用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35校網如何選擇?
樓主: 妙妙媽
go

35校網如何選擇? [複製鏈接]

回覆 mclook 的帖子

如真係好想入就要博, 無人知自己小朋友的號碼前唔前, 想保險就要揀其他學校, 無兩全其美的方案!

回覆 莃允媽媽 的帖子

你其實係邊個網?? 我見你問34 & 35網~~

回覆 莃允媽媽 的帖子

即係你想搬去34 OR 35網??
34網一線: 協恩, 聖羅撒, 官小, 農小, 陳瑞祺, 二線: 合一堂, 獻主會, 基道
35網一線: 紅馬, 天神, 二線: 奉基, 千禧奉基, 黃埔宣道
34網一定多學校揀過35網, 但如派唔到一線可能跌去好差的小學, 只可以講, 35網最少人揀的葛量洪及聖堤摩太一定好過34網最少人揀的小學, 但35只得七間小學揀, 第一志願唔入多數跌去第六志願; 34網還可能有機會入到第二志願

好多人唔博就直接放二線小學喺第一志願, 揀邊區就要你自己再諗~~^^

莃允媽媽  謝謝你寶貴意見!原來聖提摩太二缐!是否開心學校!  發表於 13-12-21 00:04

聖堤摩太係三線,35網無咩人㨂首志或次志

35網好簡單:
博: (1) 紅馬或天神, (2) 千禧, 奉基或黃宣 (3-5) 尤其排因一定入唔到, (6-7)葛量洪或聖提摩太
唔博: (1) 千禧, 奉基或黃宣 (2-5) 千禧, 奉基或黃宣 (6-7)葛量洪或聖提摩太
唔博的話, 紅馬及天神都唔駛諗放喺邊, 所以只有呢兩種排法^^

如果住喺黃埔花園果邊, 我又唔認為一定要揀聖提摩太!我每年參加葛量洪的open day,覺得老師好有愛心,課程亦不是外邊想像中咁淺!喺bk 搵資料時亦了解過,葛的學生好純品。

如照聖提摩太的校網升中派位計算,聖提摩太的首志成績比紅馬,黃宣,千禧及奉基仲好呀!!仲要首三志係100%派中! 不過我無研究聖提摩太,希望樓主能夠抽中心儀學校^^

上年我只係聽過奉基放第二,識的有兩個入圍,黃宣就真係無聽過!

(申報: 已有直資offer,今年放棄派位)

我住喺近紅磡碼頭果邊, 不過在職媽媽, 多數六點半後先返到屋企,平時咁夜,多數見黃宣學生由家長帶住,或者喺方樹泉內圖書館唔知等咩(呢批學生都幾曳下,大聲講野,跑唻跑去,我兩個女咁細個都話佢地唔啱唔好學);另外就係見千禧/奉基學生(又係有家長陪同或參加完課外活動),真係好少見葛的學生~~想請問佢地平時做過D咩令大家覺得印象有問題?

回覆 sissysze 的帖子

Josewing 話見到學生打機好似好得閑,並無針對成份!天神學生喺奇趣打機可能都係好得閑!

我都無針對成份,我當然認為吊頸要抖氣,我只係覺得每間學校都有好同唔好的學生,大家都係拎自己親眼見到的經驗同大家分享:如果下下回應只係你自己睇下咪知囉咁的態度,我覺得溝通及交流上有點難道,好易引人誤會。

回覆 柔情爸爸 的帖子

只看一兩段文章亦不能全面評定事情。
‹ 上一主題|下一主題