用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位真相? (謎底在#201)
go

派位真相? (謎底在#201)   [複製鏈接]

剛剛看過一位band1A家長email比我既派位證同統一排位表, 家長的而且確是自行同甲部都冇揀黃笏南, 最終派到乙二黃笏南. 基於家長要求, 所以不便post圖, 家長唔信我都冇辦法. 但係有兩位band1家長都以黃笏南為首選都抽唔入, 除非兩位都係band2家長, 仲要聖家差到79個直屬位都收得晒兩間小學既band1+2生, 兼且銀禧仲要band2放乙二都抽得入, 幾乎是沒有可能! 唯一既解釋係教育局派位程式有錯. 為咗追尋真相、造福將來升中家長唔好比人亂派一通, 現請家長幫手搜集下面証據:

1. 有沒有肯定係band1家長, 自行同甲部冇揀黃笏南, 但首志願黃笏南抽唔到?
2. 有沒有肯定係band1家長, 自行同甲部冇揀黃笏南, 但在乙二或更後志願抽入黃笏南?
3. 有沒有肯定係band1家長, 抽唔到銀禧, 但銀禧之前排既學校並冇作自行同甲部選擇?
4. 有沒有肯定係聖家小學band2家長, 派唔到自行同甲部選擇, 連乙一填聖家都抽唔到?

如有以上家長, 請提供証明.

elbar  如是 BAND 2A 邊緣生, 亦有可能學校估錯係 BAND 1C 生而今年乙部揀黃笏南 都冇用    發表於 14-7-10 13:37
elbar  如果不是自行和甲部,除非係 band1 vs band2 或 沙田校網  vs 九龍城校網   發表於 14-7-10 11:19
王家爸爸    發表於 14-7-10 09:05
   89    0    3    0

引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-07-09+發表本帖

原帖由 林嬌嬌 於 14-07-09 發表
點解你認為不可能?
我聽到好多Kl3區2缐小學都—窩峰叫填wfn 乙一/二,所以如果number 唔靚便抽唔到

...
因為確實有九龍城b1a家長乙二入到黃笏南,而自行同甲部都冇揀過,家陣有b1家長乙一居然抽唔入黃笏南,於理不合,假如有多些証明,可以揭露教育局個抽獎程式有冇錯,令家長被玩多年。

TwinWong    發表於 14-8-15 10:02
chocolatebean  唯一可能係估錯BAND.  發表於 14-7-10 16:41

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+14-07-10+發表對,

原帖由 silvia_ng 於 14-07-10 發表
排位表對照所選中學number已經睇得到邊個網啦
選校表顯示學生所屬校網係KL3, 是否等同抽獎校網?

引用:回覆+khmama+的帖子 如要相我可傳給您,因

原帖由 opclk 於 14-07-10 發表
回覆 khmama 的帖子

如要相我可傳給您,因學校老師要求,
原告人可以删去校名先提交証據。

引用:Quote:khmama+發表於+14-7-10+00:22+原告人

原帖由 goodenough 於 14-07-10 發表
而家老師都知佢叫opclk,一舉一動已受監視!
大鑊了

引用:Quote:khmama+發表於+14-7-10+00:02+因為確

原帖由 奥脫福 於 14-07-10 發表
呢點要有証據才能支持。只得派位證及統一選校表仍然係証據不足。
我問下嗰位受保護証人先。

引用:其實,乙二獲WFN嗰位會否是男孩子?,老友

原帖由 simonkawah 於 14-07-10 發表
其實,乙二獲WFN嗰位會否是男孩子?,老友就衆所周知係淑女。所以就兩條隊呢?

...
唔係男孩子。其中一個可能性係抽獎由最細number抽先,抽到有位為止. B1A家長乙一落空,結果入咗黃笏南。 而ocplk number後,雖然黃笏南放第一,但冇晒位,結果去到乙五先有位,派入聖家。 如果真係咁派法,填表保守真係揾自己笨,家長派得唔好係因為太早填band2. 如果用band2守尾門已經肯定有band1位派到比你為止。

引用:回覆+khmama+的帖子 你意思是那個先就先處

你意思是那個先就先處理其三十志願先到下一位?如果係咁應有好多問題帶出...
據聞N年前係咁派嘅。

引用:回覆+khmama+的帖子 你意思是那個先就先處

你意思是那個先就先處理其三十志願先到下一位?如果係咁應有好多問題帶出...
都會派晒band1先到band2.

引用:+本帖最後由+HY412+於+14-7-10+08:40+編輯+

原帖由 HY412 於 14-07-10 發表

回覆 khmama 的帖子  45#
教局嘅光碟,係講派晒band1第一志願,跟住band1第二志願,如此類推。定係派band1最細number,派完輪到band1第二細number,如此類推?

