用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊油天vs 蘇浙點揀呀?
樓主: Chcsh
go

舊油天vs 蘇浙點揀呀? [複製鏈接]

回覆:舊油天vs 蘇浙點揀呀?

舊油由小一開始用普通話教中文科,小朋友到畢業後普通話程度唔錯。唔好諗住入舊油就一定派到好中學,家長同小朋友都要付出努力保住band 1成績,最後先有機可以入到心儀中學。

回覆 Chcsh 的帖子

舊生對舊油天好有歸屬感,  所以好多舊生會為仔女抽舊油.  就算有20分都未必抽得到.  樓主有25分穩入,  真係好多人恨都恨唔到.  之前我認識家長住香港島, 元朗, 佢地每日自己揸車接載仔女返學放學, 個份堅持, 真係好令我佩服.

pris626 發表於 14-7-30 10:37
其實14網好多學校派位非常好,点解唔考慮抽14網學校用蘇淅做back up
最主要係樓主已經可以入梗舊油天, 唔需要去搏. 只係要考慮地點呢個問題.

pris626 發表於 14-7-30 11:31
個人意見,舊油天係好學校,但係咪好到要為佢過海返學,甚至要搬屋?數主自己應該心裏有答案。

...
如果係揀舊油, 樓主係第一階段, 自行選校已經入左, 之後細佬又唔駛煩, 又唔駛交學費. 最緊要係唔需要再等幾個月後既大抽獎結果. 樓主揀邊間都無所謂,  大家只係提供意見等佢慢慢考慮,  只希望佢可以揀到合適既小學俾佢囝囝.

回覆:舊油天vs 蘇浙點揀呀?

其實又唔一定要搬。搭港鐵過海又唔係真係好遠,如係北角去油蔴地,都係20分鐘左右,返學時間又唔係早,7點45分左右出門都可以。

wittymom 發表於 14-7-30 15:32
回覆 必必 的帖子

舊華德vs 蘇浙又點揀呢?
咩資料都無提供, 好難俾意見.  

回覆:ocean308 的帖子

舊油天有好多課外活動。可以的話俾小朋友由細學一種鋼琴以外的樂器, 其餘活動就睇小朋友興趣.  如有其他問題, 可pm我.  

ocean308  真係希望要多多指教.謝謝   發表於 14-8-1 22:10
ocean308  必必.如小兒遇到學習問題.真係希   發表於 14-8-1 22:08

ocean308, 如有問題歡迎pm我, 有些個人問題, 不便公開.
‹ 上一主題|下一主題