用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係.... ...
go

香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....   [複製鏈接]

引用:所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他

原帖由 ecml 於 15-09-28 發表
所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他小朋友就唔收唔教,呢D係教育界所為嗎?

...
呢个係有小朋友讀紧直、私学校(基本上是任何一间)既家長普遍想法呢d家長自我感覺良好,何必打擊佢地呢?

引用:直資、私校只憑一次,二次面試收生,不一定

原帖由 celiakids2013 於 15-09-28 發表
直資、私校只憑一次,二次面試收生,不一定收到好野,津校大把叻仔叻女

...
官津一定有叻仔叻女,但係咪大把叻仔叻女就唔敢包…………
不过直、私小学收既就一定唔會全部係叻仔叻女,全部仲係幼稚园BB,所謂見过考过揀过真是得啖笑

回覆:香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....

「香港教育制度直/津/c小沒有大不同, 
只是換湯不換藥 ! 」

引用:其實各位去考直資/私校既家長,+真係唔好咁

原帖由 hkpapa852 於 15-09-30 發表
其實各位去考直資/私校既家長, 真係唔好咁天真以為面試招生一係擇優而取,公平公正既收生方式啦!
一個從來無 ...
呢个事實其實非常明顯,奇在仲有一大群人,當中当然唔少本身係直、私校家長啦,深信入左直、私校的學生必然是高人一等,全部係人中之龍
算啦,你講乜講得幾有道理都唔会令佢地面對現實,留返啖气暖肚好過啦

Yanamami  你禁講又一竹篙打哂所有直私家哀~唔公平  發表於 15-9-30 12:34

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-9-30+14:38+編輯

原帖由 mcl203 於 15-09-30 發表
「官津小學/中學係無得全面揀學生下...再加有限資源....係好難對成績無影向」

官津中學影响不大,因已經有banding分配学生,对於官津小学,的確整體成績可能会受影响,因始终有部分資質良好的学生会流入了直、私小学,不过,教育畢竟要由良心出發,一間好小學,不需要跟人争「好學生」,而是用心去「教好」學生~

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-30+發表

原帖由 longlokma 於 15-09-30 發表
呢个事實其實非常明顯,奇在仲有一大群人,當中当然唔少本身係直、私校家長啦,深信入左直、私校的學生必然 ...
「Yanamami  你禁講又一竹篙打哂所有直私家哀~唔公平  發表於 2015-09-30 12:34:31」

我帖入面其实並冇表示「所有」直、私家長同样咁唸,只是話咁唸的人当中包括有直、私家長…………如果令你有誤會,真是不好意思

引用:點解講講下變成好似+XX+vs+XX+個d月經帖咁.

原帖由 MASAYA 於 15-10-01 發表
點解講講下變成好似 XX vs XX 個d月經帖咁...

平時大家都係各取所需, 揀返0岩自己既學校, 駛乜同人拗邊d好 ...
agree, 其實绝大部分人生小朋友前自已經知道香港教育制度係点,应該了解及面對現實情况。

旣然明白而又决定要孩子的,便應有計劃及正面去處理孩子的教育問題,而非等到孩子入學前才大發現似的诸多不滿只是負面批评。

事實上,教育環境再差过去一直仍有不少學生可取得驕人成績,為什麼孩子可以適應環境做好自己,反而家長只會負面批評?

路,究竟本應是由人自己行出来,  還是要等別人開通得妥妥貼貼后方才滿意地行出一步?

‹ 上一主題|下一主題