用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 農圃道官小家長請進
樓主: 乖乖
go

農圃道官小家長請進 [複製鏈接]

原文章由 召藥師 於 07-9-19 01:01 硐表

嘩~
我阿仔個班今日先有黎緊個次ge英文默書範圍(penmanship),乜中文同英文咁快就有哂上學期範圍?

另外佢地都冇全方位學習通告,係個別班有定係全級都係一樣ge呢?似乎某d一年級老師冇乜教一年級ge經驗,4班都各自為政,冇 ...

A班都有範圍喇!

係全校都有全方向位學習通告ge,低班會幫你貼係手冊到ge,你學朋友打去問班主任喇,如果唔係都唔知要等幾時先派,佢尋日唔打去問都唔會即日即刻派喇!其實lee d通告係上friday派ga.......d老師做嘢都唔一致ge.成日都話好忙要開會.

原文章由 乖乖 於 07-9-19 18:08 硐表

原來中默範圍寫左係家課册內, 默一二三課,小詞典........
112868, 如我有錯更正下啦!

冇錯,小詞典即係高效識字內第一二三 課 .

召藥師

今朝你 係唔係同乖乖傾緊呀?係唔係短頭髮果位呀?

原文章由 召藥師 於 07-9-20 10:55 硐表

唔係呀!我依幾日都唔夠訓,我老公同阿仔返學架!我d頭髮勁長架。

哦!sorry認 錯人添,希望下次有緣見到你啦!

乖乖

ths.......聽日唔使攞碟比我喇!因為我朋友已经借咗比我,唔該晒先,因打比你冇人聽,所以係lee度留 言比你.ths......................... ........

原文章由 乖乖 於 07-9-24 22:41 硐表

今日我問左同班另一位媽咪, 佢話已收CD, 咁我又再重新番屋企搵過, 原來我放左係 CD架, hehe...等我仲成日話冇收過,真係冇記性, 好彩你問一問, 如果唔係到學期完結我都醒唔起有兩隻 CD呀.......Thanks.... ...

唔好客氣.......... 唔好你ths我,我ths你喇!大家都係互相幫忙啫 ...........

hi.....好耐冇上嚟啦!

係囉......真係默得太多啦,真係冇time休息吓,最辛苦都係d小朋友日日都要記一大咋野,唔係dict就係詁測驗跟住又考試啦!真係好慘,睇見都心痛.
第二d學校都冇咁多嘢,真煩.............功課又多.

C班唔知幾時,但A班都係Friday評詁,佢哋一早就知,而我哋B班就今日先知.次次都唔公平,一係唔講一係急到死.

我都覺得係,一日到黑都係默書,測驗,評詁同埋考試,都冇時間消化同休息,覺得好辛苦.再咁落去人都癲,學嘢唔係唔好而係迫佢哋一次過塞一大咋嘢落腦,學完都唔記得啦!

睇見個囡成個瘦晒真係心痛,原本係個肥妹仔而家瘦到面都凹晒.仲要日讀夜讀,辛苦過大人返工.

阿囡有時温書讀到 .所以我都認同你反影吓.................. 加油.........努力支持你

原文章由 召藥師 於 07-12-8 00:35 發表

唉!而家小一程度我覺得比以前深左,因為我媽以前係小學教師,佢儲埋好多好多中文補充係屋企,我攞黎同而家佢地d工作紙及補充比,而家ge程度係以前小二程度

另外,妳地有冇發覺,中文科d工作紙出得唔係咁好,表達得好似有d問 ...

而家既程度深咗好多,d工作紙係好有好有問題,問題有問題,我個人覺得d老師都 唔係咁叻 者,見佢哋d試卷同d工作紙問d問題既程度就知啦! 問題唔清釋,仲有時都唔知佢想 問乜.

教d書同做d功課都好似趕頭趕命,每課只做一次.英文直頭冇教gammer個d添只係做完d工作紙就算,嘜都冇.一句說話形 容晒不知所謂.有d後悔..........揀錯學校囉.

原文章由 召藥師 於 07-12-10 00:34 發表

我諗依個問題可能都幾普遍,而家d師資素質真係比以前低好多。

點解?

因為我父母都係教師,我媽以前係教小學中文,佢本身唔係大學生,但佢語文水平一定不比而家大學生低,就連我當年仲讀中七時,睇佢d剛大學畢業ge同事所出ge ...

係一樣架,我讀到F5我都眼凸啦何況係你.仲有 對上 有一張都好有問題,咪係叫佢睇完編文章然 後係上面揾詞語答問題個張,有好多家長都唔知問也.

原文章由 召藥師 於 07-12-10 11:38 發表

係唔係指小兔子個張?依張我老公中文唔多叻都話有冇搞錯

唔知佢地係自己出定係出面copy人地補充,我覺得無論邊樣要打屁股!!

好似係呀,你話有冇搞錯啦!今日果張仲離普呀,唔知你做咗未?比你見到果張 火都嚟,真係九唔[答]八............都唔知好嬲定好笑...........

原文章由 召藥師 於 07-12-11 00:03 發表

邊張?我阿仔今日做個張係填充加作句......又的確好似......

似乎依幾次D中文工作紙都好有問題,唔知係唔係出自同一位老師,佢真係......

個張都有問題,lee張問題仲大,靜係得圖乜都冇,要係課文找句子果張,好似係弟弟乜乜果課......乜乜吃呀餓呀果課.

原文章由 Siuchoi 於 07-12-11 22:09 發表
有時我睇佢地D功課, 我真係笑左出黎! 不知所謂, 跟本唔係呢個歲數既人仔去做的!  小一係咁, 我大女小三又係咁, 我大女今天有份中文功課, 係講[人生塗改液], 講人生架! 8歲人仔知咩鬼叫人生咩! 分開睇, 咩叫[塗改液] ...

咪係,我都係咁話,跟本係我哋做.你都覺得不知所謂呢!我都唔知講乜好.................. ...總之見到d工作紙就頭都大,唔係唔識答係九唔[答]八啦............

原文章由 Siuchoi 於 07-12-17 09:38 發表
就快激死我了!!
昨晚, 同細女練小提琴時, 佢同我講唔見左個"松香" (同來塗在拉弓線上的臘), 細女話上星期四在學校學琴時還在小提琴盒內, 當放學時, 見到那個1B班(陳凱琳)跑去我細女個琴盒前, 之後就走開左,(這個女孩 ...

當然直接揾校長啦!唔係第一次而係n咁多次啦,係唔係.一定要陳知錯,我聽阿囡同d風紀講lee個女仔超"百厭"仲成日比老師 話,最起碼要佢父母知道先得.

唔知你係咪住係欣榮花園呢?
‹ 上一主題|下一主題