用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角聖保羅堂、學之園、維多利亞
go

北角聖保羅堂、學之園、維多利亞 [複製鏈接]

想問下大家對以下3間學校有咩評價:

北角聖保羅堂 - 有學卷,重得育,升小相對傳統同男仔著數
學之園 - 評價越來越好,語景好
維多利亞 - 名氣大,校舍吸引,語景好,不過好貴

冇宗教,唔係好校網,升小要考直資/私小/叩門

想問下有冇家長可以提供下呢3間學校嘅資料?例如師生比例、課程?
感謝!
   5    0    0    0

哈哈,其實冇位的,係睇定出年
就快要報,想問定資料,費事到時三心兩意

我知言之尚早,大家會話有位先算。不過我就係唔想到有位先慢慢諗
會報多間,不過比較心儀呢3間,所以想做下資料蒐集
始終學網資料表面,有現任家長資料會清楚好多

回覆 dreamdream081 的帖子

Thx!
努力學習中,所以開帖收集資料😁

回覆 astro_girl 的帖子

我都怕結果會咁.....始終唔會全部人考到怕學術唔夠人爭,不過鐘意佢地德育好

回覆 lambeanmama 的帖子

多謝你詳細回覆
大家觀點相近,我都係睇中SPC德育,品行應由細培養
Lh同Vic就學術語境好,對考小學又著數D

另外,恭喜你仔仔考到SPC

回覆 phoebewong123 的帖子

係咪唔駛點外補都OK?
咁lh學生會唔會相對辛苦D呢?

回覆 shersiu 的帖子

雖然SPC升st Paul boys成績唔錯,不過始終得十個八個,自己個仔唔一定中,所以都擔心學術唔夠,不過佢出名德育同小朋友有禮,呢樣我地又覺得好重要

回覆 JKR 的帖子

你仔仔好叻呀,幼稚園時已經比較出衆?算係坐定定乖巧型,定活潑開朗型呀?唔知spb鐘意邊類呢?我都同意德育比學術難教,學術起碼可以外補,不過就辛苦D喇

樓上有人話要重做功課,會嗎?

回覆 karmaine 的帖子

lh對功課要求高嗎?會唔會好似留上提到要重做?

回覆 lambeanmama 的帖子

好多謝你俾左好多有用資訊我呀!對佢地了解多左

回覆 littletigerwsf 的帖子

希望佢只係個別事件,始終有D小朋友係比較唔受教,或者有其他因素影響
唔知其他學校會唔會都對功課咁嚴呢?
‹ 上一主題|下一主題