引用:回覆+khmama+的帖子 應該不會吧!如是先處

原帖由 coronet 於 14-07-10 發表

應該不會吧!
未必有好多極端例子,因為家長填志願係分佈開。

引用:+本帖最後由+opclk+於+14-7-10+08:58+編輯+

嗰位b1A家長所揀嘅兩間自行都係top school. 呢幾日正四出叩門,希望佢可以如願入番1A校,實在不想再打攪佢。另有家長pm我,也是band1生但乙二入黃笏南,現正查詢多些資料。

opclk  OIC  發表於 14-7-10 13:36

引用:Quote:khmama+發表於+14-7-10+12:17+嗰位b1

原帖由 whywhite22 於 14-07-10 發表
如果有多過一個band 1生乙二入黃笏南, 咁乙一唔入個個真是有可能估錯band, 可能band 2頭估錯band 1尾, 邊緣 ...
乙一入唔到黃笏南嘅家長,一位乙二入銀禧,一位乙五入聖家。如果佢地係band2生,即是銀禧抽完band1仲有位比band2抽,而聖家小學抽直屬位嘅band1+band2生用唔晒79個直屬位+12個非保留位。

elbar  今年 band2生 一位乙二入銀禧,一位乙五入聖家 執雞成功   發表於 14-7-10 14:14

引用:會不會銀禧和聖家派完band1後有位讓band2生

原帖由 jaci 於 14-07-10 發表
會不會銀禧和聖家派完band1後有位讓band2生入,而兩位同學的小學band1名額因全港升中人數減少和pre s1 差導 ...
其實只要揾到一位聖家小學b2生抽唔返入聖家中學,就可以証明opclk唔係以band2生抽入乙五聖家,而如果opclk唔係band2生,咁另一位都唔係band2生,因為opclk乙三入唔到銀禧,冇理由band2生乙二入到銀禧。抽到乙二銀禧呢位,自行、甲一、乙一都係黃笏南,但自行同甲部冇揀銀禧。

引用:回覆+山揸肉+的帖子 點解我會糾結,1)呈分

原帖由 opclk 於 14-07-11 發表
回覆 山揸肉 的帖子

點解我會糾結,1)呈分名次之前我真的記錯了,沒有說慌,真是上落五名左右
那位同學自行冇選黃笏南,即係有冇揀銀?另一可能係甲二入銀禧,所以呢個case証據不足。

經過一輪搜証, 謎底已經解開. 共收到兩位家長email既文件, 兩位都沒有在自行及甲部選擇黃笏南, 但都以乙二抽入黃笏南. 由於兩位家長均不願將文件放上網, 所以恕難提供証據, 家長如有質疑我也沒辦法, 反正我會根據我親眼所見的証據立論, 並非道聽途說. 以下係今年既情況, 只可以作為參考.

結論
1. 黃笏南band1放乙部首志願必入, 因為有人放乙二都入到而非靠自行或甲部抽入.
2. 經查證以乙二入銀禧的考生為band1邊緣人, 自行及甲部都冇揀銀禧, 故相信考生係band2生, 黃笏南填第一志願入唔到, 入咗乙二銀禧, 亦即是band1生無論將銀禧放第幾都必入.
3. 以乙五入聖家的考生亦為band2生. 根據家長分享及報料, 今年大部分聖小學生都有揀聖家作自行, 相信已收返唔少聖小band1生. 亦有很多聖小band1生自行已成功, 而參加抽獎既亦很多放棄聯繫位, 形成聖家抽聯繫位以band2為主. 今年聖小很鼓勵band2同學除了報聖家, 亦最好用埋第二選擇去揀多一間band2, 結果部分band2生自行去咗第二間, 冇緣抽入聖家. 綜合以上資料, 聖家自行+聯繫約120個位, 派完都用唔到12個非保留位唔出奇. band1生都未必會揀聖家執雞, 所以剩到位比band2生抽.

如果有反証可以推翻以上立論, 歡迎提出討論.

MCLIAN  Thx for the explanation.  發表於 14-7-11 23:47
BHT  明白晒  發表於 14-7-11 21:59
HY412  解釋合理, 同意!  發表於 14-7-11 18:37
sai1031  咁就解悉到好合理了!  發表於 14-7-11 18:02
王家爸爸  分析很合理。  發表於 14-7-11 16:39

引用:回覆+ha8mo+的帖子 無辦法,出生率低+學額

原帖由 darthsidious 於 14-07-11 發表
回覆 ha8mo 的帖子

無辦法,出生率低+學額過剩+區內名校林立+女校....其實聖家書院真係一間好學校, 其實佢 ...
其實聖家DSE成績唔差。

木子 發表於 14-7-11 16:19
我無語了......
只是囡囡成績排咁前真的是band2生嗎.....

成績表只計總分, 既未加weight, 亦未標準化, 如果某科失手, 即使成績表名次上落唔大, 但標準化後可以差好遠.

木子  明白  發表於 14-7-11 16:42

引用:回覆+林嬌嬌+的帖子 上年考級四十都入到抽

原帖由 opclk 於 14-07-11 發表
回覆 林嬌嬌 的帖子

上年考級四十都入到抽到WFN,所以真係咁我就無言了.......
上年只知有band1第二入到黃笏南,並冇資料顯示第幾志願入唔到,唔排除有位比band2抽,而全級40那位number前結果入到,亦誤導咗家長以為有40%band1, 事實上假設黃笏南會比band1抽晒已係謬誤。而上年旅港都有band1乙五抽入。

引用:Quote:khmama+發表於+14-7-11+21:10+上年旅

原帖由 goodboy1 於 14-07-11 發表
越來越匪夷所思 !

去年B1學生數目比今年多, 旅港今年咪要收B2生?
如果你去校網睇返華英、旅港、黃笏南、丘中、聖家上年DSE成績,相信會有更多意外發現。

chun媽  我都想知,尤其是迦密  發表於 14-7-12 10:01
MCLIAN  Can you elaborate more? Thx.  發表於 14-7-11 23:54
‹ 上一主題|下一主題