用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 何謂九龍四大女校?
樓主: JamBBoy
go

何謂九龍四大女校?   [複製鏈接]

JamBBoy 發表於 15-7-19 23:09
請問邊四間女校呀唔該晒!
其實, 邊個同你講有 "九龍四大女校", 你咪問番佢囉!

如果係由某雜誌講既, 你咪走去問佢個主編囉! 如果主編都話唔知, 嘩! 即係未核實過既嘢就登出嚟? 咁可唔可信你自己諗下啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

eaubobo 發表於 15-7-21 09:34
回覆 eaubobo 的帖子

呢個POINT太正,已經深入民心
做人父母, 唔怕個女唔叻, 最怕嫁唔出, 或者嫁得唔好.
如果有一間女校係可以"標榜"佢地既畢業生係嫁得好, 我一定會幫個女揀!

MrBeast  仲要考慮埋離緍%  發表於 15-7-21 09:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 15-7-21 12:37
拿拿拿, 我今次就唔同意你喇。我細個時阿爸教落, 唔理第二時嫁個老公幾好幾有錢, 都要堅持工作, 所以要俾D ...
嗱, 嫁得好唔代表唔駛做噃!

有人為生活做牛又做馬, 有人為消閒賺錢買花戴.

嫁得好咯, 咪做後者囉!

little_yolky 發表於 15-7-21 12:50
姿色同知識都要有
要嫁得好, "知識"係好緊要.

但此"知識"唔係學術或專業上既知識, 係生活, 待人接物上既知識

姿色呢, 以男人角度嚟講, 唔係最重要. 因為好睇既嘢, 都係唔噤, 而且未必啱自己, 都係留番嚟睇下算啦!

題外話: 講起4大, 我記得N年前曾有娛樂圈4大顛狂, 有冇人記得係邊4個?

99dogdog 發表於 15-7-21 18:41
香港娛樂圈著名四大癲王明星:陳寶蓮、藍潔瑛、洪朝豐、蔡楓華

咁4大名捕你又知唔知?
咦! 同我記得個版本有d出入, 我個版本其中3個係: 李華月, 李錦聯, 陳寶蓮

四大名捕係: 無情, 鐵手, 冷血同追命

mcl203 發表於 15-7-23 17:13
呢個只係狀元表....

大家咁鍾意比, 又出嚟攪下事先, 各大九龍區女子中學2014年中六畢業生去向統計:
中學名稱3322率聯招學位升讀3大比例升讀本地副學位課程比例升讀本地學士課程比例升讀本地學位課程比例升讀所有本地大專課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)
嘉諾撒聖瑪利書院91.54%66.20%46.80%14.40%71.20%85.60%85.60%10.90%96.50%
真光女書院84.10%57.97%
24.64%56.52%81.16%81.16%6.52%87.68%
拔萃女書院92.95%82.69%

瑪利諾修院學校89.90%
49.75%10.10%72.10%82.20%82.20%16.20%98.40%
嘉諾撒聖家書院80.00%

42.00%46.00%88.00%88.00%8.00%96.00%
協恩中學88.80%
~52%

~80%~15%~92%
德望中學86.50%76.10%48.10%20.00%65.16%85.16%85.16%14.84%100.00%
藍田聖保祿中學88.70%

26.00%59.00%85.00%85.00%7.00%92.00%

hkpapa852 發表於 15-7-23 17:22
大家咁鍾意比, 又出嚟攪下事先, 各大九龍區女子中學2014年中六畢業生去向統計:
玩大D, 整埋港島區既女校:

中學名稱3322率聯招學位升讀8大比例升讀3大比例升讀本地副學位課程比例升讀本地學士課程比例升讀所有本地大專課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)升讀學士課程比例 (本地+海外)
聖嘉勒女書院
73.00%

90.00%8.00%98.00%
聖士提反女子中學77.99%

25.20%51.60%76.80%20.10%96.90%67.00%
英華女學校86.50%
84.66%47.24%26.99%66.26%93.25%3.07%96.32%
嘉諾撒聖方濟各書院

~30%~45%~75%~15%~90%
瑪利曼中學92.00%85.00%66.67%44.44%

77.78%21.11%98.89%
聖保祿中學

49.30%27.26%22.00%58.00%80.00%17.00%97.00%
聖保祿學校  (DSE)< 89.7%

67.68%7.07%85.86%92.93%7.07%100.00%
庇理羅士中學89.30%
57.74%36.90%17.86%69.05%86.90%7.14%94.05%
嘉諾撒書院84.00%31.40%

39.70%45.60%85.30%10.10%95.40%52.70%
嘉諾撒聖心書院83.20%

22.70%55.70%78.40%20.50%98.90%
嘉諾撒聖瑪利書院91.54%66.200%67.80%46.80%14.40%71.20%85.60%10.90%96.50%
真光女書院84.10%57.97%

24.64%56.52%81.16%6.52%87.68%
拔萃女書院92.95%82.69%

瑪利諾修院學校89.90%

49.75%10.10%72.10%82.20%16.20%98.40%
嘉諾撒聖家書院80.00%

42.00%46.00%88.00%8.00%96.00%
協恩中學88.80%
~80%~52%

~80%~15%~92%
德望中學86.50%76.10%
48.10%20.00%65.16%85.16%14.84%100.00%
藍田聖保祿中學88.70%

26.00%59.00%85.00%7.00%92.00%

ok3  果然利害  發表於 15-7-24 12:55
siden  Thx  發表於 15-7-23 21:36

siden 發表於 15-7-23 18:28
恕我愚魯,其實我唔係好睇得出分別。
去海外升學可以係超勁攞獎學金,又或屋企太有$,又或讀唔掂書JUPAS冇 ...
你講得啱, 海外升學質素其實仲參差, 我覺得其實更加無參考價值

升讀三大比率其實都有古惑出, 因為有學校將"SPACE"果D計埋入3大

DSE 主科>5 比率, 其實唔全面, 最好既我覺得係有以下指標:

符合3322+22, 6科總分為14-20分既學生人數/比例
符合3322+22, 6科總分為21-30分既學生人數/比例
符合3322+22, 6科總分為 31分或以上既學生人數/比例

不過暫時未見過. 有學校有例學生分數既比例, 但無講明係咪乎合3322, 所以都唔算太有用

小小山 發表於 15-7-24 09:43
回覆 hkpapa852 的帖子

做埋個大美人排行榜. 不過足以致命, 比人殺死
我最關心嗰個 --- 畢業生嫁得好排行榜, 都係無資料.

不過我諗, 係呢間畢業既應該係辛苦命:

嘉諾撒聖方濟各書院

或者, 又可以用逆向思考, 留意嫁俾呢幾間中學畢業既人要小心啦!

KC (梁X英)
QC (許X仁)
培正 (唐X年)
培聖 (陳X波)
DBS (湯X明)

ericby 發表於 15-7-24 13:48
小心d mud??
有D有乜事就賴落老婆到, 有D就有小三/感情缺失, 有D就貪得無厭 (今日知佢貪錢, 但仲會唔會會其它嘢呢?)

silvia_ng    發表於 15-7-24 14:06

964000 發表於 15-7-25 08:55
Who is Mrs Chan?
BPS出嚟既真係幾極端, 有盧敏儀, 但又有黃夏蕙
‹ 上一主題|下一主題