用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國中學9月有冇機會復課
go

[英國] 英國中學9月有冇機會復課   [複製鏈接]

冇人會有答案,復就最好啦,可以返學佢最開心

longlokma 發表於 20-5-16 21:11
我孩子學校不用穿校服,冬天衣服又比較厚,還有其他生活用品如被袋牀单等,去到便要用…………  ...

唔使咁多喼,生活用品䋄上訂送去學校,就算冬天衣服都唔使好多,一兩件有用的外套已經足夠,通常佢哋叫熱多,(emoji)面不用穿太厚,上堂會熱有暖氣,買衣服亦好方便,正常兩個大喼開學。

longlokma 發表於 20-5-16 21:47
原來如此,明白了  
不過真是希望可以陪到佢過去開學~

當然,父母一齊去睇下環境,之後話題都多啲,希望一切順利啦!

macdullbaby 發表於 20-5-17 21:57
請問係學生到咗宿舍才online 訂,還是人未到已經online 訂?宿舍有人開學前代收?請指教怎樣預時間。謝
...

未到已經訂送去學校有人收,當然不會太早送到。網上有講幾多日送貨,如果擔心冇人收,先問清學校。以中學生經驗,學校暑期已經通知孩子住邊個house,仲話如有需要可以訂床單枕袋,送到學校。校服亦係網上訂,報到當日會有老師分發比學生。
網購收貨對他們來說好普通

fatgabb101 發表於 20-5-25 11:52
回覆 PacoMum 的帖子

呢排有咩都盡快搵agent跟聽聞國安法出咗所有agent爆哂,嚟緊睇嚟都會keep住爆

其實同國安法根本冇關係,反而上年嘅黑暴徒阻礙正常人生活,阻礙學生返學令家長更加想早日送走子女,眼見教師的特別教學活動,邊個正常家長會希望子女參與丫最怕身邊啲黑色同學仔,影響學習,所以好多都安排送走子女。

egg.plant 發表於 20-5-29 17:44
我同大家一樣,仔得14歲,平時都甩甩漏漏,依家一個人去到咁遠,我都好擔心。
我果個guardian公司,正安排8 ...

陪坐飛機?其實學生自己坐已經可以,安排機場接送就足夠。不過大部分學校都安排車去機場接學生,所以連監戶人公司都唔需要。大個仔女,唔好太擔心。我仔都係十四,安排好坐轉機返去。

GUI_GUI_NG 發表於 20-5-29 15:14
我情況都 一樣, 本來打算同小朋友一齊過去開學, 帶小朋友去學校附近認下路, 開戶口, 開電話咭, 買校服.... ...

銀行戶口在香港開啦,校服好多學校都係䋄上訂送到學校,如果唔岩穿,學校Marton會幫手處理退換碼,至於機場接送,問下學校係咪會安排交通接送丫,如果有就一出機場就上學校車,唔使怕。電話卡喺香港買定一張,落機可以開數據,聯絡爸媽,希望疫情快啲退,家長可以去陪開學啦

egg.plant 發表於 20-5-30 20:56
諗有些學生年紀細,需要多d照顧,所以有人陪飛,對家長來講,買個安心都好。
...

上年十三歲已經自己飛了,很普通不用擔心,通常十二嵗以下就緊張啲,大個仔了。

Isaacmommy 發表於 20-5-30 21:14
始終第一次去,攞着兩大件行李!我都好唔放心!個仔自己都好驚無人陪佢過去!
...

唔使驚,機場安排好學校接送就掂,咁大個好簡單,同平時旅行一樣,我仔自己轉機添,講多幾次程序就掂,再擔心就申請航空公司UM服務喇,不過小朋友吾喜歡鴨仔咁,多數十二歲以下先會用,但家長既然擔心,呢個都係一個好選擇。再唔係坐Emirates 免費UM添

egg.plant 發表於 20-5-30 22:45
UM 個service係咪包arrival check-in UK和送到去學校school bus stop?

中間過程都有人陪同,不過落機要有人接機,預早通知航空公司接機人的資料,學校都識做架喇,通常學校都係包車或者叫指定的士去接幾個學生,司機會知道點接UM學生。我哋學校每次都會問家長,十二三歲果啲學生有冇做到UM架,如果有佢會比定司機資料家長通知航空公司。

fafapoodle 發表於 20-6-3 14:04
呀女第一年去英國留學,原本已book晒機票陪開學,今日宣布會延長外地回港人士隔離令至18/9, 如果英國入境又 ...

2個29吋,一個普通背囊。唔會拎太多嘢,可以網購。

egg.plant 發表於 20-6-3 22:51
通常term break可唔可以留衣物在學校?

通常可以

Isaacmommy 發表於 20-6-5 11:09
你哋學校安排得很好,我哋嗰間乜都無,無接機,不提供隔離期間住宿,所以好頭痛!
...

唔係麻咁差?中學好少會咁。咁要監戶人安排接送了

egg.plant 發表於 20-6-5 10:39
第一年去,人生路不熟,有d嘢都想買定先,到阿仔settle down左,先慢慢網購。通常網購床上用品,要有name l ...

Name label我淘寶訂幾百個,好平。用燙貼比較方便,一件衫都燙兩個安全,逐隻襪燙。

yuyueng 發表於 20-6-5 08:58
我起amazon uk 買野多,個個月都有買,買餅乾,買水,皮鞋,足球鞋,文具,棉被,杯面等等,JOIN左做prime ...

我反而未試過退換,點安排架?

yuyueng 發表於 20-6-5 14:53
試過網上買一套西裝,覺得size問題落完order第二日就取消(跟住我又再落另一size 既order),起網上click入 ...

謝謝你明白了,相信最大問題係印張紙,學生冇printer 用。到時再算⋯⋯我盡量唔買衣服,以免錯碼

egg.plant 發表於 20-6-5 15:21
我上星期六去HSBC分行叫職員幫我預約在總行開户口比阿仔,到現在未收到預約電話。我估呢排多左好多人開離岸 ...

國際銀行業務部 請致電 (852) 2233 3888⋯⋯試吓打去約

Isaacmommy 發表於 20-6-6 21:11

我都係用燙貼,開頭試過縫,但用太多時間了,所以燙兩個名字安全啲。

yuyueng 發表於 20-6-7 00:01
係呀!縫左一批之後轉左燙,浴巾果D至縫!當時真係好有慈母手中線,臨行密密縫既感覺。 ...

哈哈哈,我當時都咁諗,臨行密密縫

phoebeso 發表於 20-6-7 00:10
請問咁多物件如衫褲襪毛巾...一般會縫係咩位置比較好呢?謝謝

衫褲我燙招牌位兩至三個,襪仔我燙腳底,毛巾燙四角,床單狂燙
‹ 上一主題|下一主題