用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母vs德雅
go

聖母vs德雅 [複製鏈接]

JonesDay 發表於 15-11-16 15:32
想請教吓大家,如女仔,揀聖母定德雅好D?兩間學術程度係咪差不多?D人話如女仔,升上網德雅會D?🙏 ...

即使德雅今年同小學取取消咗直屬關係, 都一定係德雅, 中學網都著數好多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JonesDay 發表於 15-11-16 15:45
你地好叻,其實我都成日上網睇資料,但唔太識睇!👍

喺咪因為德雅升中網多band 1學校可以㨂?如優 ...
除非你好心儀GT中學部, 否則一定係德雅.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JonesDay 發表於 15-11-16 16:24
其實我凈係知優才一條龍,升中唔使再煩,同埋D人話優才DSE成績唔差,入U率都高。如揀德雅,升中可能要再煩 ...
一日未讀到小五小六, 都唔知自己子女係龍定蛇, 一早將佢推去間一條龍中學, 到底是真心認同教育理念願意共渡12年, 定係為咗逃避升中? 如果係後者, 到頭恐怕只會作繭自縛.

肥win 發表於 15-11-17 09:36
想請教:純聖母小學和德雅小學比較,個人認為一定德雅較優勝。但聖小有直屬聖母書院,小朋友如讀得好可更上 ...
深水埗中學網有上智,聖母玫瑰和德雅三間女校, 黃大仙除聖母只有一間德愛係女校, 其餘男女校, 以升中競爭嚟講, 女仔係深水埗區著數好多

g心批 發表於 15-11-17 11:45
脫龍是千真萬確的,
今年小三是最後一年一條龍
但另一位會員話今年先公佈"脫龍"喎!

如果小三已經係最後一屆, 咁無理由D報紙佬隔咗兩年都未收到風話中小學已經沒有直屬關係, 早兩個月仲話德雅係其中一間未有提供學費減免計劃而又有直屬津貼中學既私立小學喎?

回覆 FuLuFuLu 的帖子

如果上年無咁講, 即係今年9月開學個班, 仲有直屬位

@hema@ 發表於 15-11-17 13:11
回覆 hkpapa852 的帖子

我上EDB見TN的小學概覽一條龍中學/直屬中學/聯繫中學 已經沒有任何學校名!相反 ...
難得呢個網今次update 得咁快喎!

不過我又唔係好明, 好似協恩已經脫咗龍N年, 個網仲係唔update...... 唔通個網站都唔能夠接受呢個事實?

而且其實呢個網站同EDB無關嫁!

呢個網只係轉載幼稚園同中小學資料, 當中只有幼稚園係由政府發放既官方資料, 其餘中小學兩個概覽都係非官方既資料, 所以常有錯漏
‹ 上一主題|下一主題