用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位 B2選校,沙田最多「縮班中學」! ...
樓主: bigpatpig
go

升中派位 B2選校,沙田最多「縮班中學」! [複製鏈接]

引用:請問沙官宜家band1c嗎?

原帖由 mammamia0603 於 16-01-20 發表
請問沙官宜家band1c嗎?
補充多少少,老師話若B1c生入到沙官,算係著數左,所以不失為B1生穩陣之選!

mammamia0603  點解會著數咗既?  發表於 16-2-2 10:22

回覆:2016 升中派位 B2選校 沙田區多好多「縮班中學」!

mammamia
沙官係B1b-B1c,若B1c生入到都算著數左,事實上沙官實力應在LHK,聖心,KTS,CWC之上。

引用:回覆+bigpatpig+的帖子 真正今年縮班只有

原帖由 ChanYing1979 於 16-02-07 發表
回覆 bigpatpig 的帖子

真正今年縮班只有朱敬文同邱金元。 其他list 內的中學10年前配合教育局減派都已經 ...
董之英的足球攪得不錯,是B3校中課外活動成績較好的一間。
但我認為小六生尚未定性,不應抹殺有遲熟進步的可能,大多父母都希望子女進步,所以若能先入一些成績較好的學校就讀,可能引起讀書興趣,大器晚成。
縮班中學冇人讀,必有其不足之處,此外有些事要更正的,中學響應減派行動係5變4,並非4變3,3班的是因沒人報才被迫縮班,反而因5變4政策,當年暫緩了不少中學縮班,但只靠政策根本幚不了這些學校,成績差被淘汰係必然事實。

引用:回覆+bigpatpig+的帖子 B2a會揀胡中,聖約

原帖由 anniechch 於 16-02-11 發表
回覆 bigpatpig 的帖子

B2a會揀胡中,聖約瑟,馬崇丶比些意見
我覺得胡忠>聖约瑟>馬崇,此外亦要看居住地區。要留意,聖約瑟好似中一至六都要留校午膳。

回覆:2016 升中派位 B2選校 沙田區多好多「縮班中學」!

面試告一段落,又開始研究统一派位了!

引用:Quote:原帖由+bigpatpig+於+16-03-22+發表

原帖由 bbpo 於 16-03-23 發表
想跟你學下點研究呀😁
吾好咁講,出個post拋磚引玉,取長補短,希望揾到最適合自己子女的中學

今年大家派成點?有沒有人派入Band3校?

引用:Quote:Ben2004+發表於+16-8-22+18:46+王錦

原帖由 小皮優 於 16-08-29 發表
校內教職員同我講,中文全軍盡墨!即係無人入到大學,仲唔係B3C??
王錦輝B3C?係咪架!
早幾年識得個讀鮮魚行的小朋友入咗,一直讀得幾好。不過我對鮮魚行了解不多,究竟係鮮魚行勁定王錦輝易讀就真係吾知啦!但總覺得王錦輝吾係B3C,佢無理由同董之英、朱敬文、樂道同級。

‹ 上一主題|下一主題