用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 09~10入讀小一的荔天家長請入
樓主: 愷琳媽媽
go

09~10入讀小一的荔天家長請入 [複製鏈接]

hi遲咗報到.我有個囡升小四細佬就小一.
今日收到信la,有書單,校服,校車,書包,鞋等等單張.如有兄姊讀緊荔天可以睇吓有冇書唔駛買,我亦可以比小$300左右買書.兩個加埋都幾重皮.

bad new 原本今日第一日可以同家姐一齊返學,可惜呀仔病咗(發燒 腸胃炎)佢好想返,我解釋咗好多次佢先冇唔開心.今早陪家姐返學順道請假,等家姐幫佢攞功課.

其實大家學湳淇爸爸一樣,但一定要忍耐,因我囡囡以前食飯都好慢,我在佢升小一前的暑假開始要求佢在半個鐘食完飯.

hi QQL 終於有個同呀仔一班la.其實你哋宜家面對的問題,在呀囡一年班時(現P.4)都有,所以面對呀仔現在好好多.
嵐嵐mimi:之前我對佢哋D字都有意見,第一要信小朋友再同老師多些溝通.
荔天的老師都會聽家長的問題當然不可無理.
而我亦有到飯堂當義工.真的有些小朋友食到喊,有很多很浪費. 我都有食學校D飯都OK,當然不可像炸雞羽,豬排那樣受小朋友喜愛啦!

我係媽咪呢!星期五一定見到我,但我哋洗唔洗用紅玫瑰做襟花做記認.

各位爸媽不用担心.
網上功課由11月開始才計算,現在只是給小朋友學習怎樣用.主要是每日一篇,Welnet(一星期update一次), Planetii.其他免費的可以有時間才給他們學習.因今年網上功課冇做當欠交功課,記錄在成績表.今年的一年班比我囡囡那時(現在四年班)多了很多嘢做,亦多了課外活動學習不同的東西(歌詠,奧數,思維訓練,中文朗誦等等).
湳淇爸爸你的苦心大家都知的.我在學校見到囡囡時她都很主動同我say hi,比我初認識的她已很大改變.

親子閱讀計劃是要小朋友多看圖書再做記錄,呀仔話在學校有寫但未派回家,家姐已派.可在家慢慢睇慢慢填,1月才交.

放心一定放假前派哂.其實呀仔個班做咗幾份小考前評估工作紙,有英,數,呀仔話堂上自己做的.你哋有冇留意呀!而有很多工作紙係堂上做的,你哋可以睇吓小朋友有邊D唔識,多D溫習.

女生在14度以下就可著運動服,還可穿自己外套,但最緊方便小朋友郁動.

是平均編班
例:全級第1名(男)              第6名(女)
           第2名(女)             第7名(女)
           第3名(男)             第8名(男)
           第4名(男)             第9名(女)
           第5名(男)             第10名(女)
女同學由A班開始,男同學由E 開始
第2,6,7,9,10名分別是A,B,C,D,E 班
第1,3,4,5,8名分別是E,D,C,B,A 班
如此類推.所以每班都很平均的.
到了5升6 就全班無變直升.
**全校沒有分精英班的**

嵐嵐mimi:係呀女P.1升P.2有家長問過學校,而我亦問過老師.只是上年流感提早放暑假所以編班有D唔同.
而普教中呀女P.1已經係,但P.2唔係P.3有係.其實好在乎那個老師教.

呀女收咗書單,P.1-P.3中文書改用語文新天地的普通話版.應該全部普教中.
荔天一年得一次家長日(上學期派成績表)
7月9日派成績表會在成績表上知道升那一班.
而下學年英文會少用故事書升P.2用3本,再用朗文書.
‹ 上一主題|下一主題