用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗小學女仔
go

深水埗小學女仔   [複製鏈接]

chaiyiu 發表於 18-4-25 06:56
阿女係荔天畢業生
荔天畢業生?

kitmay 發表於 18-4-25 12:25
讀聖多馬,成績約級15-20名是否網內band 1? 有機會入上智嗎?
聖多馬B1率唔高,但係點都有20%,所以成績級15-20名,好可能係Band 1學生。

加菲 發表於 18-4-25 14:29
唔好意思, 借POST問吓深水埗網中學,大家覺得銘賢、黃棣珊如何? 銘賢轉了校長後,有冇咩影響? 黃棣珊校風 ...
銘賢一定好過黃棣珊,但係入銘賢一定難過黃棣珊,黃棣珊係區內B1學生既次選之一,保守既可能乙二已經係佢。黃棣珊,校風無問題,成績只係中等偏上。為免露餡,所以中等偏上既學校一般都唔會有太多資料公開。

titipig 發表於 18-4-25 17:52
聖多瑪的B1率不會這些低吧?
唔知道有幾低,但係我唔相信會低過20%。

b3410 發表於 18-4-26 12:40
朋友圈內人,自己囡囡舊年揀咗黃,情願放棄QE,話其實黃好好。
適唔適合有時更重要。

b3410 發表於 18-4-26 12:40
朋友圈內人,自己囡囡舊年揀咗黃,情願放棄QE,話其實黃好好。
情況同有灣仔朋友唔揀QC,直接揀TSK一樣。如果小朋友唔係最勁嗰啲,無謂墊底。

easonkinki 發表於 18-4-26 14:43
真係要睇家長同小朋友甘唔甘心,over 100都有同學入黄, 考級頭入去真係要過到自己個關
...
我反而覺得主要唔係咁唔咁心既問題,主要係小朋友既性格,所以無話學校好唔好,只有適唔適合。

easonkinki 發表於 18-4-26 17:35
適唔適合要讀左先知bor
如果真係要讀咗先知就大件事。如果家長唔知道自己小朋友既性格、能力,咁最好好先多啲了解自己小朋友。
‹ 上一主題|下一主題