用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017/18入小一,你開始準備未?
樓主: eng71
go

2017/18入小一,你開始準備未? [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 15-3-10 11:35
好媽媽

你講得岩, 而家家長已經好幸福, 有ek, 有好多網上資料, 好易就搵到, 再唔係睇天書, 聽講座,  ...
有好多網上資料

呢樣野真係要小心, 網上資料有真有假, 所謂專家既有真有假, 大家多D睇下唔同sources會安全D

kyleebc  認同  發表於 15-3-25 13:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

邊個小學/中學網好?參考下:http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2954758
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hoihoima 發表於 15-3-19 08:49
咁又唔一定。如果入到一間有Band 1中學嘅小學,咁就有12年嘅時間,培養學習和其他興趣,不需要注重在短期內 ...
大前題係: 你要入到先

winnietingting 發表於 15-3-19 10:28
( 如果入到一間有Band 1中學嘅小學,咁就有12年嘅時間,培養學習和其他興趣,不需要注重在短期內死谷。升中 ...

建議妳搵天神, St Mary同高主教家長問下係咪無乜壓力

點分B1A/B/C?
A/B可能難分D, C應該簡單D.

好以一D所謂B1中學, 如果有直屬小學但直屬位都用唔晒(或只僅僅收夠), 甚至仲有位俾"街外B2生"抽到既, 一定唔會係B1A/B
‹ 上一主題|下一主題