用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於選校煩惱
go

關於選校煩惱   [複製鏈接]

Winghtsang 發表於 22-12-31 16:00
身邊冇人有小朋友,冇人比到意見我,所以想係到請教咁多位🙇🏻‍♀️我係基層家庭,住九龍, ...
點解你認為直資學校就會適合呢?學校係教學識,唔會提供客戶服務,唔會因為你俾錢佢佢就會遷就你
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Winghtsang 發表於 22-12-31 21:32
感謝咁多位回覆:)
我係今個月頭先諗佢升小啲野,唔係一開始就target直小,初心係想小朋友讀happy school ...
其實你所謂嘅活動教學係點樣嘅呢?現實中其實可能並不存在。好多時所謂嘅課程彈性,其實係比一般學校教深,教快,和教更多東西
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

身邊冇人有小朋友,冇人比到意見我,所以想係到請教咁多位🙇🏻‍♀️我係基層家庭,住九龍, ...

如果妳認為小朋友好動, 津貼傳統學校唔適合佢, 咁妳要諗諗, 妳個仔應該唔係億中無一既好動小朋友, 咁點解幾十年嚟咁多"好動"既小朋友讀傳統官津學校都無問題, 而妳覺得"唔適合"呢?

另外, 要諗下 "去學校讀書" 係為咗乜?
知識以外, 係要學習群體生活, 學習規舉/紀律, 以至學習如何"適應社會"

現今太多家長, 將焦點放係自己子女身上, 不少小朋友自小有4大護法6大護衞跟身, 個個都好似王子公主上身, 自我中心都不得了, 所以呢班小朋友更需要學習

除非小朋友天賦異禀, 有能力可以改變世界, 咁全世界都要繞住佢去轉, 但現實呢? 絕大部份既小朋友, 再叻都好也只是世界中既一粒微塵, 佢地最終要脫離 4大護法6大護衞 獨立去面對世界, 迎合世界 (記住, 唔好期望個世界會迎合你).

今天家長"遷就"/"寵養"小朋友, 但世界又會唔會呢?

就算妳有本事"寵養"小朋友18年入到大學, 妳估佢大學生涯又會如何? 日後出嚟做嘢又會如何?

好多時, 甚麼 "愉快學習", "活動教學" 都只係 Marketing 既口號, 如果自己連呢幾個名詞實際係乜都唔知, 就唔好盲目跟風

黃大仙天虹夠話愉快學習兼活動教學, 妳肯報我相信一定收, 但妳想唔想小朋友去讀先?

Zleep    發表於 23-1-3 11:02

N年前, 小弟寫咗篇無聊既文, 當年都有不少會員唔認同, 不過建議樓主妳去睇吓:
選校感想

f00130 發表於 23-1-3 11:53
甚麽為之活動教育 似乎唔同人心目中有唔同的定義
係咪多活動就係活動教學?係咪活動教學等於happy school?  ...

Happy school

係 "家長想自己happy", 定真係"家長想小朋友happy" ?

Winghtsang 發表於 23-1-3 15:56
我比較蠢,需要時間消化大家既意見,謝謝各位!
間間直資學費減免都唔同, 不少都係參考政府個"要超窮先有減免"既AFI計法:
https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/primarysecondary/tt/general/assessment.htm

實在一點, 可參考DGS既計法:

https://www.dgs.edu.hk/admissions/information-on-fee-remission

基本上(大部份直資都係)一個3人家庭要全年收入不多於40萬3000港元先有得減免

jesswu 發表於 23-1-4 02:43
您是很用心肯親自授教自己小朋友的家長,值得敬佩。
可是有些家長或許沒有時間,也不懂亦無暇鑽研教育方法 ...

名校同普通學校既分別:
小學:家長投入程度
中學:學生能力同態度

直資同私立小學,無論有冇名氣,班家長既投入程度都唔會低

Winghtsang 發表於 23-1-4 14:15
離題唔緊要阿,大家都係良性討論
我自覺係一個比較進取既家長,我都希望谷小朋友的,只係諗會唔會有學校係 ...
現實情況:
俾得錢小朋友去讀書既家長,要求普遍較高,所以直資/私立學校(沒有中學部既小學)既校內競爭會較激烈
如果小朋友未夠叻或資源唔夠,成績較易被比下去而影響升中

官津學校基本上有至少1/4人係佛系,或本身能力不足,只要入到間唔太差既官津,前景都唔會差

Winghtsang 發表於 23-1-4 14:41
回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝你分析另外想請教你,45校網或他區你會推薦邊間津貼呢?我之後也可叩門。
45網升中麻麻,自行去41網基華好過
如果入到基華,小五小六保持係Top 1/3內升中就唔駛點擔心

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-6 11:27
好多讀spcc 的係有錢人係事實,以前認識一位係小學部任教的老師,佢話小朋友開生日會係去自己遊艇開,裡面 ...
其實SPCC小學部講明7成位預留俾「關聯人仕」,街外人唔會多
‹ 上一主題|下一主題