用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: sarahdad
go

Deleted   [複製鏈接]

palmchristy 發表於 16-8-2 21:41
其實看Harry Potter不是看英文程度或者是之前看了些什麼書, 而是看身邊的同學有沒有在看, 而孩子自己對題材 ...

同輩間既影响大,HP其實唔太深,同學間有人開始睇,開始有人討論故事情節,只要小朋友鐘意個故事,好快就想睇。

sarahdad  看來同輩間既影响力很大.  發表於 16-8-2 22:43

little_yolky 發表於 16-8-3 14:21
原來你小朋友都係升小四。

我阿女真係幾乎氣死阿媽, 講極都唔聽, 書展買咗一疊英文書俾佢, 佢就要嚟攝書架 ...
唔好迫佢,無興趣仲死。如果只求睇咗,意義其實唔係太大,最緊要係佢理解故事表面同深層既意思。

高小男仔會鍾意Captain Underpants。

Hillkymama  初小唔係咁啱, 多串錯字,太細未必識分.  發表於 16-8-9 12:31
bobbob  初小啱啲  發表於 16-8-4 16:17

Babyeddie 發表於 16-8-4 15:50
How to rain the dragon d英文怪怪(可能本人有問題),看了一本我就不鼓勵女看

...
How to Train Your Dragon既原作者係牛津大學畢業既倫敦人Cressida Cowell,佢啲英文應該好正統。

MASAYA 發表於 16-8-4 15:53
可能因為佢英文都扮係翻譯

可能唔習慣對話式、短句子、間接描寫。

Babyeddie 發表於 16-8-4 16:44
佢d行文好多broken sentence.用conjunction 用了很多在句子開頭---这些都是我覺得怪怪的原因

...
節奏快既故事,有時會用比較多對話(短句子)、口語(唔完整句子),亦比較多用間接描寫,所以可能唔習慣。

Babyeddie 發表於 16-8-4 16:46
無意冒犯作者,會再反省下佢咁寫的目的

Big warts had given birth to little warts, and those little warts in their turn had grown and swelled and had babies and ...   有啲似活著裏面福貴同饅頭既對話,饅頭問福貴小雞長大之後會點樣,福貴話小雞長大變鵝、鵝長大變羊、羊長大變牛。

mimi222shi 發表於 16-8-9 08:43
閱讀以興趣為大前提, 才會持續
睇咩書係佢自己揀, 當係嗜好, 我又唔會限制佢
不過, 無伴讀之後, 係佢講返故 ...
我覺得淺而有趣既書先係好書,唔係好贊成拔苗式既追求LEVEL。家長最容易犯既錯誤係用打機既心態叫小朋友睇書。

mimi222shi 發表於 16-8-5 10:52
幼稚園睇過幾頁, 一樣唔喜歡

第一套追完哂Geronimo Stilton, 就Magic Tree House.

Magic Tree House既好處係每本都有唔少重複,小朋友可以無形中鞏固咗啲詞彙、學到寫作技巧。但係都係嗰句,除非小朋友真係有興趣,主動話想睇,否則唔好太早睇。
‹ 上一主題|下一主題