用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會 ...
樓主: WAIWAI100
go

有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會博band1   [複製鏈接]

WAIWAI100 發表於 16-4-21 14:01
如題😫😫😫
有興趣去睇下 前後講D乜.....上年有家長分享聖雅各頭2X先穩坐B1
睇下好啦....自己再評估下點排位 ~~~

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3029969&pid=41059943&fromuid=1443469

引用:我睇咗好耐都唔明。 St+James確確實實係差

原帖由 siden 於 16-04-22 發表
我睇咗好耐都唔明。

St James確確實實係差不多6成入英中,減咗直資水份,當佢5成;再打個8折,當有band2  ...
其中原因可能係,原區B1位較多,出現不少B2生入B1英中,所以學校會行保守~~~

siden 發表於 16-4-22 21:01
不可能。

一定係派哂band 1先派band 2。

我都係指一般情况....60%派英中...既其中一個可能性
灣仔17XX個升中生...其中13XX個學生來自11間小學(7間直联小)....11間都有高%入英中
若直算60% B1生....已經較真數字 多左2XX個 B1生...其他小學仲未計~~~

siden  ic  發表於 16-4-22 21:37

WAIWAI100 發表於 16-4-22 21:28
老師提議 1.聖鄧 2.民生 3.鄧鏡 4.培僑 5 李潤田 6 李福興 7漢華
我諗到腦殘都諗唔通 ...

我諗...呢個係非常保守既排位...用於B1邊緣人
若最終係本區B2生...乙1 和 乙2 B2生都係有機會派入
乙3開始直情投降揀 B2~~~

siden 發表於 16-4-22 21:45
St James 31-35 要用到邊緣人排位,眼鏡碎片掉了一地

難怪楼主諗爆頭
你記唔記得我同你討論過MCSPS 高B1%問題~~~

據我所知...灣仔區有直小有接近數據...唔少B3B/C生派入B1B英中
所以...斷估灣仔係存在大%假B1生問題...可能係強弱太懸殊~~~

麵包 發表於 16-4-23 00:33
對,SJS=St James Settlement
我一直認為SJS係一線小學,冇諗過級30幾已經係邊緣

...
要更準確D...St James' Settlement 係
聖雅各福群會

聖雅各小學係...SKH St James' Primary School ~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+16-4-22+21:51+你記唔

原帖由 WAIWAI100 於 16-04-23 發表
咩叫假% b1? 學校假數字?
假B1 係指 大家用左入 英中/坊間評為B1既中學,去評估小學有幾多B1生,因區內B1中學較多,再加他區直資又搶走部份學生,令到B1位変相更多, 做成入英中就當B1生既假數字

本區直屬中學B1A/B1B中學亦多,佢地DSE成績亦好,亦以本身直屬小學為班底,可以推断佢地直小生B1比例頗高

如之前所估,11間小學已較EDB多出超過200個B1生,係真B1生不可能多於1/3既情況下,呢批位係俾左乜banding呢?? 軒小生高比例抽入QC, 有DD可能源自本區B1男生未如想像中多,競爭咁激烈~~~

回覆:mcl203 的帖子

2間軒小5X% + 寶血50% + 聖雅各6X% 入英中, 多於33.3% 即係代表,簡單D講,若全係真B1,區內有4間同等學生小學得1X% B1生,可能嗎??

WAIWAI100 發表於 16-4-23 18:36
咁即係b2 都可能入b1 學校?
本區有1000個英中位....17XX學生....57X B1生
再加他區收左唔少灣仔區既 港同...中華基金....仲有D 去左他區直資
當然1000個英中位唔係俾晒本區生...自行係可以收全港
你自己估下 57X B2生...有幾多入左英中 ~~~

王家爸爸 發表於 16-4-26 17:13
介唔介意講下你自行報咗邊兩間?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3252194&pid=42716222&fromuid=1443469

引用:+本帖最後由+optman88+於+16-6-28+21:01+編

原帖由 optman88 於 16-06-28 發表

回覆 WAIWAI100 的帖子
級18-20 係 B2, 唔係瓜

引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-28+22:31+級18-2

原帖由 王家爸爸 於 16-06-29 發表
我估小朋友操行唔好,所以老師建議自行同大抽獎都揀港華。原因可能係過去幾個頑皮仔去咗港華都讀得唔錯。 ...
港華都睇操行嫁,我識個華小生,派唔番港華,去叩門都唔收番,反為收左成績差過佢,因佢出晒名打人~~~

但奇在SPC 肯收左佢

王家爸爸  SJS比較嚴,佢既所謂操行差,其實差極有個譜。  發表於 16-6-29 12:00

ydoris 發表於 16-6-29 14:34
回覆 WAIWAI100 的帖子

嘩~~~咁得人驚?我而家先人知VA可以咁低分.以為70幾叫低啦..阿囡通常係90幾.咁計返 ...
反傳統....隨時B3生主科成績好過B1生

ydoris  哈哈~~~~~~  發表於 16-6-29 15:12

引用:原來今年精英班有10個女仔..佢地今年選校好

原帖由 ydoris 於 16-07-06 發表
原來今年精英班有10個女仔..佢地今年選校好奇怪.全級竟然有6個女仔入左阿囡學校??阿囡多左咁多師妹..哈..好 ...
咁以往多揀边間?? 灣仔揀SPSS正路吖

引用:回覆+mcl203+的帖子 以往好少女仔.多數去

原帖由 ydoris 於 16-07-06 發表
回覆 mcl203 的帖子

以往好少女仔.多數去晒中西區.吾係精英班會選TL
英華 ?? 莫非係狀元效應

ydoris  吾G呀...我都想家有狀元呀...  發表於 16-7-6 11:20

ydoris 發表於 16-7-6 11:05

以往好少女仔.多數去晒中西區.吾係精英班會選TL
其實...我估SPSS係用唔晒D直屬位...會比番DD位街外生去抽
所以係統一階段去搏SPSS係機會有既 ~~~

王家爸爸  我都係咁估  發表於 16-7-6 11:55
王家爸爸    發表於 16-7-6 11:55

ydoris 發表於 16-7-6 11:55

我估6J既係自行入既..吾係抽既.
只想分享下俾其他網友....SPSS似乎直屬位係用唔晒既....自行判斷準確性

ydoris 發表於 16-7-6 11:59

如果咁.抽入去而吾係B1係好辛苦架....希望吾多啦...但佢有5班百幾人.... ...
仲有6年吖嗎....用數字去睇...DSE 8X% 夠資格入大學
頂到6年....失敗率低....(仲有DD外籍人仕弱中文)...都幾好吖....要信吓學校D功力

NatalieBaby 發表於 16-7-6 12:12
今年放榜, 聽到sppcs 小六生全數升到spss, 所以spss直屬位係應用盡的
除非SPSS一早申請左直屬位SPPCS B3生照收...否則直小B3生係不可能直升
又或者...SPPCS 無B3生....又或者....SPSS用自行位收直小B3生
呢個係直小既升中規例 ~~~
‹ 上一主題|下一主題