用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教哪裡可以知道學校pre S.1 成績?
樓主: alicecym
go

請教哪裡可以知道學校pre S.1 成績? [複製鏈接]

alicecym 發表於 18-6-22 06:26
因為新校長空降3一4年,作風很不一樣、學習模式與過往不同,所以到我細女時可能歷屆成績不能作準!
...
如果你係話小學全級學生既Pre-S1成績,只有EDB會知。
不過就自你知咗都無乜用,你唔知到底成績算係高定低。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-6-22 09:55
hkpapa:
想請教你關於數學的問題。如果學校今次呈分深了,每科都只有幾個人9字頭(一班入面),以往這情形 ...
其實都係照用標準分去排名.

只不過數學卷深, 先可以分出邊D人真係叻D, 尤其係男仔

我小朋友間學校, 因為數學科卷淺, 攪到中游份子同叻人, 相差都係幾分內, 更不時有中游份子數學科成績好過考全級頭5名個班人 (呢班叻人經常都係因為唔夠小心俾人扣分)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-6-22 14:32
唔係喎,應該係呈一+呈二嗰個分,先要標準化呀?不是嗎?

每次都要標準化同配對Pre-S1成績

IloveJJ 發表於 18-6-22 15:00
咁即係即使今次深了,而我各科平均一樣,都唔知係會前咗定後咗。
要視乎我好既,比標準好得多,定我差既, ...

係,其實主要睇吓,各科成績比令朗好既人數有冇大變
‹ 上一主題|下一主題