用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區   [複製鏈接]

阿囡仲有宗教同中史未派,一般係未考試會比統測深d..我聽佢講中文同數學科都有十幾個人唔合格呀

我囡暫時只one by one補習英文一科,佢好抗拒返以前小學補習社補數..因為是那種不停操練Paper但佢班有位男同學就因為在這間補習社補習左中, 英, 數, 遲d仲話要補埋IS,今次已經追過左阿囡0拿....

回覆 杰杰媽媽 的帖子

絕對同意,除非小朋友主動要求要去補習才有作用,這方面都要尊重她的意願,
其實統測和考試各佔多少比例,平時默書小測那些都會計分的,對嗎?
一般我們學校全級成績表平均分約多少算是中,中上或更好呢?

原來係咁..心中有數0拿,多謝杰杰媽媽解釋得咁清楚
阿囡呢3日都有去聯校運動會幫手,影0下相點0下名咁,今朝眼鏡仲爛埋..
佢係散光兼遠視都好深..我已經吩咐左佢唔好行近標搶,鐵餅比賽場區..
今晚要拿拿臨幫佢配過先得囉

係呀聽佢daddy講阿囡打0黎話塊鏡片跌左出0黎..
除左要即刻去配之外,詳情都要返去睇0下用咩方法頂住用先呀
其實聯校呢3日出左去都冇得聽書(照上堂),佢都堅持要去.....

通常小一同中一都係最捧場0既....因為阿囡係田徑組員所以未有參與囉.
但一諗到點解唔被派出賽而做helper就知道...
當初揀選課外活動佢話參加田徑組,我都舉腳贊成,心諗肥妹仔唔願郁等佢跑0下出身汗都好呀

請問 22/2 家長日囉成績表,係未只需家長去可以了?小朋友不用返??

唔該晒咁我要安排阿囡課外活動夾0岩時間0拿...
一齊見都好呀,即時有互動...希望唔好一路扭住佢耳仔一路行啦.....

多謝提醒其實係未會有時間選擇比我地揀0架?
定班主任揀定左一個時間比我地,唔得先再要求呢..??

請問大家見家長幾多點呀?阿囡係星期六上午9:45分

聽阿囡講佢被老師邀請左20號下午去食飯,仲可以帶同一位同學仔添

恭喜晒,杰杰媽媽
係喎...星期五約埋佢食晏再去攞成績表都係一個好方法0黎..
星期六朝攞依家仲去唔到平日個課外活動呀,阿囡今次first term都keep到
係班10名內我都好開心,尋日班主任仲推薦左佢去風紀interview添

杰杰媽媽  我就係唔想影響佢上課外活動,所以都係我請假星期五見啦  發表於 14-2-18 18:51

想問0下,班主任肯唔肯講級名次0架..??

對呀,如果車程遠..早返晏放又係幾花時間的...
尋日派左成績表,睇到Second Term佔60%,比First Term多,後面下part列表有大概average,
阿囡有2科仍需努力,好似數學科如果肯做多d,應該會更好.(但佢唔肯去補習)
我地第一次連埋學生一齊見班主任攞成績表..都唔知問咩好添..?驚住要就住佢0黎講...

杰杰媽媽  MATH 唔洗去補習啦!  佢D卷好淺咋! 只要平時可以做下書後既EX.,見佢邊類錯得多就教返佢就OK,   就會好好GA啦。  發表於 14-2-21 17:34

今次我地都有碗話碗..有碟話碟最開心由班主任提出,放學回家後要交智能手機出0黎..專心做功課同練琴....食完晚飯後就比返d自由時間佢,班主任講一句..好過我地100句啦尋晚開始執行左0拿..,今次數學我諗住去坊間買d習作比佢做,每日5至10條,希望提升返d成績啦.

原來班主任有叫佢做各科Doctor1工作紙我地都唔知..??我地已經同意左要佢做0下...因為見佢日日都好清閒話功課係圖書館已經做晒

阿囡今日病左冇返學聽佢講隔離左右都有好幾個同學仔病了,呢排天氣唔好,大家大人同小朋友都要好好保重身體呀

一樣要等7月頭連埋統一派位放榜後先知,唔會向外公佈0架.

今次測驗範圍都唔少大家小朋友都要都要努力!加油呀

我都期待緊有完全放手呢一曰呀,但剛上S1都希望跟吓眼問吓書,
等佢習慣左個温習模式先
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