用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田樂基
go

沙田樂基 [複製鏈接]

想問用家讀樂基要外補嗎?因為本人讀緊PN 碧濤樂基,考到大圍孫幼,而家唸緊讀邊間,好頭痛,想了解樂基唔想揀錯,可否分享你既意見,謝謝!另外如果揀孫幼我一定都會外補,甘其實唔駛唸應該讀番樂基?但又擔心如果讀樂基,得知好多進取家長其實都會外補,其實樂基可以不外補嗎?因為要既話負擔實在太重!
   3    0    0    0

回覆:keep-calm 的帖子

其實我target 一線津校,對語言要求不高,期望不高,讀樂基唔外補只會學下興趣班我仲負擔到,如果我讀孫都一定外補,條數相差不多,甘既情況係咪揀番樂基會好d? 請指教!

回覆:ozoz 的帖子

我係想佢入一線津,但如果考到中上學校都好開心,再者我唔係要佢係最叻個班,語文能力更不在下話,成績中上已經好開心!担白講係有要求既!就係想入名津小,所以先報考有名既幼稚園希望易入到, 但不是怪獸家長,好好彩有幸入到兩間好學校先至煩讀邊間 (因為budget )!入到名津小當然想佢keep住讀而且讀得輕鬆d!

回覆:小曳人 的帖子

其實我所謂進補係學術上進補,如普通話,英文,數學~

回覆:HKJOJOLAU 的帖子

本身想負擔無甘重揀左孫幼,因為最近樂基要交留位費,所以唸深一層就算孫幼都一定會外補,其實唔會慳好多,所以又再認真唸!因為好驚揀錯!甘你最後揀康傑?
如果係我,我當然揀樂基啦!就係因為佢課程好,雖然頻深但學生都鍾意番學,聽聞英文phonics 教得好,所以先唔捨得要再唸!其實康傑樂基都係好學校,但論名氣同叩門成功,樂基係好過康傑,因為我知道樂基校長好緊張派位,好幫家長嫁!你朋友係k1?

回覆:unclechicken 的帖子

說實話樂基老師係有愛心,但你話好有愛心就唔係 (可能教我個兩個老師資歷深),事實並不是傳聞中常常轉老師,幸好我未有遇過!說到底我仔鍾意番學!

回覆:Winniebean 的帖子

我最後揀左孫幼,因為我兩個小朋友,想留番d錢比佢學野,讀左孫幼我覺得幾好,老師較樂基有愛心, 兒子好鐘意返學,但當然程度無樂基甘谷!

‹ 上一主題|下一主題