用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行。學校會話 即刻收你嗎
go

自行。學校會話 即刻收你嗎 [複製鏈接]

wkpig166 發表於 17-1-12 17:27
我女個同學。
全級頭幾名。
其實對大多數學校來講,程序上都做唔到。

tintinlam 發表於 17-1-12 17:56
唔會講出來, 不過會暗示, "希望來緊係XX日見到你" OR "學校X月X日有中一適X班, .....要準備XX"
...
呢啲其實唔係「暗示」,有啲方丈既口頭禪就係「希望開學見到你」,唔少人以為係「暗示」最後派得好差。

miriam 發表於 17-1-13 08:56
又考古先~~

我囡學校曾經好有心思地出信畀有份面試既家長, 封信係多謝家長選擇該學校, 家長收到後就以為收 ...
同某方丈既「暗示」一樣,有異曲同工之效。

moon.ng 發表於 17-1-13 10:37
如果有人因為這樣的明示暗示而放棄其他學校的面試,不就等於害人了嗎?

...
正如oiyau2005所講,呢D係禮貌的收場白。

如果人地客氣,你當暗示,咁就自己負責啦。就好似去大快活食完早餐,嬸嬸都會同你講「聽日見」,唔通真係當佢講真「聽日」唔敢去第二間食早餐?

yiuyiu88  對!  發表於 17-1-13 12:59

mother904 發表於 17-1-13 10:57
我知道有case係自行面試某地區名校之後收到電話,話學校會收佢,叫佢唔好註冊直資 ...
我都聽過類似傳聞,不過唔信。講真,直資可以咁做,官津名校大把人想讀,點會做啲犯規野?除非你係李+x個孫,學校期望將來有大量捐款。

Band5 發表於 17-1-13 15:46
如果我係校長,好想好想收個學生,我都唔會明示收佢,費事犯規,亦驚佢唔明!我會同家長同學生講,如果直資 ...
如果係B1A學校,到叩門時,其實大把人爭,到時都係叫你考筆試  

其實有無諗過「暗示」呢個傳聞係點煉成既。某方丈比較客氣,見完小朋友都會話「Hope see you in September」。收咗嗰啲會覺得方丈「暗示」咗佢,唔收嗰啲一係覺得小朋友收錯signal,一係以為方丈「跣」佢。
其實可能同林太收到主既signal一樣,純粹誤會。

無知人  佢聽到既係Lucifer或者demon扮上帝同佢講野,畢竟佢地宜家都係獨霸一方,同佢地沆瀣一氣,purgatory 就係佢   發表於 17-2-15 10:34
2jkidsfather  "其實可能同林太收到主既signal一樣,純粹誤會"... Ha Ha Ha  發表於 17-2-15 09:40

greentea000 發表於 17-2-15 09:14
非常出類拔萃既考生一定有強烈暗示
學校之間都要搶人
當然唔排除部分真係方丈俾暗示,但係個案唔係好似坊間講得咁多。
‹ 上一主題|下一主題