用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小? ...
樓主: jadenhayden
go

有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小?   [複製鏈接]

MASAYA 發表於 16-9-30 12:06
我都知係好,我女都睇晒1-9,10-12就因為睇其他書而放埋左一邊冇睇
只不過周圍都見到講到係必睇天書,即係 ...
Oxford Tree 我地當年係佢P2 都買過...Stage 11 一共12本
一收到...俾佢一晚睇晒...好肉痛下以後唔再買
好在佢性格係會番睇....睇番3兩次底番D ~~~

洋蔥頭媽咪 發表於 16-10-1 11:51
好認同你以前個老師說法,培養小朋友閱讀興趣,必須從興趣入手,正如我仔kg時由喜洋洋睇起,佢想睇咩書盡量 ...

喜洋洋/老夫子....我小朋友都有睇
宜家中學lu...昨晚仲話想睇老夫子...$20本唔捨得買

洋蔥頭媽咪  我屋企仲有幾拾本  發表於 16-10-1 19:13

洋蔥頭媽咪 發表於 16-10-3 23:30
Roald  Dahl 啲故事算深,我仔高小先睇,有部份仲係初中讀物,除非小朋友母語為英語,否則初小自己點睇得掂 ...
我小朋友係P2睇完成套Roald Dahl...但佢係英小....相對中文書係少睇 ~~~

IloveJJ 發表於 16-10-4 12:23
勁!咁佢中文書睇咩?會唔會覺得中文好悶?
佢學校都算出名中文係較弱...我小朋友...當然....少睇中文....佢中意D小小智識書 ~~~

洋蔥頭媽咪 發表於 16-10-4 12:44
初小可以自己睇曬全套的小朋友相信唔多,或許你小朋友英文能力算強,不過少睇中文都係一個問題,學好中文其 ...
升中過程我地已經完結了....係過往体會
英小英強中弱....和中小中強英弱....係好難避兔
中間我地只可以做到既係...令佢地身在一個平衡點....令弱項不至於太弱

洋蔥頭媽咪    發表於 16-10-4 20:53

longlokma 發表於 16-10-4 13:51
「中小中強英弱,英小英強中弱」其實是謬誤,只是一般人错誤的觀念。我孩子讀的是中小,但普遍學生也是英強 ...

只可以講每個人睇法唔同吧...直到現在...似乎我眼見既仍然如是
例如...我以為我小朋友小學階段英文唔差...佢升中後分享佢去到新中學仍然係幾好...但英文仍要努力

補充多句...英強中弱...或中強英弱....係相對既比較....絕非邊類係差
簡單D...中強英弱....英文可能已高於一般中小水平一大截

回覆 mcl203 的帖子

係高小階段...某日同KG朋友談讀書心德
佢小朋友係SPCCPS年年穩在頭5內
講起英文水平...佢話我地係中小...同英小總會係爭DD...始終中文為主
以上只係例子一個....亳無代表性

小時了了 發表於 16-10-4 16:05
真係非常認同您, 您好貼切地形容 "高小打后的中文要求就等於學英國文學程度咁深入,要理解中文詩詞古文就 ...
若係講A強B弱只係為應付DSE....咁討論就簡單得多了....

小時了了    發表於 16-10-4 16:16

MrBeast 發表於 16-10-4 16:27
身邊差不多年紀讀英小的小朋友,感覺上oral的確好些,但my guess,考試做卷未必有advantage. ...
我估...等於中文呈分試....A 英小 98...B 中小 99....C 英小 85....D 中小 92
究竟边個同學中文係最強呢 ??.....我就估唔到了.....

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-10-04+發表回覆

原帖由 longlokma 於 16-10-04 發表
第一,佢成绩好未必英文最好,第二,她如何跟別校學生比??比哪一方面??,第三,人地謙虛的說話竟换來別 ...
唔使估估吓既,我都謙謙地㗎,KG朋友係某日講起既話題 =/= 我地好日都唔見一次,其實係好friend架

longlokma 發表於 16-10-4 17:44
好friend亦唔代表人地唔係谦虚之言,你親自check过人地程度?

對.....你話係就係啦....反正我地又無你咁清楚我地朋友既性格

所以我估估吓又估中....用 DSE成績去討論中英文水平易得多
邊科易取5**就係邊科易讀D....係最客觀既標準

若有興趣去暸解吓中英文水平...去参考吓某些中學分班/分組如何如何...比空談靠想像更實際
語境係唯一分別因素??...咁即係話講廣東/普通話既人....中文程度唔會差

babywoman 發表於 16-10-4 19:04
回覆 Yanamami 的帖子

確實, 重中輕英.我仔就不喜看英文書,只喜歡talk, 唔喜歡寫. 永遠得B.

分享下: 1. 我所講既朋友想當年係咁安排...係有好處既...2. 另一同學仔係混血...中好過英(PS..好過=/=唔得呀)...番去祖家一個暑假...係學校無朋友...少講野...所以都要睇小朋友既性格 ~~~

英文中學學生 = 英文小學學生 ????
英強中弱...代表英文好 ??...深層次D既講法...英強中弱 意思係英文好過中文而已...諗多次先笑啦

babywoman 發表於 16-10-4 19:34
回覆 mcl203 的帖子

我仔在校好多朋友,高低年級的都有.
肯放胆去玩...若係公民身份...走去讀local school...校園生活体驗....效果更佳....唔只係英文會有得著

睇唔明就算....反正....將所有別人論點用自己諗法去理解...對自己永遠是對的

強弱....某學生英文98分...中文85分....英強中弱....即係中文非常唔好
強弱....某學生英文65分...中文30分....英強中弱....即係英文非常好

學懂了......受教受教

longlokma 發表於 16-10-4 20:31
英文65叫自己做英强?70满分乎??領教了!谢谢!如果100先係满分,我只会話自己係英弱中更弱,否則人地唔 ...
討論到此為止....你永遠是對的

longlokma 發表於 16-10-4 21:08
非也非也。对與錯跟強與弱也是相对的,依你邏輯,孰对孰错单憑你自身衡量便可,所以你才永遠是对的!Ԁ ...

多謝多謝....我都係咁諗....所以我無話我是錯的...終於溝通到
‹ 上一主題|下一主題