用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位真相? (謎底在#201)
樓主: khmama
go

派位真相? (謎底在#201)   [複製鏈接]

回覆:Band5 的帖子

成個過程係個"黑箱"裡面進行,從佢派位時亦唔肯公開學生banding就知道,一句學生banding 係保密,唔評論個別案例,咪過骨!

王家爸爸    發表於 14-7-10 10:54

引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-07-10+發表都會

原帖由 siujanjan 於 14-07-10 發表
派晒band1生,跟佢隨機號碼,會睇晒佢選校表嘅選擇?一冇位,比二佢。到下一個band1 生,又係咁?一冇位, ...
我之前睇過光碟兩次,都係講由第一組別細隨機編號學生第一志願process , 如落空,到下一個number 學生第一志願,完左所有band 內學生,如loop 一次,已派位者skip去下一個,直到30志願完哂,都落空就等所有band 鄀完哂,再派俾你。 所以同區同band 不可能你揀第三入,我揀第二唔入

jumpy  解釋完全正確  發表於 14-7-10 11:05

引用:Quote:cchan2002+發表於+14-7-10+09:11+我

原帖由 sour-lemon 於 14-07-10 發表
咁即是同區band 2 生, 如全部簡band 2 中學, 最衰都係派band 2 尾, 唔會派到 band 3 學校, 對不對? ...
如果band 1 位足夠,或剩下band 1 加 band 2 學生人數少於區內band 2 學額,呢個只係apply 係同區即乙部,如區band 1 生和有疑問band 2 生在全港都為band 1 ,那在甲部真的會出現佢抽到你抽唔倒嘅情形!!

引用:Quote:原帖由+jaci+於+14-07-10+發表會不會

原帖由 khmama 於 14-07-10 發表
其實只要揾到一位聖家小學b2生抽唔返入聖家中學,就可以証明opclk唔係以band2生抽入乙五聖家,而如果opclk ...
睇唔係好明,會唔會去到乙二銀禧位剛用盡,所以乙三派唔到?!假設兩人同banding

引用:Quote:opclk+發表於+14-7-11+01:20+回覆+go

原帖由 mcl203 於 14-07-11 發表
你果3次呈分試得既排名....係一貫既排名...定....係學校計出黎既呈分排名
有無機會係 呈分排名 計法....被 ...
出入會有,但不至於差成八個十個排名掛?!學校明知家長以此標準化排名作參考,唔會就敢不按比重計左平均分就排掛?!

引用:有家長分享左+全級名次+和+呈分名次既分別.

原帖由 mcl203 於 14-07-12 發表
有家長分享左 全級名次 和 呈分名次既分別...唔係前後幾個位咁少~~~

http://www.edu-kingdom.com/forum.ph ...
乜有學校唔按各科比重計個全級名次比家長,真係靠害?!難以至信!

引用:+本帖最後由+hoyeef+於+14-7-12+22:36+編輯

原帖由 hoyeef 於 14-07-12 發表
標準分即是配對分數? 學校是不知道的,只有教育局知,我諗一間學校如果只係著眼精英班,整體成績參差,咁如果你成績不穩定,全級排名一次高,一次低,配對出黎嘅分數兩次可

引用:Quote:原帖由+hoyeef+於+14-07-12+發表本帖

原帖由 cchan2002 於 14-07-12 發表
標準分即是配對分數? 學校是不知道的,只有教育局知,我諗一間學校如果只係著眼精英班,整體成績參差,咁 ...
相差好遠,間接造成計錯banding.

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+14-07-12+發表有家

原帖由 6299daside 於 14-07-12 發表
點解差異大成咁?除非音樂同視藝好低好低分?考得第三丶中英數常主科必定高分喎!?

...
乜野意思?如每科按比重計分,出黎嘅全級名次咪等於呈分名次!

引用:Quote:原帖由+cchan2002+於+14-07-12+發表

原帖由 6299daside 於 14-07-12 發表
嗯丶我就係吾明白點解相差甘大丶如按各科比重計名次丶應同呈分名次相差吾會咁大丶我理解係咁。同埋如果考頭 ...
如我無理解錯,有學校只用中英數常普排全級名次比家長?為何不排按教育局要求的那個呈分名次??

引用:Quote:6299daside+發表於+14-7-12+22:48+點

乜唔係只計考試(呈分試)唔計平時?

引用:Quote:cchan2002+發表於+14-7-12+23:12+乜

平時分,是否常規測驗?其實我都覺得好confused, 間間學校可以好唔同,無公開試就有呢d問題

引用:Quote:原帖由+cchan2002+於+14-07-12+發表

原帖由 kittylam 於 14-07-14 發表
我地學校校內名次不計算視藝和音樂,經過999632之後名次有機會變天。
咁學校計個不包括視藝、普通話的名次出黎做乜?!誤導家長?!如果中英數常卷比較淺,同學之間分數確實可以好近,呢類以主觀作評分科目對名次是起了很大作用,是否公平?好值得深思!

‹ 上一主題|下一主題