用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 觀塘福建中學2014/2015新生揮手區
go

觀塘福建中學2014/2015新生揮手區 [複製鏈接]

如你們的仔仔女女是觀塘福中2014/2015中一生,  來打聲招呼.  以後多點交流.
   14    0    0    0

福建家長回應

回覆 yovin 的帖子

你好!  終於有家長回應啊!  日後多多指教.我仔仔都是放棄大抽獎.  佢喜歡福中活動多, 又近屋企.  

HI YOVIN
2A第尾二個站落車, 再步行約4分鐘就到校.  幾方便.
我囝步行約10分鐘就到.  所以他可以自己返學.  平時放學晚了, 都不怕.
你囝囝是不是現讀九龍城的小學?

我地都喜歡福中, 更好彩阿囝自己都喜歡.  所以收到取錄通知信後, 完全無須考慮, 煩惱, 就決定不參加自行和統一派位.  
我囝屬於觀超區, 參觀過所有心儀中學講座, 比較下, 從福中老師關愛, 學校環境, 活動選擇, 學術不段提升等因素, 最後選擇了福中.    你呢?

我囝是band 1中. 我只幫他報2間直資. 沒有參加自行.  最總兩間都收他. 但他最喜歡福中(佢個 best friend同時都入福中, 而且有部ipad送.  他說想入福中习毛球隊----有夢想好過無! ).  另一間他沒大感覺.  因是我找的, 他沒參與. 福中最早有結果, 另一間要等到3月頭.   所以我地沒有等就決定福中.   簡單些!  還早佢已決定了[福中].   讀書是佢, 又不是我.  更何況福中是一間非常進取的學校.   我住觀塘十多年, 看住它興建, 由一間普通中學, 漸漸變成現在受歡迎的學校. 雖然它不是一間英中名校/傳統名校咁受歡迎, 但我感覺宅比其它英中名校的老師更照顧不同程度學生.  不是只顧拔尖, 不是只顧讀書. 學費及其它收費都合理.  希望上學後, 真如我所知一樣!  大家沒有選錯.

我都覺今年咁少新福中家長回應.   但簡介會時爆座, 坐到去hall門口.   可能好多家長只是試水溫----仔女的banding或留機會扣門時有些益處.

日後大家多些交談.

回覆 peter987 的帖子

peter987
你的回應比到我肯定---沒有作錯選擇.  多謝!

老師們是否真如bk媽咪說咁照顧不同程度的同學, 特別追不上的同學?

回覆 peter987 的帖子

peter987,  多謝你的回應.   希望阿仔各課在老師的關顧下, 可以盡快適應中學課程.   是否足夠資格入隊, 要入學後再看情況.  不過有目標好過沒有.

回覆 joe3805 的帖子

咁沒有聽阿囝說過老師依書直說或要佢地返屋企自己看書. 佢地好多不同種類工作紙做.   
‹ 上一主題|下一主題