用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大 ...
go

中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大U   [複製鏈接]

小時了了 發表於 17-12-4 09:02
想問吓大家, 選大學策略考慮咗興趣&能力後, 究竟 1) 選聞名嘅大學? 抑或是2)選該學系/科聞名嘅大學?

1) 選 ...
過去大學生少,你讀某科,畢業之後做某行,好正常。咁當然係選想學嗰行有關既學系/科聞名嘅大學。
現在大部分人都無可能入返自己讀嗰行,情況變得越來越似台灣、大陸、美國,學長既影響變得大咗,所以選擇聞名嘅大學變得更重要。

hogwarts 發表於 17-12-4 11:47
請大家不要叫可以 chartered 的工程科水泡好不好
揸到兜真係咁重要?最終都係供求問題,前途已經大不如前。

小時了了 發表於 17-12-4 22:46
王家爸爸,尋日你都去咗會展內地高校教育展,可唔可以分享吓有無邊幾內地大學係你心水呢?
...
同香港既大學一齊揀,我既選擇會係:
1。港大、科大、中大
2。北大、清大、復旦、浙大
3。城大、理大
4。交大、外語大、人大、北師大、中山
5。山東大、對外經濟貿易大學、南開、西安交大、陝西師範大學
6。浸大
7。其他211、985等有排名既大學
8。其他香港大學

RiboMM    發表於 18-3-22 16:30
小時了了    發表於 17-12-5 09:56
小時了了    發表於 17-12-5 09:55

brother4 發表於 17-12-4 23:41
但樓主好似一早小學教孩子詩經等,熱爱中國文化,最好中國讀大學,再去欧州讀master,咁樣中西合壁,天下無 ...
歐洲讀master真係有優勢嗎?其實歐洲大學既優勢已經越來越少,到畢業既時候可能已經無。

brother4 發表於 17-12-4 23:41
但樓主好似一早小學教孩子詩經等,熱爱中國文化,最好中國讀大學,再去欧州讀master,咁樣中西合壁,天下無 ...
如果成績好,足夠既星星,讀香港既大學免費又有津貼,讀北大、清大需要俾錢(加上競爭大,香港人取得高GPA既機會低),所以如果係中國文化類既科目,反而係香港讀大學本科(競爭細,取得高GPA既機會大),中國讀master,留校做研究,或者喺中國發展,可能前途會更好。

brother4 發表於 17-12-5 10:36
中國好野留番俾自己人先,
遲早中國會俾香港人有國民待遇。

小時了了 發表於 17-12-5 10:54
你尋日無睇新聞咩, 尋日憲法日憲法研討會有個國內官員講, 香港由1997年7月1日開始已經紅色, 係紅色中國嘅一 ...
香港人即使係外語大、政法大既高才生,都無得去外交部做。

brother4 發表於 17-12-5 10:53
國民待遇有什麼?
簡單講句,你唔可以喺售票機買高鐵飛。你唔可以做國家公務員,甚至國企。

brother4 發表於 17-12-5 12:05
真係未坐過高鐵,估將來都…不如坐飛機吧!公務員如香港警察月薪23000:縣城派出所月薪+津貼3600人仔
...
公務員唔係淨係警察、清道夫呢啲。
讀得名牌大學,目標可能係外交部、財政部呢啲既高級公務員。

brother4 發表於 17-12-5 12:05
真係未坐過高鐵,估將來都…不如坐飛機吧!公務員如香港警察月薪23000:縣城派出所月薪+津貼3600人仔
...
未坐過高鐵?一小時左右既飛機航線大部分已經被高鐵取代。

retriever 發表於 17-12-5 12:42
老實講,果D 回內地讀工程既小朋友,將來一定後悔。

先唔講係咪搵到錢。
內地唔少行業既電子工程師(華為、中興、OPPO、VIVA、聯想,等等)既薪金,幾年前已經高過香港。

brother4 發表於 17-12-5 13:00
咪講笑!基本條件要農民岀身/入当/冇人冇背景
你時光穿梭咗去老毛年代?記得我去英國讀時時啲馬來西亞同學問我,香港係唔係通街有槍戰,佢哋既認知停留咗係67年。

retriever 發表於 17-12-5 12:45
仲有語文!
語文係個重要因素,因為本科用中文,香港人無優勢。研究院中英文都得,而且國際論文要用英文寫,所以香港人反而有優勢。

brother4 發表於 17-12-5 13:23
不要想貼金糠,就好似眼科医生中伏
印象中佢唔係國內畢業

long0 發表於 17-12-5 13:43
贊成反攻大陸出名大學攞學位
唔容易,需要好勤力先得。

retriever 發表於 17-12-5 13:45
此言差已。

內地搵工,唔係靠學歷,係靠關係。無論係前線服務員定銀行工都一樣。
電影橋段係咁,不過現實又係另一回事。
點解 IT 行業門檻低,我哋係唔係講緊同一個宇宙既事?

winniesiu 發表於 17-12-5 14:10
https://youtu.be/h5rudceB6cA?list=PLHy9N72YefOGG864h47-n4N3UkckfAIOi

呢個女仔係我仔同班同學,佢DSE ...
如果政策唔改,佢應該做唔成中國既外交官。但係可以去外國喺中國既領事館做,呢個可能係香港人既優勢。

brother4 發表於 17-12-5 14:50
國内尖子來香港讀書,香港尖子去歐美讀書?香港尖子回國内現有升?冇優勢但開眼界!
...
開眼界好重要,但係唔好以為好容易去到歐美、國内名校。

akys 發表於 17-12-5 15:18
朋友做咗廿幾年公安生意,佢話幾年前廣東省公安正正經經人工加津貼等已經過萬。 ...
香港人比較薪水,通常都忽略咗福利(因為香港打工福利少),大陸打工,津貼可以好高(例如:房屋津貼、配套既車同司機等等)。

akys    發表於 17-12-5 15:39

retriever 發表於 17-12-5 15:31
呢個你講得岩。不同名目的津貼很多。加埋就係TAKE HOME INCOME。

但D 津貼需然正大光明咁攞,但唔代表正 ...
大陸既津貼有啲似美國、歐洲,其實只係香港稅制簡單,所以傳統上無津貼。
‹ 上一主題|下一主題