用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPS vs CKY
go

DBSPS vs CKY [複製鏈接]

iedummy 發表於 16-2-3 12:06
DBSPS vs CKY, 各位有何意見. 謝謝.
如果要做CKY既學生家長, 必須要有心理備拋開傳統教育既思維同期望, 否則日子耐咗就可能會對開校有諸多不滿

CKY日後全民修讀IBDP, DBS仲有兩條路揀吓..... 不過DBS近年都係著重發展IBDP多D.....

另一考慮係一間男女校, 一間齋校, 家長/阿仔有冇喜好?

hppa    發表於 16-2-3 14:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

iedummy 發表於 16-2-3 14:21
回覆 hkpapa852 的帖子

十分謝謝意見...
傳統學制偏向以測考來評估學生表現, CKY係唔用呢套
傳統學制偏向練習來訓練學生對知識既熟練程度, CKY都係唔用呢個方法

如果你心中成日想知: 我個仔成績係點, 全班全級中排第幾? 同其它同學比差D乜?

咁CKY未必會係合適"你期望"既選擇

hppa    發表於 16-2-3 14:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

penguin_chick 發表於 16-2-17 22:59
igcse 固然可以filter一下學生,但其實所有學校,是所有學校,都會用每年的大考來filter學生,不用等到考ig ...
其實大多數中學都集中係中四中五用校內試嚟filter學生, 如成績不太理想, 會建議學生留班.

唔會年年咁做

adrio 發表於 16-2-18 09:40
回覆 hkpapa852 的帖子

对拔萃就算中文唔掂都不會請你留班,但蔡系初小時發現学生有一這不達準就會要求留班 ...
如我係另一帖所講:

其實我地呢一代既家長, 大多數都係香港傳統教育模式下長大, 就算佢地想小朋友去讀IB, 最後不少家長可能又要加番一大堆傳統教育模式既訓練(如補習)俾D小朋友, 根本完全違反了IB既原意.

其實不管讀那一種學制, 家長心態先係對小朋友學習同成長影響最大既一環

cctung  200% agreed  發表於 16-3-14 11:13
‹ 上一主題|下一主題