用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁書院
樓主: Nickie09
go

皇仁書院   [複製鏈接]

JustAParent 發表於 15-12-16 11:39
兩睇。QC成績好D,SJC / LS all-rounded D,好玩D。
我個人都喜歡SJC同LSC。QC/KC收返來的學生全部B1(我估QC大部分B1A),但SJC/LSC比較散B1A到B2都有(B2來自自己小學),但畢業成績LSC同SJC比KC好,同QC相差也不遠。

yee8001 發表於 15-12-16 11:40
感謝你回覆,我唔係好清楚阿仔間小學係咪屬於一線? 好似唔多出名?
如果唔係一線小學,港華可能適合啲。

yee8001  就係怕唔係一線會博唔到QC >.< 咁我留意吓港華,唔該哂^^  發表於 15-12-16 12:15

Band5 發表於 15-12-17 23:29
明白!唔知有冇人知道點計分?  
如果成績主要係跟教署排名,假設有801人報名,排第一嘅50分,排801嘅0分, ...

如果人地只邀請前200面試,第201根本無機會靠面試追返。
另外排頭200既B1生,大部分面試都唔會差。追10個8個位應該可以,追100個位難度相當高。

^O^ 發表於 15-12-18 17:23
王家爸爸

最近去完LSC个family fun day,我個仔好鐘意LSC(我都好鐘意),但我地住港島區,學校在中西區, ...
我當年都諗過報LSC+SJC,我都係住港島區,由港島區去LSC其實只係一程113,灣仔去得12個站,唔塞車唔駛半粒鐘,但係返學時間都幾塞下,所以改報SJC+KC。

chun媽  最後入左邊間?  發表於 16-4-9 10:14

^O^ 發表於 15-12-18 17:37
返学時間搭地鐡都塞?
咁機會率方面又如何分析呢?

機會率應該SJC大過LSC,原因係相對於九龍,港島區少啲人,而新界人(尤其係沙田附近)會報LSC而比較少報SJC。

晴晴小B 發表於 15-12-18 20:54
等於買大細搏佢轉勢
我估轉到,所以我大抽獎都揀佢。

dse2017 發表於 15-12-18 22:53
交通會影響到孩子的,小心考慮安排。
正是這個原因,我當年放棄報LSC。

dse2017  Same  發表於 15-12-19 20:10

hkpapa852 發表於 15-12-24 14:44
你最初話諗近家既林護, 依家諗到去九龍?

有能力既, 應該係係QC, SJC, LSC, 林護中四選二
我都覺得呢四間選兩間,是但入到一間都值得開心。

dse2017 發表於 16-1-28 04:04
星期五開始Open Day,有興趣可以去參觀一下,幾好玩。
好似港島區好幾間都係呢幾日,QC星期五開始、SSGC星期六、SJC星期日。一個週末、週日可以去晒。

matsushima 發表於 16-4-7 02:20
王家爸爸前輩
我重成日以為QC, LS, DBS等, 才是學術和運動上最好的學符, SPCC 只能排在它們之後
我只會想SP ...
SPCC係運動方面無SJC、LS、DBS咁好,但係一定好過QC。

Band5 發表於 16-4-7 04:15
如果比較狀元產量,QC可能會略高一線,如果只比較兩校頭30%學生,都有可能叮噹馬頭,如果比較全部學生,SPC ...
聖保羅男女中學在2014年文憑試,有三名七優狀元,是全港最多

chrischeung 發表於 16-4-7 14:50
回覆 王家爸爸 的帖子

但皇仁年年出狀元,其他可能隔几年一單
讀書係睇將來,係估六年之後會點,所以好睇眼光。

Band5 發表於 16-4-7 17:07
咁最近一年,兩年,三年總數,又邊間狀元多啲?

當然可以再比較埋咸豐年果啲!
其實我深信幾隻黑天鵝唔會令其他天鵝變黑,所以同你一樣,都係唔鍾意,亦唔會以狀元數量選校。

NeoMom 發表於 16-4-7 16:32
"QC, LS, DBS等, 才是學術和運動上最好的學符" 如只計男校都可以咁講 (不過QC運動還是不用提了)
...
運動上QC又唔係想像中咁弱,只係同啲文武全才既比較時有啲弱。

matsushima 發表於 16-4-8 04:07
謝謝王爸爸的解答,使我有多些了解這數間學校的各自優勝之處
其實嗰幾間都係好學校,入到是但一間都值得開心。

hkpapa852 發表於 16-4-8 10:35
個人意見, 想係體藝方面有更多D發展, 就唔好諗官校
絕對同意,港島兩間著名男官校都唔注重體藝。

BallBallMaMa 發表於 16-4-8 10:44
KC 都注重音樂,至少有orchestra 同harmonica band
QC就
www.qc.edu.hk/clubs/muso/  

JustAParent 發表於 16-4-8 12:12
算把啦,同QC講音樂?有年Open Day見識過,真係嚇親人。其實大家都知QC好好武功,為乜同個武狀元講吟詩作對 ...
佢哋每年都收啲音樂人,但係學校音樂表現一般,唔知係唔係唔係南橘北枳既原因呢。

千語mami 發表於 16-4-11 05:08
QC讀書, 考得入去都一定係其小學名列前茅之士, 但勁人太多, 一山還有一山高, 如果心理質素唔夠好, 讀極都唔 ...
考入去一定係勁人,因為自行階段競爭大,全港精英都想入。但係都有唔少係抽入去,嗰啲又未必好勁,所以如果係考入去既,一定可以安心讀,唔駛擔心讀極都唔夠人讀。

mcl203 發表於 16-4-11 13:19
咁果D特異經乜途徑入,抽入??
有特異(特優)功能,當然係自行階段考入去既機會高啲;另類特異(特差)功能,當然應該係大抽獎階段抽入去既機會高啲。所以如果係前者,假設學校無睇錯的話(收生老師經驗豐富,睇錯既機會好微)當然一定讀得掂,唔駛過份擔心。
‹ 上一主題|下一主題