用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好奇問問大家自己小學時
go

好奇問問大家自己小學時 [複製鏈接]

首先希望大家唔好介意講
1) 細個小學有或無俾人迫讀書?
2) 對小學時期的回憶是什麼?
3) 對當時做小學功課有什麼印象 ?
4) 你現金算讀書成績好、一般定係差

我答先
1) 無俾人迫讀書
2) 小學回憶只有玩,朋友同埋開心。
3) 我直頭無做小學功課的記憶
4) 成績一般

希望大家慷慨地留下少少數據,睇下數據可唔可以作為大家教下一代的參考。因一個人的個人經驗真的有限,謝謝!

3    0    0    0

回覆:好奇問問大家自己小學時

多謝回覆! 我明白 "好勝心係讀書動力". 但唔重蹈覆轍即係而家唔會太注重分數 ?

日日欠功課但考頭五,你都很令人羨慕啊!

多謝大家繼續回復,大家都三歲定八十,似乎未有逆轉過案。我自已小學成績平平,中學也平平。

大部份都無被迫讀書,大部份也能完成大學,但又大部份三歲定八十。好迷惘

回覆:stockmike 的帖子

無得 preview, 用錯 icon, 請勿見怪,sorry!

引用:Quote:stockmike+發表於+15-10-11+01:35+多

原帖由 MASAYA 於 15-10-11 發表
考試只佔能力好少部份, 識得考試其實好易拎高分, 但未必需要好叻, 而家教女係教佢地點學習, 任何時間任何地 ...
絕對同意,出嚟做嘢見到有啲人好識表達。有啲人講嘢好值得信,好有感染力,硬係跟佢好似有運行。當然也見過一啲情緒大起大落的人,給人感覺與他共事好無安全感。

我提出此討論是希望睇下大家童年功課多少及家庭態度處境點樣影響將來學業成就(真係純講學業)?雖然年代不同,但內容總有值得細味的地方。起碼至今我個人認為細個成日被逼讀書,大個變成兩極(多個學位或放棄讀書)的個案並不常見。反而從大家分享中我見到能完成大學的除了少時無被迫讀書外,也都會快手快腳盡早完成功課趕去玩,在看完後發現小時態度也肯緊要,無人唔做罰留堂都去玩,反而無逃避有計劃地去諗玩。我也明白最好的參照是剛投身社會的人,但那些人不會在此 forum 出現。

真係末有逆轉個案,個個仍然三歲定八十,套在而家都可能啱用。

上得 EK 大部份受過大學或以上的教育,唯有自我安慰自己都有份討論。我暫時睇到大部份上到大學都唔使被人迫讀書,同小時鍾意快手快腳做功課趕去玩。雖然不能以遍蓋全,但很值得我參考

‹ 上一主題|下一主題