用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放榜後叩門
go

放榜後叩門 [複製鏈接]

引用:請問6月4、5日放榜,係咪呢兩日開始可去心

原帖由 joeypong 於 16-04-15 發表
請問6月4、5日放榜,係咪呢兩日開始可去心儀學校叩門?程序係點的?去填form?要準備什麼文件?要profile 嗎 ...
我是這樣的:
一早擬定目標學校名單(我選了六所學校),做定個人檔案、寫定求位信,影印定所需文件,如出世紙、成績表、領洗紙、派位申請表等,夾附埋回郵信封。放榜前不時留意目標學校有否公佈招生詳情,有的一早已有申請表,有的會公佈幾時才派發,有的完全沒有公佈。放榜嘅第一天早上收到註冊証,要影印埋。然後前往各學校交叩門資料,有的只上午收,有的全日收,有的要下星期才收,星期日是不會收的。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-04-15+發表

原帖由 day_bo 於 16-04-15 發表
請問怎樣收到註冊証?我上年自行已註冊某津校。
咁你無註冊証,如果叩到門,到時你同學校講你的情況,應該會教你點做才可註冊

引用:先通知已註冊學校約時間辦理退學手續並取回

原帖由 tina_yauyt 於 16-04-16 發表
先通知已註冊學校約時間辦理退學手續並取回註冊証,再將註冊証交到新校

...
自行註冊咗,是否可取回註冊呢?因為自行註冊是不用註冊証的!

引用:Quote:原帖由+mayyylai+於+16-04-19+發表因

原帖由 Cheesepop 於 16-04-19 發表
未咁快,想知如直資今年take 咗,冇大抽獎,下年讀緊P1時都係想做超大b,可否大抽獎?

...
想得美

引用:回覆+mayyylai+的帖子 請大看見有些學校叩

原帖由 claralaw0304 於 16-05-14 發表
回覆 mayyylai 的帖子

請大看見有些學校叩門已要收大抽獎表副本及註冊證副本,那自行已收了沒有大抽獎表副 ...
無咪唔交囉

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-04-15+發表

原帖由 vinik 於 16-05-16 發表
想問放榜當日交叩門表,應該唔需要小朋友在場吧?

‹ 上一主題|下一主題