用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 元朗
樓主: khmama
go

升中交流區 - 元朗 [複製鏈接]

謝謝!十分有用的資料.
提提大家,今日"星島"教育版有屯元區大部份中學資料,有教學語言和以甚麼作收生標準,很有用.

原帖由 Hycol 於 09-12-11 13:02 發表
各位家長,
我個囡今年剛中一希望可以同大家分享經驗, 趙中上年約收到8xx張申請表,可以去interview得 420人,(因為差不多全部學校都用成績取決interview資格) 如果閣下小朋友是band1 頭/中 可以嘗試, 但最重要你小朋友 ...

請問"盧幹庭"教學語言如何?我知將以英語為主導,但不是想了解這個,校網上說有"普教中",想知多D!
"普教中"幾時實行?
有否經驗?
是否每級得一班?
學校施行後效果如何?
老師能力及嗎?
小朋友英語能力沒問題,但因小學已是"普教中",不想中途浪費本來的能力,亦考慮未來大方向,普通話不能掉下,所以很想知多D任何學校的雙語廣播,希望不是"名大過實".謝謝!

原帖由 701003 於 10-2-6 22:44 發表

升呢英中係信義、盧幹庭、基元
基朗、白約翰、鄧佩琼、羅桂祥......只部分開設英文班!
盧幹庭、基元比較低調,元朗信義就積極好多!
我仔係基元F.1仔,感覺學校老師很有耐性,包容度、透明度都好高,欠交功課、上堂傾 ...

謝謝分享!
據我所知,直資學校在換老師方面容易實行,但政府或資助的學校在此方面應有很多限制,就算是"contact"或"term"制的亦唔係甘易實行,如果是不達標的而換老師,估計是指"語文"科的老師,包括要教普通話的中文科老師.
呢幾年學校有老師走唔奇,但可否告知近幾年,走了幾多老師?我亦唔係好歡喜學校常換老師,對學生不太好.亦聽聞"盧"入面學生學習氣氛不錯,是否?

原帖由 O~O 於 10-3-3 00:31 發表

"盧"得知有不停upgrade老師, 唔達標老師就來年無得留底, 所以師資應不錯, 但因為不達標而更換老師就會常換老師, 學生就欠歸屬感。
這是我的個人見解。 ...

問左,"盧"有兩班普教中,3班正常中文,開了兩三年喎!係星期六去比賽時見到校長時問和答.

原帖由 jaja 於 10-3-6 16:33 發表
請問以上學校有英文班之餘, 那些同時會有普通話教學?

崇德有遊學團甘正?係唔係所有人都可以申請去架?最遠去都邊?
趙中每年投考生好多,但亦覺好奇怪,會考成績唔係甘特出,點解?收的是全band1生,投考F1又甘激和嚴,點解會考成績唔成正比(上網睇佢地列出來的數字),亦聽過唔少人說入面拍拖成風,是否出現名大過實?所以現在有D考慮,真的想找間有潛質和實力的中學投考,唔想人云亦云,反害了自己小朋友.
請問"盧幹庭"如何?
崇德會否比趙中好呢?入面學習風氣如何?最緊要不是拍拖成風!
幾十年前,趙中味又係一間普通中學,我都係果到出來(頭幾年),唔覺佢特別好,當初她出名是音樂方面,後來才是運動,不嬲學生成績唔係特別好,但唔知點解演變成今日甘!如果你問我,我唔會話佢叻!D老師又唔覺教得特別好,只是官校一間.

原帖由 lkma 於 10-3-22 09:42 發表

1)面試時是否合老師、校長嘅眼緣最重要;

2)崇德不是一所死讀書的學校,會為學生安排不少課外活動,因此曾較花費,但無人迫你去遊學、豐斂由人,我覺得幾好。

3)讀鄉中學生需自動自覺;崇德競争無咁大,但功課量不輕;趙中全band ...

請問你是否第1和2round都揀鄉中呢?第1round時有否接見?又很唐突地問,你家小朋友在校成績如何?是哪間小學?謝謝!

原帖由 天娜 於 10-7-6 19:44 發表
鄉中!感謝主

非常謝謝!但點解我開不到私人訊息的短訊呢?可否再send多一次訊息給我:[email protected]
另外,我想多問一聲,1st round interview時問甚麼問題?謝謝.

原帖由 天娜 於 10-7-8 17:23 發表
Pls check PM

姪女係商中讀過,根據佢所講,精英班和非精英班D老師對待係唔同,"精"的試卷要求高好多,認真對待,其他理得你(姪女係精英班),精英班D同學關係直情做戲甘做(唔知姪女唔好彩?),互相勾心鬥角,有人去過佢地D開放日,發覺攤位間同學都嘴miu miu,唔係甘互助,加上由此至終,商中都是人事複雜的,所以自己唔鍾意!近幾年,公開考試英文科差左!老師和學生太自覺自已是高人一等,所以教和學的內容都比人複雜D!(C9睇過姪女份卷和答案,話可能係Dtop校都係甘教卦?但我會覺得簡單好過複雜!)

原帖由 天娜 於 10-7-11 21:35 發表
嘩!你個問題好深, 我唸無人會全部知道, 不如每人答d
鄉議局 : 元朗傳統地區名校, 專收尖子學生, 會考及高考成績彪炳, 但傳聞老師質素一般, 上堂不是教很多, 學生靠自學和補習, 而每年會勸導不達標的學生轉校, 因此有 ...

每天送囡囡返小學,唔覺西門英才D學生好差,但亦有人講(搭巴士時)見過呢到D學生品行有問題;聽人講佢地好進取,想升格Band2,如果以我觀察,我覺得校風無問題,每天有老師在大門等和檢查學生,應該比以前嚴格左,好過band3!

原帖由 christy-mama 於 10-7-13 10:24 發表
我想問西門英才校風好唔好, 枚長進唔進取?
‹ 上一主題|下一主題