用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 金文泰是band 1c 定band 2A?
樓主: 傑西
go

金文泰是band 1c 定band 2A?   [複製鏈接]

connielam 發表於 15-1-7 13:13
回覆 connielam 的帖子

高主教 - 應是b1a, 因其小學是英文小學,教深一年, 故應多b1a生. ...
高主教無論收生質素同DsE成績點都唔係B1A,頂多B1尾

ernestchow 發表於 15-1-7 14:04
高記係B1B-B1C,DSE 成績唔差

所謂B1A當然係收番B1A學生, 以校網嚟計, 中西區,灣仔全級名列前茅有幾多會放高主教係第一位?

就算B1B都好懷疑, 事實實在有太多好學校

就算連佢直資小學頭十幾名都未必會揀番佢

點可以叫做B1A-B呀?

ernestchow  我話b1b-b1c呀  發表於 15-1-8 00:10

王家爸爸 發表於 15-1-7 20:48
比較B1學校不能用 Level 4 成績,應比較5,5* 和 5**。
我說RC有B1B水平是基於:
5**:從2013年的61個上升 ...

九十年代恆商夠譽為AL狀元搖籃, 無他既, 果陣時商科仲未盛行, 全港考商科得個二三千人, 剩係佢一間學院都包左三分一考生, 每年出產三四個AL狀元有咩出奇

放諸而家世代, 都仲有好多冷門科, 要攞5**難度無咁大

如果要再客觀嚟睇, 應該以入八大, 什至係入神科既比率嚟分高低

ernestchow 發表於 15-1-8 00:18
其實高記原校升番的原校生好多係b1b,高小程度都好深,總比一般中西.灣仔 中游的小學b1b 程度高,還有我冇話 ...

論名氣, 高小同華仁,St.Joe, 軒小已有點距離,   原校升上佔大部分, 因為無一間小學會全部係B1, 有60%B1學生已叫神校, 所以估計當中一定有唔少係B2, 所以我話B1B係好值得懷疑

教得好深唔代表小孩一定就好叻, 此校多年前催谷一位神童, 結果會考敗北而回, 其實拔苗助長唔係一件好事

王家爸爸  高小比軒小好得多   發表於 15-1-8 09:25

ernestchow 發表於 15-1-8 02:01
我覺得b1b同b1c又唔係太大分別,此神童現在去左邊?又請問聖類斯係你心中係band 幾? ...

神童後來去左邊就唔知,  我心目中聖類斯同高主教差唔得幾遠

其實中西區,灣仔Band1A男都係皇仁, 英皇, 華仁, St, Joe,B1B好多寧願揀鄧肇堅;  剩番高主教,聖類斯已經係次選;  

聖類斯收生都好局限, 自己私小人數已唔多, 但大部分走去讀聖保羅,  唔似高主教有自己私小塾底

但聖類斯都有好處, 一地方大, 二學校校友支援充足,  三管理層上下有心攪好番佢,  論成績都偶有佳作, 有條件地區中學爆冷出狀元;  希望地鐵通車多d好學生入去讀

其實老師質素已平均左, 考得好唔好真係睇學生自己,

sum-yan 發表於 15-1-8 10:01
真有趣
明明個題目是金文泰
睇落似係高主教

我係廿幾年前校友,  老實講中中真係唔應該同英中混為一談, 中中就算上到大學全英教授時, 真係輸蝕好多, 讀得好辛苦

ernestchow 發表於 15-1-8 16:50
你仔仔係第幾志願入聖類斯?第一志願KC?
唔係第一志願, 說實話初頭派入去仔仔都有點抗拒, 佢英文一定唔係差, 但佢越讀越開心, 問佢仲轉唔轉, 佢好堅決話唔會

官校我都讀過, 我果陣時年代, 中四40幾人一班, 中五得番20幾人,  所以我唔係幾信果d學校公布學校咩入u率, 5**率

聖類斯由來到幾有良心, 唔會因為學生只係成績差, 怕拖低整體成績而趕你出校, 雖然低調, 但真係貫徹有教無類精神

hkpapa852 發表於 15-1-8 15:18
不過依家大學可能全普通話教授多過全英教授

讀中文大學就真係會全部用中文教?   香港什至內地都仍然係重英輕中

ernestchow 發表於 15-1-8 22:34
點解40人變2x人?其他人轉校?留校懶死唔走得唔得?

八十年代既事, 中四學期尾, 召哂半班同學家長, 一人一封推薦信...., 而家仲有無咁既事就不得而知,  仲有精英班

所以對官校印象平平, 讀名牌不一定開心, 家長有面子, 但細路跟唔上時都幾慘;  

要學校教到個個都係狀元就難者, 要趕走唔合格一定有辦法

ernestchow 發表於 15-1-8 23:05
什麽一人一封推薦信? 如因成績唔好迫人走可以去教育局告佢喎

八十年代既事, 要走的是我同學...唔係精英班,  學校態度係半放棄, 待遇已差一截, 同學們都已滿肚怒氣, 其實今時今日d學校仲會唔會有呢d拿喳野

bobbob 發表於 15-1-8 23:27
F3定F4?當年應該仲係9年免費教育,F4唔係直升,我都聽聞過有學校會踢走半班人。 ...

F4, 我過陣時已無中三淘汰試, 其實由中二開始已陸續有人被踢走, 到中四時學期尾再嚟個大清洗

而家仲有邊幾間學校會攪呢d野?

bobbob 發表於 15-1-8 23:53
中三淘汰試響1981-1987年實施,佢響80年代讀中學,其實係有可能考過。
我肯定無考過啦,我仲未老人癡呆

bobbob  我知,係解釋返俾佢聽啫   發表於 15-1-9 00:20

ernestchow 發表於 15-1-8 23:33
但今時今日好多band one生都未必無驚無險到中六架

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread ...
多謝你條link,真係發人心醒,應該要俾多D父母睇下

ernestchow 發表於 15-1-9 00:30
係呀,個位家長的仔正正係band one 官校
我正諗緊而家半山紅磚官校校長正是來自屯官。。。

hkpapa852 發表於 15-1-9 08:55
我無話過中大用中文教書喎!只不過現實係,不少專上學院依家似做生意多過辦教育,大量招收某國既學生,甚至 ...
好老實講,學好國語係應該,但中資機構高層會到香港人做咩,所以叠埋心學好英文博入外資機構好過啦

王家爸爸  Agree  發表於 15-1-9 13:55

hkpapa852 發表於 15-1-9 14:13
外資機構真正既高層, 你估又有幾多香港人可以做到...... 咪又係多數係外國空降落嚟為主;就算唔係, 佢地依家 ...
唔知你真正高層要幾高,起碼香港大型外資金融機構管理層仲見到有香港人
‹ 上一主題|下一主題