用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <討論> 窮鬼學樂器...
go

<討論> 窮鬼學樂器...   [複製鏈接]

引用:如題,+最緊要價格相宜...小一開始,+HEA學,+

原帖由 retriever 於 16-08-30 發表
如題, 最緊要價格相宜...
小一開始, HEA學, 算心有我有... 易D 有聲有畫面...
應該選擇合適小朋友和因應其興趣

引用:音統處的樂器班好平,我的家人學敲擊樂學到

原帖由 LeeCC 於 16-08-30 發表
音統處的樂器班好平,我的家人學敲擊樂學到八級
音統學費只百幾蚊一個月

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-30+發表

原帖由 mcl203 於 16-08-31 發表
"人有我有", 唔似你一向既追求喎
好多人講係理想主義,但實際⋯

retriever 發表於 16-10-6 17:13
not necessary strings.
wanna anything more affordable, just in case to meet the school req for learn ...

音統署樂器班唔易考㗎!其實報學校嘅樂器班都係唔錯嘅選擇,起碼方便,唔使再安排送多程,而且一般可入埋學校樂團

retriever  對, 考時人山人海!  發表於 16-10-6 17:42

retriever 發表於 16-10-6 17:41
主要貪佢地平. 細路講明無興趣樂器.

不過係學校任務, 而家唔學, 3/4 年級要找數.

咁你音統就應該報啲最冷門嘅

音統要管接送,都要車費,又要喺度等一個鐘,仲有每隔一年要加多一堂樂理班,要考試㗎!

retriever 發表於 16-10-6 17:41
主要貪佢地平. 細路講明無興趣樂器.

不過係學校任務, 而家唔學, 3/4 年級要找數.

其實找數都只係佔音樂科十分咁大把,倒不如豪比佢,學樂器要耗好多時間㗎!另外,學樂器也可培養音樂興趣。

retriever 發表於 16-10-6 17:59
"倒不如豪比佢,學樂器要耗好多時間㗎!"

yes... but if they require it explicitly, dare not to tell t ...

我兩個小朋友都有同學係無學樂器㗎!而且唔係少數

retriever 發表於 16-10-6 17:55
"仲有每隔一年要加多一堂樂理班"

what is that exactly?

音統署樂器班每隔一年會提供免費樂理班給學員,係強迫嘅,除非能提供該級樂理考試証明,樂理班每星期一堂,每堂45分鐘,有功課,兩次測驗和一次考試。
‹ 上一主題|下一主題