用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017中學50強排行榜
樓主: sky_walk
go

2017中學50強排行榜 [複製鏈接]

sky_walk 發表於 16-9-13 15:06
http://www.hkpep.com/2013/zx50t.php#.V9eqUZh97cs

這排行可信嗎? 大家有何意見?
呢個只係網機構按自我喜好排名, 基於以下呢一點, 已經可以話完全唔可信:

"學校資源設施": QC設施好過 St Paul Convent? 九華竟然係50間中最差?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-9-13 16:29
我信架....我小朋友果D關連學校都排得好前吓

其實人地目標客戶係國內人仕.....

zx50t: zhōng xué 50 top

幾年前直情用全寫: zhongxue50top 添, 俾某會員發現用國語拼音就馬上改, 不過都係唔敢改得徹底用正常港人用既英文稱呼, 莫非真係驚俾人話鈎結外國勢力?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sky_walk 發表於 16-9-13 16:53
又真係好奇怪, 九華的學校資源設施應該係數一數二的, 為何在50間中包尾! 是點樣計出來的? ...
可夠唔夠土豪feel,未低分D囉!

王家爸爸 發表於 16-9-19 10:04
最少可以話表內既都係好學校。所以同意雖然不可盡信,但係都有一定既參考價值。

...
其實最基本一個問題:

咩問最具教育競爭力?

好似近年成日有D中國最具競爭力城市排行榜, 話XX市排得比香港高, 代表D乜? 代表國內人鍾意XX市多過香港啫, 我諗大多數香港人唔介意囉香港係呢D排行榜排得低.....

又睇番呢個教育成效入面既學業成績,竟然話保一比BPS, MCS, HY呢堆學校仲要好......
‹ 上一主題|下一主題