用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015-16 油尖旺31校網揮手區
go

2015-16 油尖旺31校網揮手區 [複製鏈接]

lamkatse 發表於 14-8-14 15:04
佐敦道官立及油麻地街坊會學校呢?

教育局指定既南亞裔學校。

MrBeast  free 板 tsl   發表於 14-8-15 11:57

lamkatse 發表於 14-8-16 08:54
請問甚麼是111?

應該係自行階段放第一,大抽獎階段甲部放第一,乙部放第一。

唔知我理解有冇錯。

lamkatse 發表於 14-8-16 09:01
唔好意思, 都唔係好明白如何排志願!

聖瑪利,新舊油天同循道同都屬同一級既大熱門,只可以其中一間放第一,

第二只可以放次熱門同埋要set保險線,方樹泉,基道同羅裕積,廣東道官小

都屬同級,但有優劣。最後兩間南亞裔學校填唔填都死,入左都唔會讀,

上中文堂老師要用尼泊爾語同烏爾都語黎教。

MicFred 發表於 14-8-19 17:12
回覆 MrBeast 的帖子

請問二線即邊間? 我就是不明, 為何放第5仍可派羅裕積? 即代表很多人仍然只按學校排名 ...

其實同樣係二線學校,有d會多d位好似羅裕積同方樹泉,有成百幾個大抽獎位,咁擺第五都仍然可以入到,但基道就得三十幾個,所以可能第二志願已經好微。

至於一線學校放第二志願,就睇你敢唔敢搏,因為話明係超熱門,即係第一志願既人都唔夠派,咁你仲放第二,可想而知,派個機會不大,仲白白浪費左個機會,反而如果你係第二志願set條保險線揀間穩陣d既二線,入左第二志願,好過第二唔得,第三唔得,之後就好危險,因為31網真正可以揀既得8間學校,因為有兩間南亞裔學校唔揀得,另外男女校只可揀其一。

MrBeast    發表於 14-8-19 17:56

mrsfull 發表於 14-8-21 16:11
一線學校最多填1, 2好了, 第3位可以擺2線了
羅裕積今年開多班多了學位, 所以擺到第四五都可以派到lor

東華既籌款動員能力真係好高,相反方樹泉真係靠班東莞同鄉支撐住,由個學校名已經略知一二。

MicFred 發表於 14-8-21 16:52
回覆 mrsfull 的帖子

想問下有沒有了解過基道與東華的升中派位? 兩間學校的網站也無詳細列明, 是否好似東 ...

無列明即係可能派得唔好,如果有好野,邊洗收收埋埋,一定唱開大鑼大鼓。

不過我見羅裕積有間直屬中學既張明添中學做backup,叫做有個中學backup,好唔好就唔知啦。

‹ 上一主題|下一主題