感, 加油! 共勉之!: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556&extra=&page=6
2016 DSE: Level 3322 73.1%; over Level 4+ 60%

中基聞說有機會收B2生
匯基講明只收B1生

中基賣點/重點STEM ,CODING 電腦科技野
匯基賣點/重點基督教屬靈生命, 生命教育及老師關愛,DSE成績好

中基: 中一要學及識寫電腦程式
匯基: 中一要必讀英國文學;日文/法文二選一要學

中基:無住宿
匯基:要住宿

中基學費平 $15,600/year
匯基學費兩間相對為貴 $26,000/year

我自己個人取向就會選匯基(東九龍)適合我女

已決定入讀匯基(東九龍)家長預留以下日期喇!
http://www.uccke.edu.hk/event/2017-18-new-s-1-registration-day/
2017-18 New S.1 Registration Day
June 10 @ 14:00 - 16:30

Chowying 發表於 17-3-22 12:22
多謝提議  重諗緊
重諗緊? 匯基 deadline 唔係尋日 21/3 前要回覆註冊咩?

我想問及了解下已接受匯基 Offer嘅又或者已經係學兄學姐, 你哋住嘅地區及返/放學所需時間, 因為我仲諗緊阿女抽籤住宿舍, 定係每日坐車返學.

我講先.

住處: 新界北區
返學: ~1.5鐘 (由屋企出門口開始計, 車程約1個鐘)
放學: ~1 鐘 (回程巴士路線方便過返學,所以快30分鐘)
交通工具:
方法一: 巴士 (轉3 程巴士) --- 呢個方法需時約~1.5鐘
方法二: 巴士 - 火車 - 地鐵 - 巴士 (轉 4 程車) --- 呢個方法需時約~1鐘

tracy1972 發表於 17-3-28 09:34
回覆 小時了了 的帖子

會不會考慮搬家

搬家 --- 農曆新年時我已睇咗九龍灣德福亦打算如果匯基收的話就搬德福/淘大, 但依家應該搬唔到. 因為我舊年9月已經係2大地產放我依家住緊嘅盤, 放咗半年都賣唔出去換樓 (因為我嘅屋苑比較隔涉, 好難有買家)另外, 最近老爺奶奶身體唔好, 亦好需要我哋經常去睇佢哋, 如果我哋搬咗, 老爺奶奶係屋企有咩野事就無人知無人理到

我同C6 只可二選一, 一係唔理兩老照搬理阿女返學先,  一係理兩老就要阿女犧牲長途返放學時間 (如果唔住宿舍, 亦坦白講, 宿舍數量得幾十個位, 抽籤都唔知抽唔抽得中住宿舍). 而我哋選擇照顧兩老重要啲

yklee 發表於 17-3-28 12:44
長期或短期住宿舍是申請不是抽籤,我女初中有同學住偏遠地需要住宿舍.

想請教, 如果多偏遠同學申請, 申請人數多過宿位, 我以為會抽籤才會可以住宿舍, 唔係咁架? 北區應該都算偏遠, 係咪呢?

yklee 發表於 17-3-28 13:37
想請教, 如果多偏遠同學申請, 申請人數多過宿位, 我以為會抽籤才會可以住宿舍, 唔係咁架? 北區應該都算偏 ...我估計應該有位,舊生每年學期尾會收通告申請來年住宿舍,你打電話問校務處F.1長住宿舍幾時申請.
我諗我會等6月10日新生註冊日時才問, 依家學校都忙, 呢啲小事費事攪學校先

http://www.uccke.edu.hk/event/2017-18-new-s-1-registration-day/
2017-18 New S.1 Registration Day
June 10 @ 14:00 - 16:30

wcpun 發表於 17-4-1 18:16
回覆 wcpun 的帖子
信封係滙基, 而且我係網上報名. 點會係我貼郵票,
interview當天無叫交回郵信封, 更加沒有買郵票貼.

網上報名我唔知您會唔會收到郵寄的面試信?

郵寄的面試信上係有寫 "帶備所需文件":寫上學生姓名、地址、貼上郵票的回郵信封。。。。。

純我估計,您無俾匯基回郵信封,匯基又收咗您小朋友,咁學校照寄一封無貼郵票嘅取錄信給您

JAMIE2011 發表於 17-7-29 19:47
剛剛昨天call, 今天註冊了註冊時我見職員有太約4份後備生表格,仍然等待的留意電話 ...
真心恭喜您啊!以我所知,有另外一位後補網友都係尋日收到匯基CALL 收佢小朋友。祝願大家小朋友係匯基呢個大家庭一起健康快樂成長!

小時了了 發表於 17-3-28 09:25
我想問及了解下已接受匯基 Offer嘅又或者已經係學兄學姐, 你哋住嘅地區及返/放學所需時間, 因為我仲諗緊阿女抽籤住宿舍, 定係每日坐車返學.
我講先.
住處: 新界北區
返學: ~1.5鐘 (由屋企出門口開始計, 車程約1個鐘)
放學: ~1 鐘 (回程巴士路線方便過返學,所以快30分鐘)
交通工具:
方法一: 巴士 (轉3 程巴士) --- 呢個方法需時約~1.5鐘
方法二: 巴士 - 火車 - 地鐵 - 巴士 (轉 4 程車) --- 呢個方法需時約~1鐘

阿女暑假返咗2個星期升中 Bridging Course 及尋日開學,經過2個幾星期返學,阿女試咗幾條返學路線,由原本要轉4程車,尋日終於搵到一條路線轉2程車唔洗1個鐘(嚴格嚟講約50分鐘),返學方便咗好多。

真係好感恩,由我北區去東九龍區一直以來無咩較直接嘅公共交通工具去,但今年7月9日九巴開咗88號一條新巴士線,由大圍站途經。。。取道大老山隧道往返九龍新界。此路線乃配合安達臣道發展區之發展而增辦,使觀塘區山上納入大老山隧道轉車站轉乘網絡當中,方便居民往返沙田新市鎮各處以至大埔、北區。

我女依家返學路線:搭頭班車277P(巴士到我屋企樓下約6:50),係大老山隊道轉車搭88號係基順學校站落車,行幾分鐘就返到學校了。尋日7:25分已係88號巴士,7:35至40之前已返到學校了,8:10學校打鐘。

依家返學方便咁多,自願學校住宿未必再詳加考慮了,因為住宿5千幾一個月都係一個經濟壓力負擔。

YmOra    發表於 17-9-2 09:36
‹ 上一主題|下一主題