用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘基華vs陳瑞祺
go

九龍塘基華vs陳瑞祺 [複製鏈接]

daisylhn 發表於 15-12-9 22:22
好似派位表現差不多,若呢兩間如何選擇?
以小一統一派位機會嚟睇, 乙1抽中基華機會高好多

但我都係會prefer一間資訊透明度較高既學校, 起碼日後升中banding可自行評估
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

再睇番基華校網, 升中派位只公佈了20間學校稱, 當中只有17間可視為一線.

以基華一級120人計, 比例係: 17/120=14.17%

只可以話基華升讀一線中學既比例係: 不少於14.17%, 至於陳瑞祺, 自己去校網統計吓.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

daisylhn 發表於 15-12-11 09:22
咁低?

我去佢開放日,話大約有三至四成
因無具體數字, 所以只能估"最低"既標準.

三至四成我認為是合理的.
‹ 上一主題|下一主題