用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生,band1中學只收聯系小學全级第幾名前的學生? ...
go

自行收生,band1中學只收聯系小學全级第幾名前的學生? [複製鏈接]

引用:有聯系小學的band1+頭中學,自行收生時,會

原帖由 wyzhao 於 16-07-21 發表
有聯系小學的band1 頭中學,自行收生時,會录取聯繫小学呈分试的前十名?

...
B1 先抽,無分別次 ~~~

引用:我講自行收生阶段,唔係大抽奖 +

原帖由 wyzhao 於 16-07-21 發表
我講自行收生阶段,唔係大抽奖
咁要自計估吓,聯繫位都俾左,仲會否用10個自行位收聯繫小學學生呢?? 多數中學自行位得4Xㄧ5X個~~~

引用:我朋友的女係港島区女校,佢话家长问極老师

原帖由 kkhon 於 16-07-21 發表
我朋友的女係港島区女校,佢话家长问極老师同校长考前幾多名先可直上中学,但回复含糊不清不想多講。今次呈 ...
唔講係唔想去估,亦唔想D學生走喎, EDB唔會俾料,港島边間女小無直中??  一般都未必會講清楚~~~

引用:回覆+mcl203+的帖子 係law,成绩表好少人攞

回覆 mcl203 的帖子

係law,成绩表好少人攞到A,搞到佢依家又吾知係B1a定B1c,想向外闯高一線又吾係,吾知 ...
唔會瓜,港島D女校,家長應唔難判斷是否有能力外闖既,闖唔到咪直升囉,無能力直升先至係問題~~~

引用:回覆+mcl203+的帖子 最弊校长意思係吾会再

回覆 mcl203 的帖子

最弊校长意思係吾会再要吾忠心的回頭草呢。
唔弊,都正常做法,直中直小大部份如此,況且佢地成績唔差~~~

引用:回覆+kkhon+的帖子 唔忠心的回頭草,只限於

原帖由 papa71 於 16-07-21 發表
回覆 kkhon 的帖子

唔忠心的回頭草,只限於唔放直中入乙一吧.
呢D就係讀直小既唔好處,若想往外闖,係會有來自學校同學既直接和非直接壓力

引用:Quote:mcl203+發表於+16-7-21+15:26+呢D就

原帖由 papa71 於 16-07-21 發表
都要睇下係咩直中既... 如果係好好嗰啲,直頭自行/甲一都放埋啦.

同時又要睇下自己小朋友能力喎...若果只係 ...
講真既,若外闖係有無形壓力既,外闖成功無形壓力可能仲大D,始終,大部份多年同學都會直升,放棄直升會變成異類,小朋友係畢業前壓力唔細~~~

引用:回覆+papa71+的帖子 我想問如果直屬中學是

原帖由 steve666 於 16-07-22 發表
回覆 papa71 的帖子

我想問如果直屬中學是band1c, 小朋友都係band1,將直屬放乙l係米直入?
原則上,直屬位係夠俾直小B1生

若,唔打算外闖,當然可以直行及甲部只選直中

又若,自行及甲部填他校,一收左就去唔到乙1了

直小應會有指示如何填揀直中~~~

引用:Quote:steve666+發表於+16-7-22+09:23+回覆

原帖由 papa71 於 16-07-22 發表
大抽獎乙部,要考慮的,是中學提供幾多個直屬位,和有幾多個直屬band 1生放乙一. (聯繫位一樣道理)

學位多過 ...
應該無乜直小會有60% B1生瓜

引用:Quote:papa71+發表於+16-7-22+09:45+大抽獎

原帖由 steve666 於 16-07-22 發表
唔該papa71先, 咁甲一二和自行又靠什么標準收?
另外小學在灣仔, 直屬中學在中西區, 係米唔同校網‧糸米唔可 ...
直屬関係係唔理中學校網,直屬中學可以依例保留統一階段85%位俾直屬小學,若係直屬派位失敗,仍可依小學既中學網同其他本區學生依Banding/隨機先後爭本區位

即係如高主教/聖約瑟,先抽直屬位,若派唔到,再同其他小學爭灣仔區其他學位~~~

‹ 上一主題|下一主題