用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會聖彼得 vs SFA?
樓主: damonho
go

聖公會聖彼得 vs SFA?   [複製鏈接]

damonho 發表於 16-12-7 08:31
兩間都好谷,而小朋友係喜歡比較文靜的活動,例如畫畫,閱讀

唔知邊間適合佢?
女仔留係中西區, 只要做到B1學生, 升中唔去考學校都一定派到B1中學

至於SFA, 升中時努力去考學校吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sunnygirl 發表於 16-12-14 13:50
即使嚟近出生率越來越高都係b1女生必入b1中學?
女生問題不太, 除非男女比例變得太過極端........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mokimui 發表於 16-12-16 20:26
SFA公認全港最深程度的其中一間小學,點會是勤力就得?有冇看過教科書及今年的測驗卷?今年小一第一份中文 ...
我想問, 係7頁14版紙定係4頁版紙既題目呢?

如果係7頁4版紙, 的確算多, 如果係得4頁7版紙, 其實測考量比不少官津小學還要少

話說我認識不少官津小學既家長, 佢地小朋友小一上學期既第一次測試, 中英數3科既卷都有10-12版, 常識8-10版. 中文卷有3題50-60字閱題理解, 英文有2題50-60字閱讀理解.

IloveJJ 發表於 16-12-21 11:03

為咗你呢個咁準確既題目,專登數咗阿仔份卷。
小一的嗎?

回覆 IloveJJ 的帖子

其實教得深唔深唔問題, 我只係覺得, 如果一間係標榜教深教快既學生, 學生出到嚟既表現唔係好過D無教快教深既學校一截, 咁到底為乜?

mannewliv  同意!  發表於 16-12-22 11:40
‹ 上一主題|下一主題