用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔寶湖舊墟 vs 優才
樓主: ZoeZita
go

大埔寶湖舊墟 vs 優才   [複製鏈接]

ZoeZita 發表於 16-1-24 21:00
讀優才就會搬屋
其實真係無需要諗了, 如果為咗優才搬, 搬去邊? 九龍城定將軍澳?

如果係搬去九龍城, 咁點解唔係大女抽獎前搬過去41抽聖家/MCS, 入到其中一間都唔需要諗優才了

如果係搬去將軍澳將軍澳, 就更奇怪了, 將軍澳小學水平最多只和大埔相約, 中學網差一大截. 咁細妹同時抽邊間? 寶舊? 咁點返學呢? 抽TKO既小學? 只能講句: Good Luck.

如果選優才, 你要諗清楚係唔同情況下點安排日後兩姊妹返學校既安排.

所以我係妳根本唔會去諗.

winnietingting  Good sharing!  發表於 16-1-25 10:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

winnietingting 發表於 16-1-25 10:32
hkpapa852, sorry, I want to ask if 無妹妹跟尾, 寶舊vs優才????      優才要搬, which one is better???  ...
寶舊妳又啱? 妳又係舊生?

我一向唔認為小學要俾讀錢讀。入咗一條龍雖可唔駛煩升中,但郤未必能令大家知道小朋友真正實力和問題。升中係一個考驗,但亦係一個可以用嚟評估小朋友日後升學該如何安排既機會。
如果只係為了避開升中煩惱而選讀一條龍學校, 可能隨時會係綁死自己子女係一間唔適合既學校12年既安排.

ggfather222  贊成您的高見  發表於 16-1-25 17:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ZoeZita 發表於 16-1-25 11:35
好多謝你既意見!!! 我同老公都90%揀寶舊....但總有 d 唔死心囉.

btw, 是否優才並非一線龍校先唔值得困12年 ...
問題係: 你個女係咪適合係優才讀12年, 而唔係值唔值得去優才讀12年

好似St Mary/天神, 都係一條龍, 但係咪個個適合? 唔好似為入到去自然應付到.

入得其它所謂一條龍神校, 你認為個班家長真係會俾小朋友hea住讀書嗎?

我只可以話, 優才中學部算得上係一間約有B1中級中平既學校, 但中學比佢出色又免費既選擇而, 仍然有不少.

ZoeZita  表面睇, 優才 & 寶舊都適合我地家, 教學法宦似我地自少做開既. 但無讀過就唔清楚真實情況.   發表於 16-1-25 15:10

回覆 ZoeZita 的帖子

ZoeZita 表面睇, 優才 & 寶舊都適合我地家, 教學法宦似我地自少做開既. 但無讀過就唔清楚真實情況.

優才既教法似我地自少做開既?

優才賣點同用家講既, 好似就係同傳統教育有唔同既嘢喎?!

iamderek 發表於 16-1-25 16:31
其實同香港現況一樣。一批人認命,接受建制安排,只係儘量喺建制下攞最大的利益。如果建制話你係B1精英,你 ...

如果你認為樂於將子女留係官津學校讀書既人就係認命或者認為人生只得一條路, 想淺未免太膚淺了!

樓主個帖又再一次証明, 某D直資學校既家長, 係好喜歡係留意與該校相關既帖.

iamderek 發表於 16-1-25 17:34
你一句就想強將我和(子女留係官津學校讀書既人)放在對立面,未免太上綱上線。

我只係針對你神化呈分試成 ...

我既原文係咁:

我一向唔認為小學要俾讀錢讀。入咗一條龍雖可唔駛煩升中,但郤未必能令大家知道小朋友真正實力和問題。升中係一個考驗,但亦係一個可以用嚟評估小朋友日後升學該如何安排既機會。
如果只係為了避開升中煩惱而選讀一條龍學校, 可能隨時會係綁死自己子女係一間唔適合既學校12年既安排.

請問係邊度見到我有"神化"呈分試或者Pre-S1之類既嘢呢? (我提都無提過噃?)

如果你唔明白我既意思但又認為我係去"神化"升中呈分制度, 我只可以講句, 你呢D叫: 一廂情願既諗法

入咗一間有一條龍B1中學既小學部學生, 唔通去只堅持讀足6年小學順利升中, 到時唔理本身係咩資質, 一定可以變得完全適合中學部既水平嗎? 即使不少一條龍中小學有升中條件, 但呢D條件又係合理而又可對學生作出適當既能力評估嗎?

樓主既問題我已回覆,除非樓主有新問題,否則我不會再回應此帖了。

最後提醒大家一句,不需要神化任何學校,更不需要神化一條龍呢個制度。任何事物都有好壞兩面,如果一條龍是絕對好的,就不會不斷有龍校要脫龍了!
‹ 上一主題|下一主題