用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2nd In
go

港大同學會書院2nd In [複製鏈接]

回覆 OCHC 的帖子

上年以我仔為例, 一月頭1st interview, then 二月頭 2nd interview, 跟住係農曆年假, 過咗假期後就收到信通知.  2nd interview 好少人, 我冇特別數, 但約十個左右, 不過應該有唔同時段2nd interview.  2nd Interview 要見埋家長, 唔計分, 傾下, 吹下水.  個主任好nice.  當時都有少少暗示收亞仔, 不過始終都係忐忑不安地過咗個農曆年.但如果係叻學生, 可能會係一月尾2nd interview then 農曆年前已有通知.  不過呢類叻學生又未必讀呢!

家長日見過D老師, 老師都幾了解學生既特質, 感覺良好. 但如果認為讀港同無壓力, 好happy school. 咁我又唔覺咯, 因為都幾忙, 特別係中文, 數學都keep住默書同quiz, 仲要做其他科project 呢.  不過, 咁係咪叫做谷, 我又唔大清楚, 因為唔知D神校係咪, 日以繼夜都要操練.  同埋初初要面對全英語教學都有一定壓力.  有部分subjects仲要係外籍老師教.  英文要下D苦工咯.  順帶一提學校都幾wam既, 最凍嗰日都有熱朱古力同曲奇餅派畀學生, Open Day完晒又有雪糕車到學校派雪糕, 亞仔覺得好特別咯, 因為小學未試過.  

asman  可惜我無去到INTERVIEW...  發表於 16-1-27 15:28

回覆 asman 的帖子

你意思報咗冇去1st interview? why leh.... 唔讀都攞個經驗ma..

asman  多謝你既祝福  發表於 16-1-27 15:38

回覆 cw0723 的帖子

上年係單對單用普通話同英文交談, 見完後就叫家長一齊傾.

回覆 cw0723 的帖子

我見嗰個主任係中國人, 所以可以用廣東話, 其他人唔知呀!  不過見家長唔計分, 所以唔駛担心.
但我地家長日, 見英文科老師係外國人, 所以都要用英文.  但如果你冇問題想問關於英文科既野, 都可以唔見既.

回覆 Charlotte_mom 的帖子

非常同意呀, 亞仔話D港小既同學仲好玩, 好易friend wor..... 頂佢唔順!

回覆 OCHC 的帖子

唔好咁担心啦.... 雖然我都明白好難唔担心.... 但我上年就真係冇理人咁多....interview完就走...因為越想就越心慌慌....我都只係入呢度打探下行情.... 放鬆D, 平常心啦.... 仲有其他學校要interview...加油!

OCHC  只剩自行分配學位那2間在3月Interview, 若港同有消息就唔會去In咯  發表於 16-1-28 11:38
‹ 上一主題|下一主題