用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優的行為問題
樓主: atirw
go

資優的行為問題 [複製鏈接]

仔仔就來四歲,對新環境有恐懼。其實各方面己有改善,最近第一次去參加足球班(第一次興趣班),又發作,以為佢會好些,點知都係唔肯,只是免強坐在一旁觀察,我都己有心理準備,不過實在very frustrated。因些又看了點資料,有關overexcitation in gifted child, 發覺可能他有over imagination 的問題!即他在新的環境想像出很多可能發生的東西,所以好驚,對新事物恐惧!你地有無呢d經驗?

3    0    0    0

回覆:資優的行為問題

我個仔好奇怪,總之只要環境熟習了,就表現很好。
還有一樣,晚上怕黑,又話有猫又話有狗,好驚咁哭,種好清楚形容猫的樣子,攪到我初初以為比撞鬼!現在想起才明。最近好認真同我講驚夜晚有鬼!

見一輪,做乜的?

Search 了,謝謝! 我仔才四歲,那兒情要到6歲才參加。佢的問題係,最近半年各樣都學得很快,之前都五覺佢可能資優。最近好夜都五訓,要看好多本書至得。He got many of things to do at home. Drawing, cutting, sticking things , writing copy books.....佢有自己的planning。連睡覺前都n咁多樣野攪,also doing lots of tricks on me. 佢五睡,但我好眼訓,又阻住哥哥睡!

引用:唔睡無得攪的,我差不多想打暈佢!我唔比佢

原帖由 scyauchris 於 14-11-07 發表
唔睡無得攪的,我差不多想打暈佢!我唔比佢睇太多書或只是少左d時間,佢未到六点便自己爬起身看書,我覺得 ...
Agree

啊仔自己拿錢去找數或去會所間職員藉球拍也無問題。但佢的行為非同小可。今晚一時才睡!今晚放功佢為左要求飲矃矇茶,發巅大叫,叫累了再睡,誰醒再哭!但之後又同哥哥好開心玩踢波。連新來個姐姐都五敢亂放佢d新玩具,問左佢放邊先同佢執,我真係投降了!

引用:回覆+lillymarie+的帖子 不遲的,+努力啊!+

原帖由 YanKanMom 於 14-11-08 發表
回覆 lillymarie 的帖子

不遲的, 努力啊! 遲做總好過不做, 有時也會怕自己忽略了或做少了什麼, 但與其後悔 ...
是的!

呢兩曰大叫大咸發脾四的問題暫時解決。因星期六逛街他看中了玩具車,我同佢約法三章,不可再大叫大咸,否則没收玩具,這兩天收斂左。好明顯佢係收放自如!

引用:Quote:atirw+發表於+14-11-12+10:11+呢兩曰

原帖由 Anniemun 於 14-11-12 發表
咁即係行為問題, 唔係資優行為問題。
其實我不確定他是否資優,但肯定佢好聰明,佢思維快人一個step。我不着重他不是是资優,只想解決問題。但偶爾看到資優的資料,又覺得佢有d似。咁我看完有關资優的行為問题,才覺得explained到佢的情況。昨晚又話有猫又有狗,半夜要開燈睡。晨咁早起來又話要去公園!最近覺得可能曰常生活滿足不到他學習需要,佢有太多energy了。

引用:+本帖最後由+lillymarie+於+14-11-8+10:26+

原帖由 lillymarie 於 14-11-08 發表

回覆 YanKanMom 的帖子
係,我成曰想normalize他,不想他將來有dysfunction.

你說得對,由他小時,遇見佢不恰當的的行為,我心裏暗叫:有病的!唉我要改改了

早半年前,帶他到别人家,佢會拒絕入門,即使我們全人了屋,他也不入,大叫大咸,咁勉強抱他入屋,他也豪哭半句鐘,不只是我心暗叫有病,别人就以為他有問题lor.但他會突然正常番,並有說有講玩到唔肯走。再小一點時到我媽家吃飯,見到比較少見的親友(但都見過好多次)會只少定格15分鐘,我家姐直言他有問題,叫我去check下。這半年他正常了很多,以為他grow out 左他所問題,最近帶他上足球班,又來了,所以才又frustrate過!做人父母,真不容易!

多謝你專業意見。請問有無方法方提供?

引用:+本帖最後由+lillymarie+於+14-11-13+03:18

原帖由 lillymarie 於 14-11-13 發表

這很大機會是stranger anxiety!
其實我希望他不是資優兒!

回覆:YanKanMom 的帖子

我個仔都係吃飯就拿書放上枱,超喜歡喝水。睡前玩過乜,就拿着它睡覺,半夜起來,一定要再找會它。

‹ 上一主題|下一主題